Stílus

Így válassz vízálló, meleg cipőt!

Létezik még egyáltalán olyan, hogy vízálló csizma? Ami nem gumiból készült és nem is túrabakancs?

 

Az ember azt hinné, hogy a csizmavásárlás nem atomtudomány, könnyen meg lehet ejteni. Én is ezt gondoltam, mielőtt elindultam volna meleg, vízálló bakancsot keresni 41-es méretben. A bevezetőből már gondolhatjátok, hogy nem ment teljesen úgy, mint ahogy terveztem. Sőt leginkább úgy éreztem magam közben, mint a Jeti, aki beszabadul az üzletekbe és UFO nyelven kezd beszélni, ugyanis kiderült, hogy a bakanccsal kapcsolatos kritériumaimnak nehéz eleget tenni.

A 30. pár cipőnél már úgy éreztem magam, mint a Hamupipőke hercege, aki sorra próbálja a cipellőket a királyság leányainak lábára,  azzal a különbséggel, hogy én a saját lábamra próbáltam őket...

Nem tudom, mi történ az utóbbi pár évben, de úgy néz ki, hogy

a vízhatlan cipők egész egyszerűen eltűntek.

Persze lehet találni gumicsizmát, vagy túrabakancsot, de a csinosabb, nőiesebb darabok között elvétve találni nem-divat cipőt, hanem funkcióját betöltő darabot, ami vízálló, meleg, stb.

A legtöbb bakancs ugyanis csak dísz-bakancs, tehát leginkább járműtől ajtóig van kitalálva. Egy nagyobb esőtől megadják magukat, és vízben tocsogó zokniban mehetünk haza, ha éppen gyalog, vagy tömegközlekedéssel indulnánk valahova. A hótaposónak kinéző cipőkkel hasonló a helyzet, ugyanis a kisebb esőtől is beáznak, nemhogy a havas úton való közlekedéstől.

Na de következzen pár hasznos tanács, ha éppen vízálló, meleg cipőre vágynál – idegösszeomlás nélkül–, ugyanis vannak olyan kifejezések / ábrák, melyek segítségedre lehetnek.

MÉRSÉKELTEN VÍZÁLLÓ

Ezt a kifejezést leginkább azokra a darabokra használják, melyek felsőrésze és talpa, anyagát tekintve részben vízálló. Ebben az esetben főleg az illesztésnél szokott probléma lenni, ugyanis könnyedén elengedi magát a ragasztás,  illetve a varrásnál is be tud folyni víz.

VÍZÁLLÓ

A cipő teljes egészében vízálló, és tartós használat esetén sem ázik be. Keressétek a Waterproof ikont a dobozon!

GORE-TEX®

A GORE-TEX®  membrán egy olyan különleges vízlepergető tulajdonságokkal bíró, tartósan vízálló, szélálló, és lélegző anyag, mely mindenféle körülmény mellett megfelelő hőmérsékleten tartja a testet. Készülnek ebből az anyagból ruházati termékek és cipők is.

Nem egyszerű csinos vízálló, meleg téli csizmát / bakancsot találni, de nem is lehetetlen, csak idő, energia és pár ősz hajszál kérdése. Szerencsére egyre több webshopban lehet már beállítani a szűrőben a vízálló, és a bélelt tulajdonságot is, ami nagyban megkönnyíti a helyzetet. Érdemes eladók segítségét is kérni ezügyben. Nekünk nagyon kedves hölgyet sikerült találnunk, aki rendíthetetlenül kereste velünk a méretemben jó cipőket, és tisztában volt azzal, hogy melyik cipők vízállóak a termékkínálatukból. Szóval a néni megtalálása után a megfelelő cipő is előkerült...

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X