Hozzávalók
A tésztába
- 200 g finomliszt
- 100 g vaj (sótlan, hideg)
- 5 dkg cukor
- 1 db tojássárgája
- 3 evőkanál víz (hideg)
- 1 csipet só (csipetnyi)
A töltelékbe
- 3-4 db alma
- 1 teáskanál fahéj
- fél bögre barnacukor
- fél bögre darált dió (ne túl apróra daráljuk, inkább darabosabbra)
A cider szószhoz
- 1 üveg édes cider
- ízlés szerint egy kevés barna cukor
- 2 cent pálinka
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
Elkészítés
A lisztet egy tálba öntjük, elkeverjük a sóval, majd belemorzsoljuk a kockára vágott vajat. Elkezdjük összegyúrni, ezután tesszük bele a tojássárgáját és a vizet, és addig gyúrjuk, míg homogén állagú nem lesz a tészta. Fóliába csomagolva, legalább 30 percre hűtőbe tesszük.
Piteformára kinyújtjuk a tésztánkat, egy villával megszurkáljuk és vakon (sütőpapírra helyezett száraz bab nehezékkel) 10-15 percet elősütjük.
Közben az almákat meghámozzuk, a magházaikat eltávolítjuk és vékony szeletekre vágjuk. Egy nagyobb tálba összekeverjük a cukrot a fahéjjal és a dióval, majd az almákat meghempergetjük a fahéjas-diós cukorban. Az így készült almaszeleteket az elősütött tésztára helyezzük körkörös formában. A maradék fahéjas-diós cukrot a piténk tetejére szórhatjuk.
Alufóliával letakarva először 30 percig sütjük, majd az alufóliát levéve további 10-15 percre visszatesszük a sütőbe.
Feltesszük a tűzre a cidert, az edényben felolvasztjuk a cukrot és a vajat is. A pálinkában feloldjuk a kukoricakeményítőt és a ciderrel együtt picit összeforraljuk.
Igazi nyár végi sütemény lesz az eredmény, a meleg napokra pont azt a fanyar ízt adja, ami belülről igazán hűsít.
Ajánljuk még: