Hozzávalók:
- 1 nagy fej káposzta
- 1 csokor petrezselyem
- 1 ág francia tárkony
- 25 dkg darált sertésdagadó
- 2 db tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 marék rizs
- 1 dl fehérbor
- só, bors
- 50 dkg burgonya
A besamelhez:
- 2 dkg vaj
- 2 ek liszt
- 2 dl tej
- 2 dl zsíros tejszín
- só, bors
- szerecsendió
A káposzta közepéről kivágjuk a torzsáját, és egészben berakjuk egy fazéknyi forrásban lévő sós vízbe. Ha megpuhult, óvatosan lefejtjük róla a leveleket.
A töltelékhez összedolgozzuk a darált sertésdagadót a két tojással, az apróra vágott vöröshagymával és egy gerezd apróra vágott fokhagymával. Ízesítjük sóval, borssal, petrezselyemmel és tárkonnyal. A rizst is hozzákeverjük. Ezután betöltjük a káposztaleveleket. A nagyobb ereket kivágjuk a levelekből, majd a levél egyik szélére halmozunk egy adag tölteléket, és az egészet óvatosan feltekerjük. Ezúttal a levél széleit nem kell bedugdosni.
Egy tepsit kikenünk sertészsírral, majd az alját kibéleljük felkarikázott burgonyával. A maradék káposztát felaprítjuk, majd a burgonyára terítjük. Erre az ágyra fektetjük rá a tekercseket. Végül öntünk alá egy pici vizet, és 1 dl fehérbort. 180 fokon kb 40 percig sütjük.
Ekkor készítünk egy tejszínes besamelmártást. A vajon átmelegítjük a lisztet, majd felöntjük a tejszín és a tej keverékével. Sűrűre beforraljuk. Közben folyamatosan kevergetjük, és ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval. Ezzel öntjük le az ételünk tetejét, majd visszarakjuk a sütőbe. Amint a besamel megpirult, tálalhatjuk is a tepsis töltött káposztát.
Ajánljuk még: