Szép

Őszi szépségszüret: így használd fel a szőlőt!

Érik a szőlő, hajlik a vessző, és csak arra vár, hogy leszüreteljék. Nézzük, hogyan tudjuk a szépségápolásban kamatoztatni ezt a csodagyümölcsöt!

Mikor jön már végre el az ideje, hogy az egyik legzamatosabb gyümölcsünket, a szőlőt hasznosítsuk? Hát must! A humort félretéve, régen az őszi szüretek hagyományosan igazi ünnepnek számítottak, mindenki örült, hogy éneklés közben, taposással értékes nedűt készíthet a szőlőből: a legzamatosabb borokat. Már az ókori görögök is nagy ünnepet rendeztek a boristen, Bacchus tiszteletére. 

A szőlő, amellett, hogy rendkívül finom és nagy kultusza van, rettentően egészséges is. Rengeteg fajtájú és zamatú létezik, és akár a kék, akár a sárga szemű szőlő mellett tesszük le voksunkat, biztos, hogy jó döntést hozunk, hiszen emésztésjavító, vérnyomáscsökkentő, méregtelenítő és bőröregedést lassító hatással is rendelkeznek. 

Kedvenc őszi gyümölcsünket alkalmazhatjuk külsőleg és belsőleg is, de itt is a kombinált felhasználástól várhatjuk a legeredményesebb hatást.

Magas rosttartalmú gyümölcs, segíti az emésztést, fogyókúra esetén is bevethető desszert gyanánt. 

Gyümölcssav, antioxidáns és hidratálás

Egy maréknyi szőlőbogyót törjünk össze villával, majd ujjainkkal nyomkodjuk az arcunkra. A szőlő halványítja az öregségi foltokat és az arcon található pigmenthibákat, míg a benne található szőlősav megújítja a bőrsejteket és üdébbé, puhábbá varázsolja az arcbőrt. Mivel antioxidánsokban gazdag gyümölcs, a szarkalábakat is képes csökkenteni. 15-20 perc elteltével alaposan mossuk le az arcunkat.

Szőlőmagolajos hajpakolás

Házilag sajnos nem tudunk szőlőmagolajat előállítani, de a drogériákból és a patikákból könnyedén beszerezhető. A szőlőmagolaj kiváló megoldást jelent korpásodásra, hajhullásra, hajvékonyodásra és a hajhagymák regenerálására is. Masszírozzuk be fejbőrünkbe, majd hagyjuk hatni fél órán keresztül. A töredezett hajvégeket is nagyszerűen regenerálja és ápolja, helyreállítja a sérült haj szerkezetét. Hajmosás előtt és után egyaránt alkalmazható.

Szőlős hidratáló arcmaszk

Hozzávalók: 1 evőkanál akácméz, 2 evőkanál mandula- vagy mogyoróolaj, és egy evőkanál frissen préselt szőlő leve. Mindezeket keverjük alaposan össze, majd az arcunkra történő felvitel után – 15-20 perc hatóidővel számolva – langyos vízzel öblítsük le a pakolásunkat. 

Szőlős arcradír 

Egy evőkanál rozskorpát nagyjából tíz szem szőlővel keverjünk össze, majd vigyük fel az arcunkra és radírozzuk át vele a teljes területét. Alkalmazás után alaposan öblítsük le természetes arcápolónkat. Érzékeny bőrűek kerüljék ezt a kombinált kémiai-mechanikai hámlasztási formát. Befejező lépésként aloe verával vagy aloe vera-uborka tartalmú arckrémmel, esetleg szőlőmagolajos hidratáló krémmel nyugtassuk le az arcbőrt. 

Hidratált ajkakért

Egy szőlőszemet vágjunk ketté és többször is kenjük körbe vele ajkainkat. Ezt a lépést még jó néhányszor megismételhetjük a hidratáltabb, teltebb és puhább ajkakért. A legvégén pedig meg is ehetjük a kettévágott szőlőszemet is.

 

Már követem az oldalt

X