Hozzávalók (1 üveghez):
- 5 kanál cukor
- 8 dl víz
- 18-20 db zsenge retek
Elkészítés:
A sziruphoz elkeverjük a vizet és a cukrot, majd feltesszük főni.
Míg a szirup fő, előkészítjük a retket. Akkor lesz a legszebb, ha az alaposan megmosott zöldségek gyökerét levágjuk, a zöldjéből pedig egy egész kicsi részt rajta hagyunk. A levelekből krémlevest vagy pestót is készíthetünk, így az sem veszik kárba!
Ha a szirup forr, dobjuk bele a retket. Főzzük az egészet addig, amíg a víz kétharmada el nem forr, és szép buborékok nem kezdenek el keletkezni a szirupban. Ekkor a csírátlanított üveg aljába tegyünk egy kevés szirupot, hogy át tudjon melegedni, és ne repedjen szét. Kis idő múlva töltsük meg félig a sziruppal, majd szedjük bele a retkeket is. Annyi szirupot töltsünk még rá, hogy befedje a zöldségeket. Ezután légmentesen zárjuk le az üveget, és dunsztoljuk ki.
A kész retek azonnal felhasználható különféle salátákhoz. Ha befőttként tesszük el, egész évben élvezhetjük a friss retek zamatát.
Marcsi ezt a receptet így készítette el:
Ajánljuk még: