Vegetáriánus töltött káposzta

Gasztro

Vegetáriánus töltött káposzta

Kovács Lázár receptje

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej káposzta

Töltelék:

  • 1 ek olaj
  • 2 ek hajdina
  • 2 ek quinoa
  • 2 ek vöröslencse
  • 2 ek lencse
  • 2 ek köles
  • 2 ek útifűmaghéj
  • 2 tojás
  • 2 zsemle
  • só, bors

Fűszerek ízlés szerint:

  • chili
  • kardamom
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • hagyma
  • fokhagyma
  • fehér bors
  • rózsabors
  • fekete bors

  • a tálaláshoz tejföl

 Elkészítés:

A töltelékhez a magokat egy serpenyőben kevés zsíron megpirítjuk egy kicsit. Ezután öntünk hozzá 1,5 dl vizet, elkeverjük, rövid ideig forraljuk, hogy vegyenek fel egy kis vizet a magok. Ha eltűnik a víz, akkor lezárjuk alatta a tüzet, és hozzáadjuk az útifűmaghéjat is. A zsemléket közben beáztatjuk egy kevés vízbe.

Ezután összeállítjuk a tölteléket. A zsemlét jól kinyomkodjuk, majd almareszelőn egy nagyobb tálba reszeljük. Hozzáadjuk a magokat, a tojásokat, majd fűszerezzük. Fontos, hogy intenzíven fűszerezzük, nem árt neki a sok fűszer, és az is jól áll neki, ha csípős.

Ha összeállt a töltelék, akkor előkészítjük a káposztát is. A leveleket óvatosan leszedjük a fejről, majd forró, sós vízben rövid ideig főzzük őket. A maradék káposztát apróra vágjuk.

Ha a levelek megpuhultak, kiszedjük őket a forró vízből, majd a szokásos módon betöltjük őket a töltelékkel.

Ha elkészültünk, akkor egy hőálló edény alját kibéleljük az aprókáposztával, és megszórjuk egy kis füstölt sóval. Ezután szépen beletesszük a betöltött káposztaleveleket is. A tetejére is aprókáposzta kerül. A végén felönthetjük egy kis alaplével, paradicsomlével, de ha egyik sincs, akkor a töltelékhez használt fűszerekből és vízből készítsünk egy keveréket, és ezt öntsük rá az ételre.

 Ezután lefedjük az edényt, és 180 fokos sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük. Természetesen ellenőrizzük, hogy tökéletesen megpuhultak-e a magok, és megfőtt-e a káposzta. Ha igen, akkor tejföllel tálaljuk.