Stílus

Sehol a beach body, de ne aggódj – stílustanácsadót kérdeztünk az előnyös öltözködésről

Betört a nyár, és sokak terveinek keresztbe tett: jónéhányan hittük, hogy van még időnk a főszezonig lefogyni, de valahogy az máris elkövetkezett. Egyszóval az áhított beach bodyt nem sikerült elérni, de mi nemcsak átvészelni szeretnénk a nyarat, hanem jól tölteni. Hogyan öltözzünk csinosan, ha van rajtunk néhány kiló? Pánczél Anikó stílustanácsadót kérdeztük.

A stílustanácsadó számára nem ismeretlen a probléma, azt mondja, a hozzá forduló hölgyek 80 százaléka nemcsak nyáron elégedetlen az alakjával, azért mennek hozzá, mert szeretnének megismerni mindenféle praktikákat, amivel az alakjukat előnyösebbnek mutathatják. Egyébként szerinte rengetegen vannak, akiknek torz az énképe, és

sokkal testesebbnek látják magukat, mint amilyenek a valóságban.

Mindehhez alapszabály, hogy ne kövessük az aktuális trendet, ha az nem a legelőnyösebb számunkra. Érdemes saját stílust kialakítani és a divatos darabokkal csak kiegészíteni az öltözékünket. A tanácsadó szerint ezen a nyáron szerencsére stílus és divat fedi egymást. Ruhadarabok és kiegészítők szerint vettük végig, miből mit érdemes felvenni a kánikulában, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Akkor is, ha itt-ott van egy kis „röcögő”.

Ruha – a Jolly Joker

Szerencse, hogy most nagyon divatosak a hosszú ruhák, ezek ugyanis egy-két kilót jótékonyan elfednek. Érdemes monokróm, azaz egyszínű öltözéket választani, ez nyújtja az alakot. Kifejezetten trendi az ingruha, ami mindenféle színben és fazonban kapható, felül olyan, mint egy ing, deréktól lefelé lehet bővülő, A-vonalú, vagy akár egyenes szabású. Ezek puplin anyagból készülnek, amiből a legtöbb férfiing is, nagyon mutatósak, főleg ha egy élénk, a színtípusunknak megfelelő színt választunk (a jó szín öt év mínuszt jelenthet). Ez egyébként nagyon kellemes viselet, jól felszívja a nedvességet és még bőrbarát is, továbbá nem mutatja a pontos körvonalainkat és egy élénk színű papuccsal nagyon stílusos tud lenni.

Ha jobban szeretjük a mintás ruhákat, akkor érdemes kisebb mintákat választani, a nagyobbak ugyanis testesebbnek mutatnak, mint amilyenek valójában vagyunk. A hosszanti csíkos minták viszont nyújtanak. Ne csak mintás, hanem színes is legyen a ruha, a színek élénkítő hatással bírnak, a minták pedig elterelik a figyelmet arról, mi van alattuk.

Feltétlenül érdemes övet húzni, ami nemcsak nagyon karcsúnak láttat bennünket, hanem az alakot is formálja.

Optikailag homokóra alakot fog biztosítani. Nagyon jót tesznek az átlapolós ruhák is, ezek szintén jó helyen vágják el az alakot. Kifejezetten slankítanak, főleg ha az alsó részük A-vonalú vagy maxi. Egy jó papuccsal, szalmakalappal igazán stílusosak lehetünk.

mit-viseljunk-ha-van-rajtunk-nehany-felesleges-kilo-stilustanacsado-interju-elonyos-ruhaviseletek-interju-panczel-aniko

Pánczél Anikó

A testet lazán követő, csodásan leomló lenge selyem- vagy pamutruhák is jó választásnak bizonyulhatnak. A vállra, mellre lazán rásimulnak, deréktól lefelé pedig jótékonyan takarják a popsit és az erősebb combot. Ezek az anyagok nem igényelnek akkora odafigyelést, mint a lenből készült ruhák, ha csak enyhén centrifugázzuk és vállfán szárítjuk őket, akkor még vasalni sem kell. Az A vonalú, mell alatt elvágott muszlinból vagy selyemből készült empire típusú ruhák a legkönnyebb viseletek nyáron és nagyon jót tesznek az alaknak. Ezeket a ruhákat elegáns programra is nyugodtan viselhetjük.

Ha ragaszkodsz a nadrághoz

Vannak azok a lányok, hölgyek, akik nagyon szeretnek nadrágban járni, még akkor is, ha kinn tombol a kánikula. A stílustanácsadó szerint most kifejezetten szerencsés helyzetben vagyunk, mert ezen a nyáron divatosak a lenből készült, vagy műszálas lenge, bőszárú nadrágok. Minél hosszabb egy nadrág, annál hosszabbnak látszik a lábunk, optikailag nyújtja a testet. Az a legjobb, ha szinte a földig ér. Van viszont egy nadrágtípus, amelyiktől óva int a szakértő. Ez az úgynevezett Culette nadrág, ami bőszárú és fél lábszárig ér. Szinte minden alkaton a legrosszabb helyen vágja el a viselőjét, senkinek nem áll jól. 

Maxiszoknya

A maxiszoknyák is nagyon kényelmesek nyáron, derékrészen passzolnak, és lefelé bővülnek. Ezek az A-vonalú szoknyák egy jó papuccsal stílusosak, ugyanakkor jótékonyan takarják a popsit, a combot, és az esetleges cellulitiszt is. A ruhánál és a szoknyánál is felmerül a „combok csókja” kérdésköre, ami nem egy szenvedélyes, romantikus érzést takar, hanem azt a borzasztóan kellemetlen jelenséget, amikor negyven fokban kidörzsölődik a bőr járás közben. Erre is szolgál jótanáccsal a stílustanácsadó. Mégpedig a hajszálvékony anyagból készült, akár alakformáló, sortszerű fehérneműt. Ezt a szoknya vagy ruha alá felvéve megakadályozható a kellemetlen kidörzsölődés, amely megkeserítheti az életünket.

mit-viseljunk-ha-van-rajtunk-nehany-felesleges-kilo-stilustanacsado-interju-elonyos-ruhaviseletek-interju-panczel-aniko

Pánczél Anikó

Overall

Az overall viszonylag megosztó ruhadarab. Vannak, akik nem szeretik, nehéz levenni, ha mosdóba kell menni. Ugyanakkor sokan odavannak ére. Lehet elegáns, stílusos, vagy laza. Ha valaki szereti, annak a könnyű, laza, bő szabású, színes, mintás, V-nyakkivágású overallt javasolja Pánczél Anikó, ami megnyújtja a nyakat és az egész alakot, optikailag alakformáló. Jó mintával és színben, egy vékony gumis övvel, szalmaövvel, szalmakalappal, szalmatáskával igazán stílusosak lehetünk.

mit-viseljunk-ha-van-rajtunk-nehany-felesleges-kilo-stilustanacsado-interju-elonyos-ruhaviseletek

 

Póló

Azért vannak, akik a ruha, maxiruha helyett szívesen viselnek póló-szoknya vagy póló-nadrág összeállítást. Akiknek erősebb a felsőteste, érdemes az előbb említett V-nyakkivágású pólót felvenni, ami slankít. Ha valaki a karjával nincs megelégedve, annak ajánlott a japánujjú felső, ami kicsit ferde vonalat képez, ez pedig nyújtó hatással bír.

Kiegészítők

Az öltözékünket a kiegészítők teszik teljessé. Ha valaki szereti a nemesfémet, fontos, hogy a színtípusának megfelelően válasszon. A meleg színtípushoz jól illik az arany, a rosegold, míg a hideg színtípus inkább viseljen ezüstöt vagy fehéraranyat. A nagyobb, színes fülbevalókat és karkötőket érdemes egyszínű ruhához felvenni.

Ezek a darabok odavonzzák a tekintetet, éppúgy, mint egy színes, nagy táska vagy egy szalmatáska. Nyáron csinosak a nagyméretű táskák, de ezeket ne a vállunkon viseljük, hanem inkább vegyük a karunkra, vagy fogjuk a kezünkben. A papucsok mindenféle formában jöhetnek, a színes papucstól kezdve egészen az elöl zárt, kicsit hegyes orrúig, ami nagyon elegáns, nőies, és a lábat is nyújtja. A nyár kiváló kiegészítője a szalmakalap, egy jó szemüveg és egy szalmaöv.

A stílustanácsadó óva int attól, hogy a színes kiegészítőkből háromnál többet hordjunk egyszerre. Ha a fülbevaló fukszia színű, akkor maximum az öv és a táska legyen hasonló színű, de már ez is túlkomponáltnak tűnhet. Két egyszínű kiegészítő tökéletesen elegendő. 

Jajj, úgy élvezem én a strandot

Ha már kánikula, akkor adja magát a vízpart, a strand, de sokan nem szeretnek levetkőzni. A stílustanácsadó jó szívvel javasolja az egyberészes fürdőruhákat, amelyek gyönyörűen formálják az alakot, szépen lefogják a „röcögőt”, karcsúsítanak. Ha kétrészest szeretnénk, érdemes azokat, amelyek felül egy topból álnak, az alsórész pedig lehet felvágott vagy short fazon. A tankinik is jótékonyan formálnak, ápolnak és eltakarnak.

Emellett sokféle strandruhát lehet kapni, lengék, áttetszőek, színesek, mintásak. A szakértő szerint egy-egy minőségi darabot akár pólóval és farmerrel is felvehetünk egy esti programra. Ha kinyitva viseljük, az is nyújtja az alakot, hiszen egy sávot látunk, a két oldalunkat „levágja”. Övvel is hordhatjuk, akkor derékhangsúlyos lesz a viselet.

Ajánljuk még:

A jelentéssel teli jobb, mint a tökéletes – interjú a Popartbox alkotóival, akik régi holmikból varrnak újat

Érvelhetnék azzal a ruhák újrahasznosítása mellett, hogy mennyi hulladékot termel a fast fashion, mennyi méreg és környezetszennyezés árán állítja elő termékeit, ezért milyen üdítő látni ezt a két nőt a kincsekkel teli műhelyében, amint az utolsó ép fonalig beépítik a mások által kidobásra ítélt szöveteket és kötéseket új ruhákba. De így, negyvenen túl már rég nem erre gondolok, ahogy a nagymamám otthonkáihoz, hímzéseihez, abroszaihoz hasonló részleteket látok viszont bohókás cuccokban: inkább arra, hogy a tárgyakhoz kötődésünk van, érzelmeink támadnak tőlük és ez az egész egy nagy értékmentés, amiből én is részt akarok.

 

Már követem az oldalt

X