Stílus

Asztalról a kifutóra – Te felvennél egy ehető ruhát?

Sokszor hallani, hogy a divatipar az egyik legszennyezőbb iparág, folyamatai nem fenntarthatók, mégis akadnak tervezők és márkák, akik élére állnak a változásnak, és olyan ötletekkel rukkolnak elő, mint az ehető ruhák.

Kezdjük a sort a Leeann Huang által tervezett ruhadarabokkal, amik inkább konceptuálisak, mint ténylegesen viselhetőek. Ez nem véletlen, és nem is hiba: Huang azt mondja, szerette volna, ha ruhái szürreálisak, és hogy az embereknek találgatniuk kelljen, vajon mi igazi rajtuk és mi nem az.

Az alábbi, gyöngyökből kirakott, naranccsal és dióval díszített ruhánál például a gyümölcsöket először gyantába öntötték, hogy mázas hatást keltsenek, megszilárdították őket, ezután kerültek fel a nadrágra. A tervező saját bevallása szerint szereti, ha a vásárlók viselés után el is fogyasztják az ehető részeket. Úgy gondolja, a „gyors divat” korában nagyon is fenntartható, hogy a ruháit komposztálni lehet.

 

Konyhában kifőzött divat Emily-től

Emily Crane tervezőre nagy hatással volt a molekuláris gasztronómia, így kezdődött kalandja, melyben ehető hozzávalókból főz laboratóriummá alakított konyhájában. Az itt előállított elegyekből ruhákat és kiegészítőket alkot; van például zselatinból készült ruhája, de tengeri moszatot, különböző természetes aromakivonatokat, glicerint és élelmiszer-színezékeket is gyakran használ, főzi és fagyasztja őket, vagy éppen a testre önti. A folyamatot viccesen csak high-tech konyhai couture-nek hívja.

 

Zöldség ékszernek? 

A Keef Palas egy ékszemárka, ami többek között szárított paprikából, mogyoróból, dióból, olívából és hagymából készíti ékszereit. A tervezők a helyi mediterrán alapanyagokra szerettek volna reflektálni, így hívva fel a figyelmet a lokális gazdálkodás fontosságára. A fülbevalókat vákuumcsomagolják, és hűtőben tárolják egészen addig, míg a kis kiegészítők készen nem állnak a szállításra. Néhány dizájn még fogyasztásra is alkalmas. Az alkotók szeretnék közelebb hozni a természetet a vásárlókhoz, úgy gondolják ugyanis, napjainkban ez a kapcsolat elveszett.

Ehető ruhák a kifutón is

Az Edible Fashion Awards, vagyis az Ehető Divat Díjat évente adják át az új-zélandi Hawke’s Bay’s-en (nem is csoda, a régióban nagy hagyománya van a minőségi élelmiszer előállításának). Minden évben 300 tervező kápráztatja el a nézőket, akik élelmiszerekből, élelmiszer-imitációkból vagy élelmiszer-csomagolásokból készítenek ruhákat. Az esemény rangos rendezvénnyé nőtte ki magát az utóbbi időben a térségben – meg kell hagyni, elég látványosak a darabok!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X