Öt világrész találkozik egy pici konyhában, és kész a csoda

Pastel de Nata, pastravaria, lavali lubnan, etióp leves – csak néhány fogás a Újabb ötven étel a nagyvilágból című szakácskönyvből. A kötet receptjeit a Pécsi Tudományegyetem ötezer külföldi és 17 ezer magyar diákjának kedvenceiből válogatták. Ahogy a nevéből is következik, ez már a második kiadvány, az elsőben főételek kaptak helyet, a mostaniban levesek, desszertek, saláták. Az egyetem szerint a gasztronómia az egyik útja annak, hogy közelebb hozzuk egymáshoz a kultúrákat, a 130 országból érkezett külföldi diák számára pedig megerősíti, mennyire fontos a jelenlétük a mediterrán városban. 

Te megtennéd, amit Angelina Jolie? – az örökletes rák szindrómáról beszélgettünk Dr. Bércesi Éva onkológussal

A rákos megbetegedések száma riasztóan növekszik, a különböző daganattípusok adják a vezető halálokok egy jó részét. Ugyanakkor ezek nagyjából egytizede genetikai hajlamhoz vagy hibához kötődik, ami időben kimutatható. A Pécsi Tudományegyetem klinikáján, az Onkogenetikai Tanácsadó és Családszűrő Központjában azokkal a páciensekkel foglalkoznak, akikről bebizonyosodik, hogy rendelkeznek ilyen génnel. Dr. Bércesi Éva klinikai onkológus főorvos asszonnyal beszélgettünk a téma kapcsán.

Jön a nyugat-nílusi láz meg a többi egzotikus betegség? – interjú Dr. Kurucz Kornélia biológussal

Néhány napja kapta fel a hírt a média, miszerint az Országos Vérellátó Szolgálat megtiltotta a véradást két budapesti kerületben és a Szegeden élők számára. Ugyanis az ázsiai tigrisszúnyog, amely egyébként évek óta jelen van hazánkban, ebben az időszakban szokott terjedni és fertőzni, méghozzá a nyugat-nílusi lázat okozó vírussal. Dr. Kurucz Kornélia biológussal, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusával, a Virológiai Nemzeti Laboratórium munkatársával beszélgettünk a klímaváltozással érkező betegségekről, és arról, hogy van-e okunk félni.

Alattunk a mélység, felettünk a kékség, rajtunk a libabőr – irány Lisszabon és Európa széle

Lisszabon éghajlata mediterrán, de nem olyan, mint Itália vagy mondjuk Dalmácia. Szinte tapinthatóan sűrű, arab és mór ízekkel fűszererezett levegőt szívhatunk itt magunkba, miközben a szűk utcákon zötyögő villamos nyikorgó faszerkezete régi korokba repít. Egy valahavolt elképesztően színes világ tárul elénk, hiszen a portugál gyarmatbirodalom magába szippantotta Afrika, Dél-Amerika, Ázsia jelentős részét. A szembejövő, egyenes tartású büszke férfiak ma is Vasco da Gama alakját villantják fel. Életem egyik legcsodásabb három napját töltöttem el.

Aki a tudatába zárt emberrel is kommunikál – Horváth Sándor logopédussal beszélgettünk

A tizenhat éves Danóka hazaért az iskolából, azt mondta az anyukájának, nagyon fáradt, lepihenne. Mivel sok leckéje volt, kérte, hogy hat óra körül keltse fel, akkor majd nekiáll tanulni. A tanulást már nem tudta elkezdeni, mert nem tudták felébreszteni. Súlyos agyvérzést kapott. A kórházban több órán keresztül műtötték, de így is komoly tünetei maradtak vissza. Mindez tíz éve történt, azóta több helyen kezelték és ma is folyamatosan rehabilitálják. Közben leérettségizett, most egyetemre készül. Filmbe illő, ma is nehéz útján Horváth Sándor gyógypedagógus, logopédus kísérte és kíséri, aki több mint kétezer afáziás beteggel foglalkozott az elmúlt évtizedek során. Hihetetlen hivatástudata, számos tapasztalata, töretlen lelkesedése és gyógyulásba vetett hite tartja a pályán dacára a nyugdíjas kornak.

Megtörtént a lehetetlen, és filmen is jól néz ki: ilyennek láttuk a Gran Turismót

Megtörtént eseményeket dolgoz fel a Gran Turismo című, kétórás, lebilincselő film. Csodás versenyautók, dübörgő motorok, lélegzetelállító előzések, manőverek követik egymást, amiket látva izgulunk, mi lesz azzal a fiúval, aki közülünk való. Annyira, de annyira szorítunk, hogy valóra váljanak az álmai, hogy muszáj észrevenni: ez a film nemcsak róla, rólunk is szól.

Tényleg létezik vitaminraktárunk, amit feltölthetünk? – Dietetikust kérdeztünk az ideális nyár végi, őszi ételválasztásról

Nyár, indián nyár, napsütés, andalgós séták a balzsamos estében, friss, hersegő zöldségekből készült saláták, ropogós gyümölcsök a tányéron. Ezek a szezonális szuper ételek, vagy mondhatnánk, szuperételek segítenek, hogy felkészüljünk a hűvös őszi és a hideg téli időszakra, amikor sem a nap, sem a friss, vitamindús ételek nem adnak már annyi energiát. De valóban fel tudjuk tölteni a „raktárakat”? És ha igen, mivel? Melyik étel milyen tápanyagokat tartalmaz, és miben segíti a szervezetünk működését? Az ételünk valóban lehet az orvosságunk? Erről kérdeztük a szakembert.

Baranyai barangolások – Pécs és Villány térsége

A megszokott környezetünkből kiszakadni valódi élmény. Egy-egy utazásról visszatérve másként látjuk az életünket, a bennünket körülvevő valóságot, mint annak előtte. S ha már utazás, akkor ezúttal kanyarodjunk dél-nyugat felé, fedezzük fel Baranya kincseit, nézzünk körül Pécsett és környékén. Hagyjuk, hogy megigézzen bennünket az itt-ott felbukkanó Zsolnay-művekben, fakazettás templomokban és természeti kincsekben megbúvó megannyi csoda.

Kozmetikai tények és tévhitek – interjú Takács Petrával

Bőrünk ápolása az a dolog, amit mindannyian szeretnénk jól csinálni, de sokszor nem tudjuk, hogyan is kellene. Tisztítjuk, radírozzuk, kenjük, de vajon jól csináljuk? A közösségi médiában is rengeteg minden zúdul ránk ebben a témában, és ebben a zajban előfordul, hogy tényként kezelünk olyan információkat, amelyek valójában tévhitek. Annak jártunk utána Takács Petra okleveles szakavatott kozmetikus és profi sminkes segítségével, hogy valójában milyen is a jó bőrápolási rutin, jól csináljuk-e az alapvető lépéseket, illetve, hogy miként is alakítsuk ki a saját, személyre szabott bőrápolási rutinunkat?

Kösz, én ebből se kérhetek! – a „mentes” nyaralás

„Az a helyzet, Voula, Ian vegetáriánus, nem eszik húst. – Nem eszi meg a húszt? – Nem. Nem eszik húst. – Már hogy érted azt, hogy nem eszi meg a húsz? Jól van nah, semmi baj majd csinálok bárányt!” A Bazi nagy görög lagzi ikonikus idézete jól mutatja, hogy a környezet mennyire méltányolja, ha valaki nem eszik húst. Ugyanezzel találkoznak azok, akik valamilyen ételallergiával küzdenek. Engem fél éve diagnosztizáltak gluténérzékenységgel, két barátnőm pedig már évek óta küzd hasonló problémákkal. A nyaralás tervezésekor kezdtünk el arról beszélgetni, hogyan fogjuk ezt kivitelezni.

Luxushangulat akár otthon is, avagy ha nyár, akkor koktél!

Tengerpart, pálmafák, szikrázó napsütés, a parti bárban jóképű srácok keverik az italokat, közben a Cocomo szól a Beach Boystól. Azok, akik egy kicsit régebb óta fiatalok, azonnal rávágják: ez a Koktél című film. Imádjuk Tom Cruise és Brian Brown kettősét, akik Jamaicába, a mixerek paradicsomába utaznak, mert ott szépek a nők és vastagok a „jattok”.  Ritmusra rázzák a shakert, elkápráztatják a közönséget a hihetetlen lazasággal, a koreográfiával, a különleges italokkal. Szóval ha nyár, akkor koktél.

Már követem az oldalt

X