Klasszikus almás pite

Gasztro

Klasszikus almás pite

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg zsír
  • 1 cs sütőpor
  • 14 dkg porcukor
  • 3 tojássárgája
  • 2 ek tejföl

A töltelékhez:

  • 2,5-3 kg alma
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 kk fahéj
  • reszelt citromhéj
  • 1 ek búzadara

Elkészítés:

A lisztet elegyítjük a porcukorral és a sütőporral, majd alaposan elmorzsoljuk a zsírral. Ezután simára gyúrjuk a tojások sárgájával és a tejföllel. Ha a tészta összeállt, becsomagoljuk egy nejlonzacskóba vagy fóliába, és egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.

Közben elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, majd megszórjuk két evőkanál cukorral. Ettől a gyümölcs jól kiengedi majd a levét. Ezután alaposan kinyomkodjuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a búzadarát, és citromhéjjal valamint fahéjjal ízesítjük.

Ha a tésztánk lehűlt, akkor kettéosztjuk, és az egyik felét vékonyra nyújtjuk, majd egy kizsírozott, kilisztezett, közepes méretű kerek piteformába simítjuk. Miután ráhalmoztuk az almás tölteléket, kinyújtjuk a másik darab tésztát is, amely az almás pite teteje lesz. Ezt ráborítjuk az alma tetejére, majd ízlés szerint díszítjük. Végül megkenjük felvert tojással, és 180° C-on 25 perc alatt pirosra sütjük.

Ajánljuk még:

Almás-diós pite cider szósszal
Talán sokan gondolják, a fagyis almáspitét már nem lehet fokozni, de ők még nem ismerik ezt a különleges receptet. A cider mindenhogy jó, de a legjobb az almáspitén. 

 

Zebratorta (egy kicsit másként)
A Zebratorta egy igazán csinos sütemény, de azért valljuk be, az eredeti változat íze nem kifejezetten különleges, inkább semleges, sűrű piskótaszerű élmény. Az én verzióm egy kicsit izgalmasabb, karakteresebb ízű, és látványra is más.