Retek szirupban eltéve

Gasztro

Retek szirupban eltéve

Segal Viktor receptje

Hozzávalók (1 üveghez):

  1. 5 kanál cukor
  2. 8 dl víz
  3. 18-20 db zsenge retek

Tovább olvasok

Elkészítés:

A sziruphoz elkeverjük a vizet és a cukrot, majd feltesszük főni.

Míg a szirup fő, előkészítjük a retket. Akkor lesz a legszebb, ha az alaposan megmosott zöldségek gyökerét levágjuk, a zöldjéből pedig egy egész kicsi részt rajta hagyunk. A levelekből krémlevest vagy pestót is készíthetünk, így az sem veszik kárba!

Ha a szirup forr, dobjuk bele a retket. Főzzük az egészet addig, amíg a víz kétharmada el nem forr, és szép buborékok nem kezdenek el keletkezni a szirupban. Ekkor a csírátlanított üveg aljába tegyünk egy kevés szirupot, hogy át tudjon melegedni, és ne repedjen szét. Kis idő múlva töltsük meg félig a sziruppal, majd szedjük bele a retkeket is. Annyi szirupot töltsünk még rá, hogy befedje a zöldségeket. Ezután légmentesen zárjuk le az üveget, és dunsztoljuk ki.

A kész retek azonnal felhasználható különféle salátákhoz. Ha befőttként tesszük el, egész évben élvezhetjük a friss retek zamatát.

Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X