Legyünk szépek és stílusosak francia módra: kipróbáltuk Mireille Guiliano tanácsait

A francia nők stílusosak, csinosak, lazán elegánsak, karcsúak. Életükbe a család, munka, magánélet mind belefér, ráadásul amolyan franciás könnyedség tölti be napjaikat. Hogy mindezt hogyan érik el, az sokáig az ő titkuk volt. De Mireille Guiliano „A francia nők nem híznak” és „A francia nők télen-nyáron”című nemzetközi bestsellerek szerzője, a Veuve Clicquot Részvénytársaság (a világhírű pezsgőkészítő cég) volt vezérigazgatója sok praktikát elárul.

A finnugrisztika „nagymamája” egy méltatlanul elfeledett tudós – ő volt N. Sebestyén Irén

A Kalevalát olvasva szeretett bele a finn kultúrába, ami megalapozta későbbi, tudományos pályáját is. A finn nyelv és kultúra iránti komoly érdeklődés egy életen át elkísérte. Több regényt, köztük egy igazi bestsellert is magyarra fordított, tudományos pályája során pedig nyelvész, műfordító, címzetes egyetemi tanár, a nyelvtudományok doktora lett. Számos hazai és finn díjat is elnyert. Mégis alig ismerjük ma a finn nyelv és kultúra iránt elkötelezett tudósnő, N. Sebestyén Irén nevét.

Kiterjesztett robotkarokkal, játékkonzollal műteni – dr. Papp Andrással beszélgettünk a robotsebészetről

„Óriási nap volt, 2022. október 3-a, reggel. Nagyon izgatott voltam, hiszen hosszú hónapok felkészülése után először ülhettem a konzolba éles szituációban. Két konzolsebész, egy asszisztens, egy altatóorvos, egy altató asszisztens, egy műtősnő és egy műtősfiú, meg a beteg: ennyien voltunk a műtőben. A pácienst elaltatták, a robotkarokba behelyezték az eszközöket és elindult az első pécsi robotsebészeti műtét. Epehólyagot távolítottunk el. A másik konzolsebész régi jó barátom volt, Dr. Varga Gábor, aki Németországban már több éve operál robottal, így tudtam, ha elakadok, pillanatok alatt át tudja venni az irányítást. Soha nem felejtem el azt a pillanatot, amikor a sikeres műtét után együtt örült a csapat.”

Applikáción keresztül szüntetik meg a betegek kézremegését Pécsen: így működik a távolról végzett agyi stimuláció

Kevesen tudják, de már több évtizede használja az orvostudomány az úgynevezett neuropacemakert: bizonyos agyi területek stimulálásával ugyanis csökkentenő a remegés, így a Parkinson-kór is kezelhető. A betegek enélkül idővel elveszítenék a munkaképességüket, kerekesszékbe is kerülhetnek, ez a módszer azonban évtizedekkel elhalasztja a tünetek súlyosbodását. Ráadásul még sok lehetőséget rejt magában: a kutatások szerint idővel a depressziót, a kómát, az agressziót is gyógyíthatjuk így egy bizonyos mértékig. Közben a technológia is fejlődött: az agyi stimuláció beállításait az orvos távolról is elvégezheti, ami viszont felvet néhány biztonsági és erkölcsi kérdést. Minderről dr. Kovács Norberttel, a Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának igazgatóhelyettesével beszélgettünk.

Don’t panic – 7 tanács a pszichológustól válságos idők új évére

2019 szilveszterén éjfélkor, amikor meghallgattuk a Himnuszt, összekoccantak a pezsgőspoharak, boldog új évet kívántunk egymásnak és őszintén hittük, hogy minden jobb lesz, mint volt. Aztán 2020 elhozta a Covidot, a karantént, a teljesen új világot. Reménykedtünk, aztán két karanténos év után most a háború vet árnyékot a szilveszteri mulatságra. Az árak az égbe szöktek, minden egyre bizonytalanabbnak tűnik. Jön a hírdömping, van benzin, nincs benzin, zúdulnak ránk a hírek. Hogy is kívánjunk így boldog új évet?

A férfi, aki tetszik nekünk – Jude Law 50 lett, és mi még jobban szeretjük

„Az előjátékkal hogy állsz? – Szerintem túlértékelik. Kifejezetten túlértékelik – Máris az egyik legérdekesebb lány lett belőled, akivel valaha találkoztam.” Aki látta a Holiday című filmet, az nem felejti el ezt a párbeszédet Graham és Amanda között. Ekkor még nem tudjuk, hogy Graham a nőfaló álarca mögött egy érzékeny férfi rejtőzik, aki nem véletlenül titkolja, hogy két gyereket nevel özvegyként. A Holiday című 2006-os romkomban egyszerűen nem tudtunk nem odalenni Jude Lawért. És ez a jóképű, ezerarcú sármőr idén átlépi a bűvös 50-et. A jeles évforduló alkalmából nézzük meg, ki is ez a színész, mi a titka, és mi az, amit eddig még nem tudtunk róla.

Hangolódj úgy, mint egy profi: hat kihagyhatatlan karácsonyi film, hozzájuk illő ételajánlattal

Minden évben ellenállok a karácsonyi varázsnak, amíg csak lehet. Engem nem érdekel, hogy már novemberben csábítanak a kirakatok, nem vagyok hajlandó impulzus-vásárlóként mindent alárendelni egy lassan, de biztosan érkező dátumnak. Aztán jön egy pillanat, amikor George Michael bársonyos hangján belebúgja a fülembe, hogy tavaly is volt karácsony… és akkor végem van. Elkezd velem száguldani a karácsony-vonat. És ilyenkor jöhetnek a karácsonyi filmek.

Mutasd, mire költöd a pénzed, megmondom, ki vagy! – Dr. Törőcsik Mária trendkutatóval beszélgettünk

Néhány napja körbejártam a várost. Ajándékkönyvet kerestem egy barátomnak. Annyira örültem, hogy sikerült beszereznem, hogy gyorsan vettem egy másikat magamnak is. Aztán megvettem egy speciális párnát, ami jól tartja a derekamat az autóban. Majd beugrottam egy nagyáruházba, ahol fedőt kerestem a kedvenc serpenyőmre. Itt nem kaptam, de gyorsan vettem egy pizsamát – jól nézett ki, jó árban volt és különben is szükségem van rá. Végül egy hipermarketben megleltem a szupermenő és szuperdrága fedőt is, emellé már csak egy palack bor és néhány extra fűszer került a kosárba. A shopping-túra végén, amikor beültem az autóba, azon gondolkodtam, hogy vajon mennyire vagyok impulzusvásárló. Ezt a kérdést az tette különösen aktuálissá, hogy éppen egy trendkutatóval készültem találkozni. El is döntöttem, hogy megkérdezem tőle, vajon mit is jelent az impulzusvásárlás, és gond-e, ha mi magunk is impulzusvásárlók vagyunk.

„Nincs reménytelen ember” – interjú Szemelyácz Jánossal, a Magyar Addiktológiai Társaság elnökével

„Én vízbemártva, mint valami brokkoli, vagy cukorborsó fogok úszni... az Óceánban. Ami szabad és végtelen. Amennyit bírok. De egy kilométert biztosan” – olvasható egy adománygyűjtő felhívásában. Ez a cikk arról az emberről szól, aki mindezt közzétette. Róla és a munkájáról: nem ismerek mást, aki ennyire komoly hivatást űzne ennyire könnyedén. Szemelyácz János pszichiáter, addiktológus, pszichoterapeutával beszélgettem függőségről, terápiáról, a család szerepéről.

5+1 boros film őszi bekuckózáshoz

Ha hosszú volt a hét, nincs más dolgunk, mint elővenni a bornyitót (esetleg a fakanalat) és a távkapcsolót. Jöjjön egy borkóstolós-vacsorázós-filmnézős programajánló, amiben a legjobb párosokat gyűjtöttük össze!

Magyar tűzoltó a világ legjobbjai között – Windischmann Dáviddal beszélgettünk

7 perc alatt futott fel Hollandia legmagasabb épületébe, a rotterdami Wilhelmina mólón található épület 44. emeletére a leggyorsabb magyar tűzoltó. Az ezüstérmes Windischmann Dávid amerikai, spanyol és brazil kollégáit is maga mögé utasította, a rendőrök és tűzoltók világversenyén 70 ország 15 ezer versenyzője vett részt, különböző egyéni és csapatszámokban.

Már követem az oldalt

X