Egészség

Kihagyhatatlan finomságok: gyümölcs- és zöldségkisokos az őszi immunturbózásra

Ha a hőmérő higanyszála egy kicsit lejjebb kúszik, nálam bekapcsol a vészjelző. Nem, nem azért, mert gyűlölöm az esős, hideg időjárást, épp ellenkezőleg: ebben érzem jól magamat. Viszont ez sajnos nem jelenti azt, hogy immunis lennék a náthára, influenzára, őszi levertségre, energiahiányos állapotra.

A tapasztalat azt mutatja, hogy ha el akarom kerülni a prüszkölős, párás szemű ágynak dőlést, akkor ajánlott maximumra töltenem már az őszi időszak elején a vitaminraktáraimat. Mivel ezekben a hónapokban rendszerint kevesebb értékes tápanyagot juttatunk a szervezetünkbe, ráadásul kevesebbet is mozgunk és ritkábban éri napfény a testünket, megosztok egy őszi immunturbósító kisokost, amely nekem már évek óta segít felkészülni a hidegebb időszak kihívásaira.

1. Szilva, az egyik legegészségesebb őszi gyümölcs

Kedvenc őszi ínyencség, ami ráadásul meglepően kevés szénhidrátot tartalmaz. A sárga, piros, kék, lila színekben pompázó gyümölcs nemcsak fogyasztó hatású, de magas rosttartalmú, ízletes emésztésserkentő is. Vitamintartalma – A-, B- és C-vitamin –, valamint antioxidáns-mennyisége miatt sem szabad elfelejteni az egyik legőszibb gyümölcsöt, amely akár nyers, vagy aszalt formában is fogyasztható. És még szépít is!

2. Gesztenye, az őszi séták kellemes támogatója

A sültgesztenyét én már csak kettő az egyben csodaszernek hívom: az egy dolog, hogy a hideg, szeles, őszies időben a tenyeremet melegíti, a gőzölgő illat pedig megnyugtat, de csipegetés közben magnéziummal, káliummal, vassal, telítetlen zsírsavakkal, valamint kiemelkedő mennyiségű, gyakran még a citrusféléket is leköröző B-, C- és E-vitaminmennyiséggel is gazdagabb leszek. Zsiradékot csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz (100 gramm szelídgesztenyében 149 kalória található és 28 gramm szénhidrát), koleszterint pedig egyáltalán nem. A leveléből főzött tea a légúti megbetegedések kiváló ellenszere, hatékony köptető. Vad-és szelíd fajtájáról is érdemes tájékozódni!

3. Cékla, a magas vastartalmú elixír

Bevallom, különböző praktikákhoz kellett folyamodnom, hogy a céklát is beiktassam az étrendembe, mert különösebben nem rajongok az ízéért – viszont ezt nem éreztem elég indoknak, hogy szervezetemtől megvonjam a magas vas- és vitamintartalommal bíró elixírt, ami rendkívül nagy segítség a vérszegénység gyógyításában, a vörösvérsejtek képződésében és az állóképesség javításában (ami a magas nitráttartalomnak köszönhető). Én turmix formában szoktam a reggelimbe beilleszteni úgy, hogy sárgarépával összekeverem, de salátának is le lehet reszelni, vagy csak a levét kipréselni, ami C-, K- és B-vitaminban, káliumban és folsavban gazdag. De őszre remek lélekmelengető levest is készíthetünk belőle!

4. Szőlő, a jolly joker csemege

A szőlő az ősz gyümölcskirálynője, A-, B1- és B2-vitaminban, kalciumban, vasban és foszforban gazdag. Egy közepes nagyságú fürt mindössze 80 kalória, de ennek ellenére, a benne lévő glükóznak köszönhetően edzés után is felturbóz energiával! És ahogyan a szilva, a szőlő is segítségünkre lehet a szépítkezésben is!

5. Sütőtök, a látásjavító desszert

Az egyik legnépszerűbb őszi étel, amely A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, D- E-vitaminnal, magnéziummal, kalciummal, foszforral, vassal, cinkkel és káliummal észrevétlen tölti fel a szervezetedet a téli időszakra. Magas béta-karotin-tartalom adja a különleges narancssárga színt, ami ugyanakkor segíti megőrizni a látás élességét. A sütőtökben lévő lutein nevű anyag a szembetegségek kialakulását is megelőzi – szervezetünk ezt a vegyületet nem képes magától előállítani, így fontos ennek pótlása. A tökmag pedig nemcsak Omega3 zsírsavakban és E-vitaminban gazdag, de egy úgynevezett triptofán nevű vegyületben is, ami a szerotonintermelést segíti elő, tehát nyugtatólag hat az idegrendszerre. Egy őstermelő magyar házaspár sokat mesélt már arról is, miért különleges a hazai, nagydobosi tök – érdemes ilyet keresni!

Forrás: ITT, ITT, ITT és ITT

Ajánljuk még:

Őszi kedvencünk: almáspite illatú szépségápolás

Az ősznek varázsa van a színesen hulló falevelekkel, az avarillattal, a már szelíd napsütéssel és a sült alma illatával... Az alma amellett, hogy egészséges gyümölcs, gyakori szimbólum és gyógyír, kívül-belül. 

 

 

Már követem az oldalt

X