Olyan dolgokat szeretnék megismertetni az emberekkel, amikről nem tudjuk, léteznek-e – Interjúnk Boros Misivel
A Magyar Klasszikus Zene ifjú nagykövete, Junior Prima díjas. A sajtó „a zongora hercegének” nevezi, aki Placido Domingóval és Vásáry Tamással is állt már egy színpadon. Több mint háromszáz koncerten lépett fel, Kínában negyvenezer ember előtt, az élő közvetítést az interneten pedig 400 millióan látták. Ő Boros Misi zongoraművész, aki ifjú kora ellenére koncertezett már többek között Londonban, New Yorkban, Milánóban, Párizsban, Stockholmban, Oszakában, Pekingben, Sanghajban és Sao Paulóban. Vele beszélgettünk művészetről, családról, barátokról, és arról, hogyan alakult és alakul a pályája.
A sors mindig jókor segített – egy cégvezető hobbipék napjai

Milyen a jó vezető? Nem tudom pontosan körülírni, de észreveszem, ha látok egyet. Milyen a jó kenyér? Ezt annál inkább felismerem, mégis: nem biztos, hogy én magam el is tudnám olyanra készíteni. Beszélgetőpartnerem, Salamon Balázs mindkét területen több tapasztalattal bír nálam, így nála érdeklődtem: mi a jó vezetés és a jó kenyerek titka?

A csend hangján szólítja meg az embereket – Weisz Fanni szebb és motiváltabb, mint valaha
Fotómodell, szépségkirálynő, esélyegyenlőségi aktivista, a Magyar Baptista Szeretetszolgálat jótékonysági nagykövete, szerepelt a Magyar Televízió Ég, föld, férfi, nő című sikeres sorozatában, eljelelte Rúzsa Magdi Gábriel című számát. Weisz Fanni bámulatos szépségével, bájával, kedvességével szinte mindenkit levesz a lábáról. A siket lány kedves személyisége mögött rengeteg bánat, öröm, küzdelem és egy csodás anyuka áll, aki két hallássérült gyermeket nevelt fel, és mindvégig arra törekedett, hogy gyermekei a lehető legjobb esélyekkel vághassanak neki az életnek. Weisz Fannival beszélgettünk.
Eső után szivárványbaba – Egy vetélést követő babavárás története

Szivárványbabának a mai szóhasználat szerint azokat a babákat nevezik, akik egy magzat elvesztését követően érkeznek a családba, éppen úgy, mint vihar után a szivárvány, szomorú, traumatikus élmény után egy ragyogó ajándék. Dorottya egy tündéri „szivárvány” kisbaba boldog édesanyja. Az ő története nem egyedi, ahogy ez számára is kiderült az idők során. A szakemberek szerint nagyon fontos, hogy e vetélések traumáját megfelelően feldolgozzák a kismamák, hiszen ez befolyásolhatja a következő várandósságot és a később születő gyermekkel való kapcsolatot is.

„Ha gyermekről van szó, egyszerűen nem adhatjuk fel” – Interjúnk egy vérbeli segítővel

Szülőszállást és napközit vezet egy jótékonysági szervezetnél, tanít, adminisztrál, pályázatokat, szerződéseket ír, szekrényeket pakol, de az is előfordul, hogy a beteg gyerekek szüleinek segít. Azt mondja, nem munkája, hanem hivatása van. A segíteni vágyás egyébként nem újkeletű az életében: középiskolás korában gyermekotthonban élő gyermekeket segített társaival. A Pécs-Normandia LIONS Club által fenntartott LIONS Ház vezetőjével, Dr. Herner Ákossal beszélgettünk feladatokról, családról, az élet kis és nagy dolgairól. 

Egyikük szívből énekel, másikuk szívből főz – Páros interjú Tóth Verával és Pauli Zoltánnal

A gasztronómiát összekapcsolták a zenével, és a két műfaj spirálban repíti egymást felfelé. Akárcsak a nő és a férfi. Tóth Vera énekesnő és párja, Pauli Zoltán alig egy éve alkottak párt, amikor „kitört” a Covid. Az azóta eltelt idő összekovácsolta őket, annak ellenére, hogy mindkettőjük szakmája parkolópályára került. Párkapcsolatról, sorsszerűségről, a kultúra életünkben betöltött szerepéről, értékekről beszélgettünk a sztárpárossal – jó volt hallgatni, ahogy főként Vera vitte a szót, és Zoli időnként higgadtan, csendesen kiegészítette a pörgő gondolatokat.

„Olyan csodásak a pálmafák, hogy itt biztos nem lesz öngyilkos senki” – 132 országot bejárt a világutazó ügyvéd

Járt a perui Nasca-vonalaknál, a párizsi Eiffel-toronynál, Mongóliában, Hongkongban, Makaón, de az egyiptomi piramisoknál is. Utazásaira nemcsak alaposan felkészül, később papírra is veti őket, és ismeretterjesztő előadásokat tart élményeiről. Pályafutását rendőrként kezdte, majd egyetemi tanárként büntetőjogot tanított, közben védőügyvéd lett. Fenyvesi Csabával arról beszélgettünk, hogy az élet miért is egy végtelen utazás.

Egy pécsi lakótelepről a világ show-fővárosába: Keresztes Zoltán meghódította Vuhant

Vuhanról a legtöbben alig több mint egy éve hallottunk először a koronavírus-járvány kapcsán. Pedig Kína hetedik legnagyobb városa sokkal több ennél. Hupej, vagyis „Az ezer tó” tartományának fővárosa a Jangce és a Han folyók torkolatában fekszik és 13 millióan lakják. Rengeteg felhőkarcolójával és metróhálózatával mára egy nyüzsgő, vibráló világvárossá vált. És ott van a világ egyik legnagyobb színháza is, ahol egy zenés, táncos, cirkuszi elemekkel fűszerezett, Cirque de Soleil típusú látványos show-műsorral szórakoztatják a közönséget. Ennek a színháznak a zenei vezetője, házi komponistája egy pécsi srác, aki egyszerűen imádja a zenét. Keresztes Zoltán zeneszerzővel arról beszélgettünk, hogyan jut el valaki a szórakoztatóipar zenei csúcsára Magyarországról.

„Gyémántgomb vagy egy lódenkabáton” – interjú Uhrik Teodórával

Maga a megtestesült elegancia, még úgy is, hogy mindenkor energikus, pörög. Közel 80 éves, nyugodtan ülhetne a babérjain, mégsem teszi. Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas, Érdemes Művész, táncművész, koreográfus, egyetemi tanár, a Pécsi Balett alapítója, a Halhatatlanok Társulatának tagja. Több mint hat évtizede van a pályán, mára nemcsak táncosként ismerjük: könyvet írt, rendezett, színészkedett, sőt még jelmezeket is tervezett. A szakma minden részét kipróbálta, és azt mondja, készen áll mindarra, ami még rá vár. Mostanában is számos projektre csábul el, szerepel a 30Y klipjében, divatfotózásra megy a Vogue magazinhoz, aktív szerepet vállal a Varrj maszkot kampányban. Mondanom sem kell: alig ért rá az interjúra.

Hajdúsági fiúból David Attenborough kollégája: portrénk Szentpéteri Józsefről

A Hajdú-Bihar megyei Tedejen, a falu legszélső házában, a természet közelségében nőtt fel. Gerald Durrell nyomdokain járt, már kisgyerekkorában beszippantotta a természet, középiskolásként  magával ragadta a természetfotózás, a National Geographic-ban jelentek meg képei, David Attenborough-val a tiszavirágzásról forgatott. Már egészen fiatalon címzetes egyetemi tanár lett, aztán a biológiától nem elszakadva új utakra lépett. Ma a kommunikációban találja meg a sikereit, a nyilvánosság előtti beszédre tanítja hallgatóit. Szentpéteri L. Józseffel, vagy ahogy nemzetközi színtéren ismerik, Joe Petersburgerrel beszélgettünk.