Szép

Őszi kedvencünk: almáspite illatú szépségápolás

Az ősznek varázsa van a színesen hulló falevelekkel, az avarillattal, a már szelíd napsütéssel és a sült alma illatával... Az alma amellett, hogy egészséges gyümölcs, gyakori szimbólum és gyógyír, kívül-belül. 

Az ősz számtalan területet inspirál: a természet színei visszaköszönhetnek a divatban, a sminkben, az aktuális hajszín választásában, sőt a szezonális zöldségek és gyümölcsök ihletik az aktuális gasztronómiát és lakberendezési dekorációkat is. 

Ahogy beköszönt az ősz, és rövidülnek a nappalok, hosszabbodnak az éjszakák, a nyári bronzos bőrszín is hajlamosabb a kifakulásra és rugalmasságából is veszíthet. Mit is tudunk tenni ellene? Segítségünkre lehet az egyik kedvenc hazai gyümölcsünk: az alma.

„Mindennap egy alma az orvost távol tartja” – tartja a közismert mondás. Az almát már régen is nagy becsben tartották, napi egy alma elfogyasztásával jót tettünk az egészségünknek, és persze a szépségünknek is. Paradox módon azonban ez a csillogó, gömbölyű és csábító finomság kulcsmotívum is egyben például a Bibliában, a mesékben (például Hófehérke és a hét törpe) vagy éppen a Twilight-filmekben. Mindezekből is kiviláglik, hogy egyfajta különleges erőt társítanak a gyümölcshöz.

Ha éppen almáspite készítésére adnánk a fejünket, érdemes előtte átgondolni, hogyan hasznosíthatjuk szépségünk karbantartására a töltelék gyümölcsöt. Az alma lereszelése után a kinyomkodott gyümölcsreszeléket kettéválaszthatjuk: az értékes gyümölcslére és a lereszelt gyümölcsre, amely majd a süteménybe kerül. 

A szívderítő almalé hatása külsőleg-belsőleg  

Az alma remek antioxidánsnak számít, hiszen flavonoidokban gazdag, valamint káliumot és vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaz, így az almalé fogyasztása még a szívre is jó hatással van. C-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, így napi egy pohárral elfogyasztva hatékonynak bizonyulhat a kórokozók ellen is.

Magas rosttartalma miatt az emésztésre is pozitív hatással van. 

Külsőleg az arc tisztítására és ápolására egyaránt használható: öntsünk egy kis almalevet egy vattakorongra és alaposan töröljük körbe vele az arcbőrt. Vigyázat: mielőtt a teljes arcot körbekennénk, kisebb bőrfelületen teszteljük a hatását, hogy ne okozzon esetleges égő vagy viszkető érzést, valamint száraz és érzékeny bőrtípuson ne alkalmazzuk.

Az almalé külsőleg hidratál, eltünteti a szennyeződéseket és kitisztítja a pórusokat, valamint a pattanásos arcbőr állapotán is javít. Ránchalványító hatásért további plusz pontokat érdemel. 

Az almalével illetve az almaecettel történő hajöblítés csillogóbb és egészségesebb hajtömeget biztosít, csökkenti a korpa és a haj zsírosodásának mértékét is. Vigyázzunk azonban arra, hogy szembe ne kerüljön!

Almás arcradír és pakolás

A lereszelt almából egy evőkanálnyit vegyünk ki és keverjük össze egy fél pohár joghurttal és egy kanál búzakorpával. Jó alaposan dolgozzuk össze, majd dörzsöljük át vele az arcunkat és hagyjuk rajta pakolásként egy negyedórán keresztül. Nem csak az elhalt hámsejteket távolítjuk el így, hanem felfrissítjük egyben hidratáljuk is vele az arcbőrt. A végeredmény: üde, egészséges és puha arcbőr, némi arcpírral. 

És természetesen jó étvágyat az időközben elkészült almás pitéhez is!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X