Citromos, fahéjas, vörösáfonyás kuglóf
Olvasási idő: 2 perc

Citromos, fahéjas, vörösáfonyás kuglóf

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

4 db tojás

10 dkg puha vaj

75 ml olaj

200 g kristálycukor

1 egész bio citrom

1 kk. Horváth Rozi őrölt fahéj

250 g liszt

1 ek. sütőpor

1 csipet só

2 marék aszalt vörösáfonya

 

Tetejére mázhoz (opcionális):

porcukor

friss citromlé

 

A díszítéshez:

Horváth Rozi egész fahéj

 

Elkészítés:

A sütőt 180 °C-ra melegítjük, közben előkészítjük a formát. Egy közepes méretű kuglófformát alaposan kivajazunk, és vékonyan belisztezünk.

A turmix kelyhébe kerül elsőként a tojás, az olaj, a puha vaj és a cukor. Először ezt a nedves alapot kezdjük el turmixolni.
A citromot nagyon alaposan megtisztítjuk, forró vízzel megmossuk. Negyedekre vágjuk, a magokat eltávolítjuk, majd a tésztához adjuk. Rövid ideig turmixoljuk. Amikor már krémes, egynemű, illatos keveréket kapunk, hozzáadjuk a száraz keveréket: a lisztet a sütőporral és a sóval együtt.

A turmixgépet ilyenkor már csak rövid ideig járatjuk, míg sűrű, de szépen önthető, sima tésztát kapunk. Fontos, hogy ne dolgozzuk túl: ha túl sokáig turmixoljuk, a citrom fehér belső része (a héj alatti rész) túlságosan lebomlik, és a sütemény kesernyés lehet. Nagyjából 15–20 másodperc intenzív turmixolás bőven elég.

A kész tésztába beleforgatjuk a vörösáfonyát, majd az egészet beleöntjük az előkészített formába. A tetejére is szórunk kevés vörösáfonyát. 180 °C-on, nagyjából 45–50 percig sütjük. Olyankor jó, ha a teteje szépen aranyszínű, a szélek kissé elválnak a formától. Tűpróbával ellenőrizzük!

A süteményt ezután kivesszük a sütőből, és a formában pihentetjük körülbelül 10 percig. Ezután óvatosan kiborítjuk, és  rácson hagyjuk kihűlni.

Ha mázzal szeretnénk díszíteni, a porcukrot egy kisebb tálban összekeverjük a friss citromlével. Először kevesebb citromlével kezdünk, majd apránként adagoljuk, hozzá a porcukrot, amíg sűrűn folyó, csorgatható állagot kapunk. Amikor a sütemény már kihűlt, a mázat a tetejére csorgatjuk – hagyjuk, hogy szépen oldalt is lefolyjon.

 A cikk megjelenését a Horváth Rozi támogatta

 

Kapcsolódó tartalom
Kakaós hatlapos
| 2025. december 14

Kakaós hatlapos

Borbás Marcsi receptje