Zöldséges szuperétel: tökpörkölt

Gasztro

Zöldséges szuperétel: tökpörkölt

Használjuk ki, amíg még friss tökből főzhetünk. Tele van vitaminnal! 

Hozzávalók

  • 2-3 db bébitök és/ vagy cukkíni
  • 3-4 ek étolaj
  • 2 gerzd fokhagyma
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 ek édes és egy csipet csípős fűszerpaprika
  • só, őrőlt köménymag, feketebors, majoranna

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A tököket meghámozzuk, felkockázzuk, majd picit megsózzuk, és állni hagyjuk. Az olajban megdinszteljük az apró kockákra vágott vöröshagymát, és hozzáadjuk a felaprított paradicsomot, valamint az egyik gerezd fokhagymát. Ekkor beleszórjuk a fűszerpaprikát és a sózott tökkockákat, majd felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje a tököt.

Ízlés szerint sózzuk, és körülbelül 15 perc alatt puhára főzzük. Mielőtt levesszük a tűzről, rádobunk még egy felaprított fokhagymagerezdet, és tálaljuk.

Ajánljuk még:

Fügés finomságok

Bő egy emberöltővel ezelőtt még ritka vendég volt a hazai konyhákban a füge. Emlékszem, gyermekkoromban a Mecsek oldalában virított néhány bokor, és akkora öröm volt, ha a szőlőből hazaigyekvő bácsik egy-egy érett fügével ajándékoztak meg! Azóta sokat változott a világ, és lassan a mi kertünkben is jobban érzi magát a füge, mint a barack. Fügebőségben desszertben, előételben és borkorcsolyában is ott a helye ennek a különleges finomságnak, amely megédesíti a nyári pillanatokat.