Hozzávalók
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg zsír
- 1 cs sütőpor
- 14 dkg porcukor
- 3 tojássárgája
- 2 ek tejföl
A töltelékhez:
- 2,5-3 kg alma
- 15 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 kk fahéj
- reszelt citromhéj
- 1 ek búzadara
Elkészítés
A lisztet elegyítjük a porcukorral és a sütőporral, majd alaposan elmorzsoljuk a zsírral. Ezután simára gyúrjuk a tojások sárgájával és a tejföllel. Ha a tészta összeállt, becsomagoljuk egy nejlonzacskóba vagy fóliába, és egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, majd megszórjuk két evőkanál cukorral. Ettől a gyümölcs jól kiengedi majd a levét. Ezután alaposan kinyomkodjuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a búzadarát, és citromhéjjal valamint fahéjjal ízesítjük.
Ha a tésztánk lehűlt, akkor kettéosztjuk, és az egyik felét vékonyra nyújtjuk, majd egy kizsírozott, kilisztezett, közepes méretű kerek piteformába simítjuk. Miután ráhalmoztuk az almás tölteléket, kinyújtjuk a másik darab tésztát is, amely az almás pite teteje lesz. Ezt ráborítjuk az alma tetejére, majd ízlés szerint díszítjük. Végül megkenjük felvert tojással, és 180° C-on 25 perc alatt pirosra sütjük.
Ajánljuk még: