Stílus

Farmert farmerral: ezek az idei tavasz legdivatosabb darabjai

Idén a tavaszi hónapokra ismét mesés ruhatrendekkel rukkolt elő a divatipar. Az irányvonal a kényelmes, laza, kicsit extravagáns és mindenképpen harsány színekben pompázó csillogás lesz. Íme a legmenőbb ruhadarabok, ha igazán stílusosan szeretnéd átélni ezt a csodás évszakot.

„Denim on denim”, azaz farmert farmerral

Tavasszal a farmer az egyik legtrendibb viselet – ezúttal jó választás tetőtől talpig. A tervezők idén arra buzdítanak bennünket, hogy azonos árnyalatú farmernadrágot vagy szoknyát és hozzá illő felsőt, dzsekit hordjunk. A koptatás, szakadás és rojtosodás, esetleg a hímzett motívumok is szerepeljenek bátran mindegyik darabon, ha már mintásat választunk. Egy farmertáskával vagy hátizsákkal kiegészítve tökéletes az összhang. Az egyik legvagányabb ruhadarab a farmeroverall lesz, hisz azzal két legyet ütünk egy csapásra, mivel az nadrág és felsőrész is egyben.

Oversize: a nagy még nagyobb!

Ahogy tavaly, ebben az évben is hatalmas népszerűségnek örvend a túlméretezett blézer, póló, pulóver és kabát. Ez a stílus kifejezetten kényelmes, laza és fiatalos. Egy-egy merészebb színárnyalat fel tudja dobni a szettünket, sőt, a harsány szín és nagy méret kombinációjával mintha azt mondanánk: „itt vagyok, egyedi vagyok, érdekes vagyok”. Ha úgy érezzük, az elmúlt időben kicsit elszürkült körülöttünk az élet, túlságosan háttérbe húzódtunk, a visszatérés szettje lehet egy ilyen összeállítás!

 

Öltsd magadra az év színét

2023 divatszínének a Viva Magenta névre keresztelt pirosas rózsaszínt választották – erről ITT ÍRTUNK korábban. Ez az árnyalat üde, friss és vidám, minden bőrtípushoz és hajszínhez remekül passzol, és pozitív hatással van viselője hangulatára. Divatdiktátorok egész sora használja előszeretettel a merész és feltűnő árnyalatot, számtalan márka tavaszi kollekciójában megtalálhatjuk. A legtöbb ruhadarab jól működik ebben a színben, legyen szó blézerről, nadrágról, szoknyáról vagy kabátról, bátran választhatjuk a Viva Magentát!

Mutass többet, ha mersz!

A miniszoknyák és haspólók terjedése után is megmaradt a vágy, hogy még többet mutassanak magukból a nők. Bár senkit nem biztatunk arra, hogy közönségesen öltözzön, akinek van mersze, nézzen szét a boltokban áttűnő, csipkés anyagból készült felsők után kutatva. Lesz belőlük felhozatal! A 2023-as tavaszi-nyári divatheteken a legnevesebb tervezők mutatták be áttetsző, merész darabjaikat a kifutón, többek között Tom Ford, Miu Miu, Prada, Valentino, Victoria Beckham és Bottega Veneta kollekciói ejtették ámulatra a divatra éhes közönséget ilyen darabokkal.

Aki nem szeretné elvetni a sulykot, de ismerkedne az áttetsző darabokkal, bármikor „aláöltözhet”: egy sötétebb árnyalatú trikón egy lágy esésű, halvány pasztell színekben pompázó átlátszó, bővebb felső idén szuper trendi lesz! Mivel mostanában a túlméretezett ruháké a főszerep, talán nem is lenne baj, ha ellensúlyoznánk egy kis nőies kacérsággal. Ezt a vágyat tükrözik azok az icipici felsőrészek, amelyek melltartóként simulnak viselőjükre. Versace, Victoria Beckham és Burberry is alapdarabként építették be idei kollekciójukba a fehérnemű hatású utcai viseletet. 

Flitteres csillogás

A 80-90-es évek retro flitteres csillogása idén teljes erőbedobással tér vissza: szoknyák, felsőrészek, és térdig, vagy akár combközépig érő ruhák is szikráznak majd a boltokban. Természetesen a klasszikus, metálos arany és ezüst továbbra is divatban marad, de idén olyan harsány, feltűnő színek kavalkádjában ragyoghatnak a flitter szerelmesei, mint indigókék, rózsaszín, méregzöld vagy akár erős lila.

 

Ha úgy érezzük, ez a fajta csillogás sok nekünk, válasszuk kiegészítőnek: kisebb méretű kézi táskán, retikülön egyaránt csodásan mutat a flitter. Ha még egy színben passzoló, csillogó cipővel is kiegészítjük szettünket, a hatás önmagáért beszél – akkor is, ha egy egyszerű, flittermentes ruhát viselünk.

Bő szabás a menő

Egyes divatházak – például a Balenciaga vagy a Dolce & Gabbana – csakis bő nadrágokkal rukkoltak elő a 2023-as kollekcióikban, főleg farmer anyagból. Egyszerű szabásvonal, bő, egyenes szárú nadrágok uralják a terepet idén, amelyekben könnyen mozoghatunk. Derékvonalat illetően még mindig a magas hódít – ennek pedig örülhetünk, mert nemcsak stílusosak, de igazán kényelmesek is ezek a darabok.

 

Aszimmetria, hogy feldobjuk a megszokott formákat

Nem is gondolnánk, micsoda változatosságot és egyedi hatást csempészhetünk egy unalmasnak látszó ruhadarabba, ha aszimmetriát építünk bele. Egy ferde szabású szoknya, egy koktélruha, amely csak az egyik vállat fedi, vagy egy zsákruha, amely egyik oldali derékrészen enyhe csavarással, behúzással van elkészítve, már újszerűen hat!

 

Ingruha, ami sikkes és mindenkinek jól áll

Az ingruhák szinte varázslatos módon univerzálisak, hiszen nincs az az alkatú nő, akinek rosszul állna egy jól megválasztott ingruha. Akár magas vagy, akár alacsony, vékony, netán molett, ez a viselet csodásan kiemeli az alakod. Ott simul hozzád, ahol kell, ott fed, ahol egy picit titokban tartanál valamit, és nem utolsósorban kényelmes, mégis elegáns, laza, nőies darab.

 

Ahogy az időjárás melegszik, a természet ébredezik, végre valahára mi is beakaszthatjuk kabátunkat a szekrénybe. Öltsük bátran magunkra a megújulás, a vidámság és magabiztosság érzetét divatos ruhadarabokat viselve.

Ajánljuk még:

Transzgenerációs örökségünk a népviseletben – Papp Zsófia divattervezővel a nők „virágnyelvéről” beszélgettünk

Valaha a nők nem csupán varrtak maguknak egy szép szoknyát, hanem virágnyelven meséltek. Ma már nem tudjuk dekódolni, hogyan jelentek meg a tatárjárás borzalmai a női ruházatban – ezzel gyógyítva is a sebeket –, de a népviselet ma is továbbélhet, ha új jelentéseket adunk hozzá. Papp Zsófi Virágnyelven című kollekciójával arra a kérdésre igyekezett választ találni, hogyan lehet továbbvinni generációs örökségünket, tiszteletben tartva a múltat, mégis megújítva azt, hogy a kortárs divat szemüvegén keresztül nézve is értelmezhető legyen.

 

Már követem az oldalt

X