Stílus

A jövő a legizgalmasabb hely a Földön, és a ruháink ezt már tudják

Napról napra jelennek meg a technológiai újítások, alig győzzük kapkodni a fejünket, mégsem gyakran kötjük össze ezeket az újdonságokat a divattal. És bár a divat és a technológia viszonya elsőre talán nem egyértelmű, mégis izgalmas dolgok alakulnak errefelé. Hoztam néhány ékes példát arra, hogy a ruhák nem csupán szépek lehetnek, de funkcionálisak és előremutatóak is!

Ruhák a jövőből

A Vollebak márka tervezőpárosa, Nick és Steve Tidball szerint a jövő a legizgalmasabb hely a Földön. A tudomány és a technológia segítségével olyan ruhákat fejlesztenek, melyek a környezet változásaihoz alkalmazkodnak – ahogy ők mondják, ezek „ruhák a jövőből”.

Új gyártási eljárásokkal és korábban soha nem látott anyagokkal dolgoznak,

így már megalkottak többek között grafén dzsekit, növényből és algából készült lebomló pólót, és marsi expedícióra szánt kabátot is.

A magam részéről korábban sosem hallottam a grafénról, amit csak 2004-ben fedeztek fel, mikor az anyagot izoláló kutatók Nobel-díjat kaptak munkájukért. Ez egy egyetlen atom vastagságú grafitréteg, nyúlik, rugalmas, mégis erősebb az acélnál, és vezeti az elektromosságot is. Nemhiába került a modern technológiákat alkalmazó cégek figyelmébe... Szóval, a Vollebak készített egy színváltó grafén dzsekit, ami teljesen víz- és szélálló, és utánozza a tintahal adaptív álcázását – ennek lényege, hogy hihetetlen gyorsasággal tudnak az állatok színt váltani, hogy elbújjanak, támadni tudjanak, vagy éppen kommunikáljanak egymással. Noha tompa fényviszonyok között a dzseki metálfényűnek hat, erős fénynek kitéve visszatükrözi a látható spektrum minden színét, szóval láthatatlanság helyett hiperláthatóságot érhetünk el vele.

 

High-tech megoldások a kifutókon

Kalandozzunk egy kicsit az haute couture világába, hiszen a „magas divat” terén is izgalmas változásokat hozhat a technológia. Iris van Herpen divattervező például évek óta kísérletezik 3D nyomtatással. Híres „Foliage dress” nevű ruhája két évvel ezelőtt került a kifutóra – ez a darab már 3D nyomtatással készült, az ún. polyjet technológiával, vagyis több anyagot nyomtattak egyidejűleg. A „ruha” anyaga egy high-tech szintetikus granulátum volt, ami máskülönben általában komoly laboratóriumokban található csak meg.

 

 

Kunihiko Morinaga ruháit átszövi a digitális technológia iránti rajongás. Lézervágott és fotokróm (fény hatására elszíneződő vagy színt váltó) festékkel kezelt ruhái különleges élményt adnak, különösen, ha fotózzák őket; ilyenkor ugyanis a ruhák reagálnak a fényre, és a színűk megváltozik. Eleinte kizárólag pasztell színekkel dolgoztak, az utóbbi időben már vibrálóbb árnyalatok is helyet kaptak a kifutón.

Füstbe ment tervek

A különleges újítások esetén természetesen megeshet, hogy nem váltják be a hozzá fűzött reményeket, nem elég kiforrottak még, vagy a közönség nem elég nyitott az újdonságra. Rossz hírek érkeztek például a Zozosuit háza tájáról, ami egy olyan applikáció, amit „a jövő próbafülkéje” szlogennel hirdettek. Lényege, hogy fel kell vennünk egy speciálisan erre a célra fejlesztett ruhát, az app pedig a ruha alapján beolvassa a méreteinket, és lehetővé teszi a (közel) méretre szabott ruhák vásárlását oldalukon keresztül. Az app körüli felhajtás ellenére úgy tűnik, jóval többen rendelték meg a szenzoros méretvevőt, mint ahányan ezt követően ténylegesen vásároltak a cégtől méretre szabott ruhákat. Azoknak, akik pedig mégis vásároltak, sajnos heteket kellett várniuk a rendelt tételekre. Végül a Zozo Inc. Részvényei hamar esni kezdtek. 

A folytatás pedig még előttünk áll...

Ajánljuk még:

Fél Föld Projekt: felosztanák a bolygót, hogy míg mi az egyik felét romboljuk, a másik fele életben tartson minket

Bármennyire is elegünk van az állandósult világvége-hangulatból, és unjuk, hogy mindenhol a klímaváltozásról beszélnek, a tények annyira aggasztóak, hogy nem lehet nem foglalkozni velük. Csakhogy olykor a megoldási javaslatok még sötétebbnek láttatják a képet, mint amilyennek elsőre tűnik. Akkor látszik igazán, mennyire elrontottuk a dolgokat, mikor még a javítási javaslatok is szörnyűek. Ilyesmiken gondolkodom, mikor a Fél Föld Projektről olvasok.

 

Már követem az oldalt

X