Almás-diós pite cider szósszal

Gasztro

Almás-diós pite cider szósszal

Talán sokan gondolják, a fagyis almáspitét már nem lehet fokozni, de ők még nem ismerik ezt a különleges receptet. A cider mindenhogy jó, de a legjobb az almáspitén. 

Hozzávalók

A tésztába

  • 200 g finomliszt
  • 100 g vaj (sótlan, hideg)
  • 5 dkg cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 3 evőkanál víz (hideg)
  • 1 csipet só (csipetnyi)

 A töltelékbe

  • 3-4 db alma
  • 1 teáskanál fahéj
  • fél bögre barnacukor
  • fél bögre darált dió (ne túl apróra daráljuk, inkább darabosabbra)

A cider szószhoz

  • 1 üveg édes cider
  • ízlés szerint egy kevés barna cukor
  • 2 cent pálinka
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő

Elkészítés

A lisztet egy tálba öntjük, elkeverjük a sóval, majd belemorzsoljuk a kockára vágott vajat. Elkezdjük összegyúrni, ezután tesszük bele a tojássárgáját és a vizet, és addig gyúrjuk, míg homogén állagú nem lesz a tészta. Fóliába csomagolva, legalább 30 percre hűtőbe tesszük.

Piteformára kinyújtjuk a tésztánkat, egy villával megszurkáljuk és vakon (sütőpapírra helyezett száraz bab nehezékkel) 10-15 percet elősütjük.

Közben az almákat meghámozzuk, a magházaikat eltávolítjuk és vékony szeletekre vágjuk. Egy nagyobb tálba összekeverjük a cukrot a fahéjjal és a dióval, majd az almákat meghempergetjük a fahéjas-diós cukorban. Az így készült almaszeleteket az elősütött tésztára helyezzük körkörös formában. A maradék fahéjas-diós cukrot a piténk tetejére szórhatjuk.

Alufóliával letakarva először 30 percig sütjük, majd az alufóliát levéve további 10-15 percre visszatesszük a sütőbe.

Feltesszük a tűzre a cidert, az edényben felolvasztjuk a cukrot és a vajat is. A pálinkában feloldjuk a kukoricakeményítőt és a ciderrel együtt picit összeforraljuk.

Igazi nyár végi sütemény lesz az eredmény, a meleg napokra pont azt a fanyar ízt adja, ami belülről igazán hűsít.