Klasszikus almás pite

Gasztro

Klasszikus almás pite

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg zsír
  • 1 cs sütőpor
  • 14 dkg porcukor
  • 3 tojássárgája
  • 2 ek tejföl

A töltelékhez:

  • 2,5-3 kg alma
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 kk fahéj
  • reszelt citromhéj
  • 1 ek búzadara
Tovább olvasok

Elkészítés

A lisztet elegyítjük a porcukorral és a sütőporral, majd alaposan elmorzsoljuk a zsírral. Ezután simára gyúrjuk a tojások sárgájával és a tejföllel. Ha a tészta összeállt, becsomagoljuk egy nejlonzacskóba vagy fóliába, és egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.

Közben elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, majd megszórjuk két evőkanál cukorral. Ettől a gyümölcs jól kiengedi majd a levét. Ezután alaposan kinyomkodjuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a búzadarát, és citromhéjjal valamint fahéjjal ízesítjük.

Ha a tésztánk lehűlt, akkor kettéosztjuk, és az egyik felét vékonyra nyújtjuk, majd egy kizsírozott, kilisztezett, közepes méretű kerek piteformába simítjuk. Miután ráhalmoztuk az almás tölteléket, kinyújtjuk a másik darab tésztát is, amely az almás pite teteje lesz. Ezt ráborítjuk az alma tetejére, majd ízlés szerint díszítjük. Végül megkenjük felvert tojással, és 180° C-on 25 perc alatt pirosra sütjük.

 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.