Gasztro

Januári menüterv Borbás Marcsitól – A második hét receptjei, bevásárlólistával!

Borbás Marcsi januárban mindennap egy receptet ajánl az egy.hu több száz finomsága közül. Január első hetére is adott menütervet, és itt a második hét teljes ajánlása – bevásárlólistával!

 Lesz itt minden, mi szem-szájnak ingere:

  • lesz húsmentes, salátás hétfő, hogy ne kelljen konyhában ácsorgással kezdeni a hetet
  • aztán sok csirkés kedd, hogy ne maradjunk túl éhesek
  • szerdára leveseket ajánlunk, mert egy jó hétből az nem maradhat ki
  • csütörtökre – maradva a sűrű hétköznapok realizmusánál – gyors, egyszerűen elkészíthető, zöldséges menüt hoztunk
  • pénteken, mire mindenkinek elege van, jöhetnek az igazi comfort foodok,
  • szombaton édességekkel kényeztetjük magunkat,
  • vasárnapra pedig maradnak az igazi nagy klasszikusok – természetesen kicsit megreformálva.

A recepteket mindennap az egy.hu oldalán osztjuk meg, hét elején pedig egy bevásárlólistát is készítünk, hogy könnyebb legyen az indulás!  

 

A második héten szükséged lesz: 

Zöldségek, gyümölcsök: 
  • 1 fodroskel vagy kelkáposzta vagy káposzta
  • 6 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 zellergumó
  • 1 fehér retek
  • 5 db kisebb burgonya
  • 3 db édesburgonya 
  • 2 szál újhagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 db pici vöröshagyma
  • 1 db kicsi lilahagyma
  • 1 marék madársaláta
  • 1 marék spenót
  • 1 db paradicsom
  • 2 citrom és 1 lime
  • 3 evőkanál fekete- vagy vöröslencse
  • 50 dkg apró laskagomba
  • 1/2 alma

Húsok:

  • 1 db csirkecomb
  • 25-30 dkg csibezúza
  • 20 dkg karaj
  • 1-1,5 kg-os hal (fogas, pisztráng,  harcsa, tengeri halak)

Tejtermékek: 

  • 3 dkg zsírszegény sajt
  • 3 dkg reszelt sajt
  • 10 dkg light mascarpone

Fűszerek: 

  • bors
  • kakukkfű
  • paprika
  • petrezselyemzöld
  • koriander
  • gyömbér

Alapélelmiszerek:

  • balzsamecet vagy borecet
  • olívaolaj, tökmagolaj, napraforgóolaj
  • mustár
  • méz
  • 5 db tojás
  • 1 szelet kenyér
  • 1 cs vaníliás cukor

Az előző hét menütervét ITT találjátok, az abban található, közönségkedvenc zellersaláta receptjét pedig ITT.

Ajánljuk még:

Citromos túrókrémmel töltött tészta

Nagyanyám nem ismerte a raviolit. Fogalma sem volt, hogy a töltött laskát az olaszok így hívják. Csak szerette derelyevágóval felcakkozni a frissen gyúrt és nyújtott házi tésztát, közéje pedig legtöbbször tehéntúró, juhtúró vagy hagymára pirított szalonna került. Hússal ritkábban készítette, de kétségtelen, hogy ezt az egyszerű fogást ezerféleképpen variálhatjuk. Ezúttal egy citromos, túrókrémes változatot mutatunk.