Zúzapörkölt tökfőzelékkel

Gasztro

Zúzapörkölt tökfőzelékkel

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

Tökfőzelék

  • 1 db istengyalulta tök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dkg vaj
  • 4 dl aludttej
  • 1 ek liszt
  • kapor

 

Tovább olvasok

Zúzapörkölt

  • 1 kg csirkezúza
  • 1 fej vöröshagyma
  • ½ paprika
  • ½ paradicsom
  • 2 ek fűszerpaprika

Elkészítés

A pörkölthöz a zúzát alaposan megtisztítjuk, a vöröshagymát pedig apró kockákra vágjuk. Egy kevés kacsazsíron ledinszteljük a hagymát, közben meg is sózzuk. Adunk hozzá egy fél paprikát és egy fél paradicsomot is kisebb darabokra vágva. Ezekkel is tovább dinszteljük. Ha megpuhultak a zöldségek, hozzáadjuk az ételhez a csirkezúzát is. Azt is alaposan átforgatjuk a hagymás zsíron. Ha kifehéredett a hús, akkor megszórjuk a fűszerpaprikával, és öntünk alá annyi vizet, ami éppen csak ellepi. Ezután nagy lángon forraljuk, amíg a zúza meg nem puhul. Ha szükséges, közben pótoljuk a vizet.

A végére sűrű, krémes szaftot kell kapnunk, köszönhetően a zúzának, a jó minőségű fűszerpaprikának és a megfelelő forralásnak.

Az istengyalulta tököt nagyobb darabokra vágjuk, a magokat kivájjuk belőle, majd a tökdarabokat sós vízben megfőzzük. Ezután kiszedjük a forró vízből, és egy kanál vagy villa segítségével lekaparjuk a tök húsát a héjról. Eközben gyönyörű szálakra fog szétesni, mintha csak legyalultuk volna.

Ezután a vajon ledinszteljük a finomra vágott vöröshagymát egy kiskanálnyi sóval. A kaprot felaprítjuk, majd ezt is hagymára dobjuk, és gyorsan átforgatjuk. Rászórjuk a lisztet is, és egy-két percig pirítjuk. Ezután jöhet hozzá a tök, melyet aludttejjel öntünk fel. Hogy ne legyen túl sűrű, adjunk hozzá egy kevés vizet is. Úgy állítsuk be az állagát, hogy kellően sűrű legyen, de azért maradjon selymes, krémes. Pár perc forralás után tálalhatjuk is az elkészült pörkölttel együtt.

 

Ajánljuk még:

Ahány ház, annyi szokás – ázsiai leveskalauz, a pho -tól a tom yum-ig

Leveses nemzet vagyunk: előételként és fő fogásként is szeretjük a szerényebb és gazdagabb leveket. Ázsiában sincs ez másként: Kínától Thaiföldig isszák, szürcsölik, kanalazzák, pálcikával eszik a könnyű és akár reggelire fogyasztható, valamint a fajsúlyosabb, egész étkezést kitöltő, tésztás-húsos variációkat. Amióta a ‘90-es években megismerkedtünk az első „csípős-savanyúval”, van egyféle vonzódás és több divathullámot is megéltünk már – vegyük csak a pho-t vagy éppen a ramen trendjét.