Szép

Tudod, melyik színek állnak igazán jól?

A sminkelésben és a divatban is létezik az úgynevezett „évszakelmélet” fogalma, amely nem takar mást, mint a különféle szem-, haj- és bőrszín árnyalataihoz passzoló színeket, melyek illeszkednek egymáshoz, így típusonként kategorizálva érdemes viselni őket. A kombinációk alapján megkülönböztetjük a tavasz, nyár, ősz, tél típusokat. Íme minden, amit érdemes tudni róla!

Jó dolognak tartom az évszak típusai alapján történő alapszínek összehangolását, hiszen elég egy hajfestés vagy színezett kontaktlencse viselése, és máris megváltozik az alapképlet. Igaz, hogy az összes színt nem lehet teljes bizonyossággal megjegyezni, de a főbb irányvonalakat érdemes. Nekem ez a legkönnyebben úgy ment, hogy minden évszak típushoz társítottam egy Disney hercegnőt a hajszín, bőrszín, szemszín és az öltözet alapján.

A tavasz típus: Hamupipőke és Elza a Jégvarázsból

Az arcszín világos, sárgás-arany beütésű alaptónussal. Megfelelő színekkel társítva az arc barackrózsaszín, aranyos bézs vagy elefántcsontszínt mutat. A tavasz hölgyeknek a bőre áttetsző, őszibarack árnyalatú pírrel, míg másoknál szeplőcskék is előfordulhatnak.

A hajkorona aranyszőke, lenszőke vagy vörösesszőke, de előfordulhat aranybarna vagy mézszín is. A szem színe mindenképpen világos árnyalatú és tiszta: kék, türkiz, zöld, borostyánszín, gyakran pöttyökkel az írisz körül.

Ehhez a típushoz illenek a tavaszi tiszta, finom pasztelles árnyalatok: az elefántcsont, a halványkék, a halványzöld, a kajszi- és az őszibarack színei, az égkék, az ibolyaszín, viszont meglepő módon a mélykék és a korallpiros is mutatós. Kevésbé előnyös számukra a fekete és a vakító fehér.

A nyár típus: Belle, a Szépség és a szörnyetegből 

Némileg hasonlít a tavasz típushoz, ám színeiben élénkebb, erőteljesebb árnyalatok jellemzőek. A bőrszín világos, rózsaszínes vagy bézses árnyalatú, rózsás orcával. A „nyár” hölgyek bőre hamar lebarnul és mogyoróbarna árnyalatot vehet föl. Rúzs és alapozó hiányában kissé színtelen hatást nyújthat a nyár típusú nő. A hajszín hamvasszőke; gyermekkorban gyakran világosszőkék, majd később besötétedik a hajuk. Előfordul köztük közép- vagy sötétbarna, némi vöröses beütéssel. A szemszín kék, kékesszürke, kékeszöld vagy zöldesszürke, gyakran barna foltocskák is tarkíthatják.

Ruhából érdemes kipróbálni a sárga színt, a rozét, az égkéket, a borvöröset, a pasztell zöldet, a tojáshéj színt és a kékeszöldet is. Kerülendő azonban a sötétbarna, a hófehér és a fekete, hiszen ezek a színek nem igazán emelik ki a nyár típus legelőnyösebb tulajdonságait. Ékszerek tekintetében inkább az ezüstöt részesítsék előnyben, az aranyat pedig kerüljék.

Az ősz típus: Ariel és Merida

Az ősz típust a földszínek és az arany színe határozzák meg. A hideg és a kontrasztos árnyalatok nem javasoltak, hiszen azok fakóvá, sápadtabbá varázsolják az illetőt. Az arcbőr alaptónusa meleg árnyalatú, arany beütéssel, de jellemző a bronzos árnyalat is. Napozás közben nehezen barnulnak le, viszont többször leéghetnek. Ajánlott a feltűnő színű rúzs viselete, amely élénkebbé varázsolja a tekintetet. Alapjáraton a legjellemzőbb, hogy a haj színe vörösesen csillogó, de sok a gesztenyebarna, a rézszín, a vöröses szőke és a sötétbarna árnyalataiban tündöklő hajkorona is. A hajszínnel összhangban a szem színe szintén meleg árnyalatú: mogyoróbarna, aranybarna, sötétbarna vagy borostyánszínekben pompázhat. Ezeken kívül igen gyakori még az olívazöld, a tiszta zöld és a türkiz szemszín is.

Öltözetben és sminkben a földszínek és az arany a legideálisabbak. Ha az elegáns öltözet a fehér árnyalatát kívánja meg, akkor lehetőség szerint inkább a krémszínűre, a törtfehérre essen a választás. Remekül passzol hozzájuk a meleg barack vagy narancsszín, a mélyzöld, a kukoricasárga és a rozsdaszín. Kerülendő azonban a rózsaszín, a kék és minden rikító árnyalat. Itt szinte az összes bizsu szóba jöhet, de tökéletesen harmonizálnak a réz és az arany ékszerek is.

A tél típus: Hófehérke és Jázmin

Haja fekete mint az ében, bőre fehér mint a hó, ajka piros mint a vér… A fehér és a fekete a tél típusnak áll igazán jól, ugyanígy a vibráló színek: a kék, a fenyőzöld, a tűzpiros és a citromsárga. Játékos színkontrasztot biztosít a rózsaszín-fehér, a kék-ciklámen, a smaragdzöld-rubinpiros párosítás, viszont a palettán nincs igazán helye a narancsszínnek és a sárgás tónusú kék színnek sem. 

Arcszínük porcelánszerű, sápadt, hideg árnyalatú, egészen a világos olívaszínig változhat. Bőrük nem igazán barnul le, inkább pírt kapnak napozás közben. Hajuk sötét színű: fekete, sötétbarna, hamvas barna. Viszonylag korán őszülni kezdenek, ilyenkor ezüst- és fehér színűbe fordul a hajszín. Szemük színe tiszta kék, mélyzöld, mogyoró- vagy sötétbarna, esetleg szürkés.

És ha a hercegnőkből mindez nem lenne elég, akkor a meserajongóknak elárulhatom, hogy már léteznek hercegnős csomagolású szépségmaszkok is, szintén az évszaktípusoknak megfelelően. Teszteltem, szerettem őket, és tényleg szépségessé varázsolják az arcot.

Ajánljuk még:

A TESTSZÉGYENÍTÉS KORÁT ÉLJÜK, ÉS ÉN UNOM, DE NAGYON
A KOFFEIN EREJE: TERMÉSZETES SZÉPSÉGSZÉRUM A KONYHÁBÓL
ÉLJEN AZ ÉLESZTŐ! – ÍGY CSINÁLJ TUTI SZÉPSÉGSZÉRUMOT FILLÉREKBŐL

 

Már követem az oldalt

X