„A kevesebb néha több” – Mesz Anita belsőépítésszel az idei lakberendezési trendekről beszélgettünk

Stílus

„A kevesebb néha több” – Mesz Anita belsőépítésszel az idei lakberendezési trendekről beszélgettünk

Voltál már úgy, hogy beléptél valakihez, és elámultál, mennyire otthonos, letisztult, mégis mennyire modern, vagy akár trendi az enteriőr? Hogy mitől lesz egy belső tér igazán stílusos, mik az aktuális trendek, mire számíthatunk 2024-ben, és hogyan vágjunk bele egy lakásfelújításba, ha trendi otthonra vágyunk, azt szakember segítségével deríthetjük ki. Mesz Anita belsőépítésszel beszélgettünk formákról, stílusól, trendekről. Anita építészként kezdte pályafutását, de a belsőépítészet világa hamar beszippantotta: úgy érezte, ezen a területen tud szakmailag igazán kiteljesedni. Tervezett már komplett családi házakat, lakásokat, kávézót, éttermet, hotelt, irodákat – széles a repertoárja, tisztában van az aktuális „divattal”.

Milyen stílusok voltak a legdivatosabbak az elmúlt években a lakberendezésben?

Az elmúlt 1-2 évben kifejezetten szerettem, hogy a belsőépítészeti trendek között érezhetően uralkodott a maximalizmus. Ez számomra abban nyilvánult meg leginkább, hogy a legtöbb ügyfelem számára kedves modern, minimál stílust szabadon lehetett ötvözni stílusában eltérő, szinte össze nem illő bútorok és kiegészítő bútorok vegyítésével. Egy szabályt volt fontos csupán betartani: a mértékletességet. Ha nem találjuk el a megfelelő arányokat, akkor az káoszhoz vezethet. Egy-egy kirívó bútordarab, markánsabb szín, egy különleges festmény kizökkenti a medréből a minimalizmust, így téve egyedivé és különlegessé az enteriőrt. Bekapcsolódtak az élénkebb színek, mindez pedig egyfajta szabadságot adott a tervezőknek a kreativitásuk kiélésében. 

A belsőépítészeti trendekben nem tapasztalok évről évre óriási kilengéseket: a változások és az új trendek lassabban csapódnak le. A 2023-as év ugyanakkor előrevetítette a várható 2024-es dizájnt, az unalmas fehér-szürke színkombinációt már felváltották a neutrális színek, a földszínek különféle kombinációi. Továbbra is jelen volt a beton, mint felület, a mintás-élénk tapéták, de csak kis felületeken alkalmazva, a kő, a márvány minta, illetve ellőtérbe kerültek a fémes kiegészítők, bútorokban, lámpákban, berendezési eszközökben (pl. konzolasztal, páraelszívó), legyen az arany, ezüst, bronz, sárgaréz – széles a spektrum.

tervező cég: M.A. interior design & art pictures Kft., belsőépítész: Mesz Anita, látványtervek: Döme Valentina – Fotó: Mesz Anita

Milyen domináns lakberendezési stílusra számíthatunk 2024-ben? Milyen terek, színek, formák, kiegészítők jellemzik ezt a stílust?

Ilyenkor, év elején mi, szakmabeliek elmélyedünk az új trendek szakirodalmában, ezekből lehet ihletet meríteni és mindent a saját stílusába beépíteni. Fontos lépést tartani és naprakésznek lenni az új bútorlapokkal, lámpatrendekkel, a dizájner bútorgyártókkal kapcsolatban, ezért fontos a folyamatos önképzés, szakmai napokon, kiállításokon a részvétel. Ugyanakkor fontos tudni, hogy az új trendek befogadására az ügyfeleknek is idő kell. Mindenki vágyik az újdonságra, az egyediségre, ugyanakkor mégis az időtálló stílusokat részesítjük előnyben.

A 2024-es előrejelzés szerint visszakanyarodunk az időtálló modernizmushoz.

tervező cég: M.A. interior design & art pictures Kft., belsőépítész: Mesz Anita, látványtervek: Döme Valentina – Fotó: Mesz Anita 

Ez egy szabálykövetőbb stílusirányzat, letisztultabb terekkel, modern és természetes anyagok integrálásával. Elköszönünk a neoklasszicista iránytól, az intenzív neon színektől, háttérbe szorul a maximalizmus – és ezáltal az eklektika is. A modernizmus tehát csak tovább erősíti a 2023-as trendben előrevetített színvilágot:

bejönnek a földszínek, a vörös és a zöld szín különböző árnyalatai – a zöldek közül várhatóan a zsálya lesz a legkedveltebb.

Újra divatba jönnek a természetes hatású falfelületek, kő- és márványburkolatok. A bútorokban is megjelennek a natúr anyagok és színek, mint például a rattan, de modern formavilágba csomagolva. Felbukkannak a rusztikus vonások is, a fa és a fém ötvözete. Továbbra is előnyt élveznek a nagy zöld növények, hangsúlyos dekorelemként. Emellett

a retro-futurizmus is hódít, amely a múlt karakteres jegyeit ötvözi a modern technológiával: múlt és jövő így találkozik.

A 70-es évek stílusában készült bútorok és a futurisztikus formák kiegészítve az otthoni eszközökkel. Sőt, mindemellett az idei év a merész színekről és mintákról is szól, geometrikus formákkal, a világos alapszínek és az élénk, bohém, geometrikus minták összekapcsolásáról.

 

Trendtől függetlenül beszélhetünk-e arról, hogy mindenki megtalálja a saját stílusát – akár egy-egy trendi elemmel kiegészítve?

Természetesen. Az a legfontosabb, hogy olyan enteriőrt hozzunk létre, amely személyre szabott, amely hűen tükrözi az egyén stílusát, amelyben otthonosan és kényelmesen érzi magát, amely megfelel az életmódjának. Alapvetően azt szoktam mondani, hogy egy tervezési feladatnak négy alappillére van. Az első az aktuális trend, a második az ügyfél stílusa, személye, a harmadik a tér által kínált lehetőségek és a negyedik vagyok én, a lakberendező, az én személyes stílusom. Ezt a négy dolgot gyúrjuk össze, ebből alakul majd ki a végeredmény. Célom minden esetben egy olyan enteriőr megálmodása, amely hosszú távon szerethető, időtálló, ahol a design és a funkcionalitás összhangban működik. A belsőépítészet és a lakberendezés világa nagyon összetett. Saját tapasztalatom az, hogy szinte minden egyéb szakág a belsőépítész tervezőhöz fut be, komplex szemlélettel, minden műszaki kérdést érintve kell tudnunk helytállni mind a tervezési, mind a kivitelezési szakaszban. 

tervező cég: M.A. interior design & art pictures Kft., belsőépítész: Mesz Anita, látványtervek: Döme Valentina – Fotó: Mesz Anita 

Ha valaki felújítást tervez, akkor milyen irányba induljon?

Felújítás előtt fontosnak tartom, hogy az ügyfél szánjon elég időt arra, hogy tisztába kerüljön azzal, mit is szeretne valójában. Rengeteg inspirációs oldal áll rendelkezésre erre, én is tapasztalom, hogy eleve már összegyűjtött inspirációs képekkel jönnek az első konzultációinkra. Ezzel nincs is semmi baj. Azonban egy szakember ezt a piacon uralkodó kavalkádot segít letisztítani, és így elindulni a kitűzött irányba. Az időtlen stílusok megcélzása kevés hibalehetőséget hordoz magában, a modern és minimalista, a skandináv stílus, a letisztult irányzatok, a többfunkciós bútorok kombinációja hosszú éveken át maximálisan megállják a helyüket.

Fektessünk be tartós, jó minőségű anyagokba, legyen az enteriőr rugalmas a változó stílusokkal szemben!

Burkolatokból és a nagyobb bútordarabokból válasszunk semlegesebb, modern darabokat, a kiegészítők cseréjével pedig jelentős befektetési költség nélkül aktualizálhatjuk évről évre az otthonunkat! Extravagáns tapétákat, burkolatokat csak kis felületen alkalmazzunk, fókuszpontokat teremtve is ezzel. A kevesebb néha több.

Ajánljuk még:

A bokacsizma idén is divat: 10 ötletadó változatot mutatunk

A bokacsizma sosem megy ki a divatból – talán azért, mert módfelett kényelmes viselet, szinte bármelyik szetthez illik, és mert a vádli vastagságtól függetlenül előnyösen mutat. Mindenki megtalálhatja a számára megfelelő darabot – mutatjuk a kedvenceinket!

 

Már követem az oldalt

X