Retek szirupban eltéve

Gasztro

Retek szirupban eltéve

Segal Viktor receptje

Hozzávalók (1 üveghez):

  1. 5 kanál cukor
  2. 8 dl víz
  3. 18-20 db zsenge retek

Elkészítés:

A sziruphoz elkeverjük a vizet és a cukrot, majd feltesszük főni.

Míg a szirup fő, előkészítjük a retket. Akkor lesz a legszebb, ha az alaposan megmosott zöldségek gyökerét levágjuk, a zöldjéből pedig egy egész kicsi részt rajta hagyunk. A levelekből krémlevest vagy pestót is készíthetünk, így az sem veszik kárba!

Ha a szirup forr, dobjuk bele a retket. Főzzük az egészet addig, amíg a víz kétharmada el nem forr, és szép buborékok nem kezdenek el keletkezni a szirupban. Ekkor a csírátlanított üveg aljába tegyünk egy kevés szirupot, hogy át tudjon melegedni, és ne repedjen szét. Kis idő múlva töltsük meg félig a sziruppal, majd szedjük bele a retkeket is. Annyi szirupot töltsünk még rá, hogy befedje a zöldségeket. Ezután légmentesen zárjuk le az üveget, és dunsztoljuk ki.

A kész retek azonnal felhasználható különféle salátákhoz. Ha befőttként tesszük el, egész évben élvezhetjük a friss retek zamatát.

Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

Legősibb főfoglalkozásunkból ered a karácsonyi menü egyik főszereplője, a halászlé

A magyar konyha háromféle halászlécsoportot különböztet meg: a dunai, a tiszai és a balatoni halászlét – legnagyobb vizeink szerinti értelemszerű csoportosításban. Mindhárom ételfajta közös jellemzője, hogy három fő alapanyagból készülnek: halhúsból, hagymából és pirospaprikából. A különbség az elkészítés módjában és a tálalás jellegzetességeiben rejlik.