
Hozzávalók:
4 db tojás
10 dkg puha vaj
75 ml olaj
200 g kristálycukor
1 egész bio citrom
1 kk. Horváth Rozi őrölt fahéj
250 g liszt
1 ek. sütőpor
1 csipet só
2 marék aszalt vörösáfonya
Tetejére mázhoz (opcionális):
porcukor
friss citromlé
A díszítéshez:
Horváth Rozi egész fahéj
Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra melegítjük, közben előkészítjük a formát. Egy közepes méretű kuglófformát alaposan kivajazunk, és vékonyan belisztezünk.
A turmix kelyhébe kerül elsőként a tojás, az olaj, a puha vaj és a cukor. Először ezt a nedves alapot kezdjük el turmixolni.
A citromot nagyon alaposan megtisztítjuk, forró vízzel megmossuk. Negyedekre vágjuk, a magokat eltávolítjuk, majd a tésztához adjuk. Rövid ideig turmixoljuk. Amikor már krémes, egynemű, illatos keveréket kapunk, hozzáadjuk a száraz keveréket: a lisztet a sütőporral és a sóval együtt.
A turmixgépet ilyenkor már csak rövid ideig járatjuk, míg sűrű, de szépen önthető, sima tésztát kapunk. Fontos, hogy ne dolgozzuk túl: ha túl sokáig turmixoljuk, a citrom fehér belső része (a héj alatti rész) túlságosan lebomlik, és a sütemény kesernyés lehet. Nagyjából 15–20 másodperc intenzív turmixolás bőven elég.
A kész tésztába beleforgatjuk a vörösáfonyát, majd az egészet beleöntjük az előkészített formába. A tetejére is szórunk kevés vörösáfonyát. 180 °C-on, nagyjából 45–50 percig sütjük. Olyankor jó, ha a teteje szépen aranyszínű, a szélek kissé elválnak a formától. Tűpróbával ellenőrizzük!
A süteményt ezután kivesszük a sütőből, és a formában pihentetjük körülbelül 10 percig. Ezután óvatosan kiborítjuk, és rácson hagyjuk kihűlni.
Ha mázzal szeretnénk díszíteni, a porcukrot egy kisebb tálban összekeverjük a friss citromlével. Először kevesebb citromlével kezdünk, majd apránként adagoljuk, hozzá a porcukrot, amíg sűrűn folyó, csorgatható állagot kapunk. Amikor a sütemény már kihűlt, a mázat a tetejére csorgatjuk – hagyjuk, hogy szépen oldalt is lefolyjon.
A cikk megjelenését a Horváth Rozi támogatta

Kakaós hatlapos
Borbás Marcsi receptje





















