A december végi ünneplésen valószínűleg minden családban megszokott menü kerül az asztalra akár évtizedek óta, így talán nem látjuk, mégis hogyan faraghatnánk a karácsonyi vacsora költségein, ha szükség lenne rá. Ebben a cikkben arra törekedtünk, hogy tippeket adjunk, miképp lehet a megszokott ízeket, vagy azokhoz hasonló ízvilágot teremteni akkor is, ha idén karcsúbb pénztárcával indulunk az ünnepi nagybevásárlásra. Mert ha lemondásokat is kell tennünk idén, a minőségi házi kosztnak nem szabad búcsút inteni!
A kihagyhatatlan (töltött) káposzta
Ha igazi töltött káposztát akarunk főzni, az idén nem lesz olcsó mulatság: a csülök, a szalonna, a káposzta, rizs, darálthús és a tetejére kerülő tejföl lényegesen többe kerül, mint tavaly. Káposztából ráadásul még kis adagot sem lehet csinálni, ezt minden gyakorlott háziasszony tudja – ellenben az étel jó lesz másnap, harmadnap, lefagyasztva és újra felengedve még szilveszterkor is, vagyis bár nagy a kiadás, sokáig táplál bennünket az elkészült étel is.
Amennyiben spórolnánk a költségekkel, de maradnánk a töltött káposztánál, lehet kicsit játszani az összetevőkkel: kihagyni a csülköt vagy éppen a szalonnát, alacsonyabb kategóriájú rizzsel főzni, a sertéshúst csirkehúsra cserélni. Ez is egy megoldás. De ha a töltelékes káposzta nem elég jó csülök nélkül, vagy ha eltérünk a megszokott recepttől, akkor idén kipróbálhatunk olcsóbb, de ugyanannyira ünnepi káposztás ételeket is.
Jó alternatíva lehet a tepsis töltött káposzta vagy a kolozsvári rakott káposzta, és
ha a receptben lévő sertésdagadót combhúsra cseréljük, akkor még többet foghatunk rajta.
Ha szeretnénk valami káposztás ételt az asztalra, de nem ragaszkodunk a szaftos megoldásokhoz, akkor érdemes kipróbálni a káposztában sült húst, amit a kedvezőbb árú csirkehúsból is elkészíthetünk. Sokan lenézik a lucskos káposztát, pedig szerintem egy ünnepi asztalra illő étel lehet abból is. A maradéka pedig napokig eláll, sőt, az is bizonyítást nyert, hogy napról napra finomabb lesz!
Maradékfelhasználás és húsok másképp
Ha már maradék: az ünnepekkor valahogy elfelejtkezünk a fagyasztóról, pedig rengeteg korábban eltett finomságot felhasználhatunk onnan. A zöldségeszacskókban lapuló egy-egy maréknyi maradék fagyasztott termékből bátran összedobhatunk egy ínycsiklandozó zöldséglevest, amibe akár csontokat is főzhetünk.
Ez is fontos:
ne filézett húst vegyünk, hanem csontosat, mert úgy a csontokat is mindig felhasználhatjuk, és összességében jobban járunk!
Az így „keletkezett” extra termékekből, a csontból és a lepotyogó húsdarabkákból lehet például tárkonyos vagy karácsonyi raguleves, esetleg egy kéznél lévő alapanyagok szerint variált krémsajtos quiche, ami önálló fogásként is megállja a helyét.
Ha pedig valami újdonságra vágyunk az ünnepi asztalon, akkor érdemes kipróbálnunk a libaszárnytő recepteket. Készíthetjük szaftosan sütve dinsztelt káposztával, de akár pörköltet, paprikást is főzhetünk belőle. Ugyanígy megismerhetjük a kacsanyakban rejlő lehetőségeket is: töltve, sütve is elkészíthetjük, de még ragulevesbe vagy egy jó vörösboros pörköltbe is tehetjük.
A hús esetében azt se felejtsük el, hogy
nemcsak a mellet, combot, szárnyat érdemes felhasználni – a belsőségek is kincset érnek!
Sertésmájból kiváló savanyú máj készülhet, ami mellé ideális a gőzgombócos köret. Sokan ódzkodnak tőle, de igenis helye lehet az asztalon a resztelt májnak vagy a paradicsomos májnak is, de egy odahaza friss májból készített pástétom pirítóssal, friss salátával vagy vékony szeletekre vágott lilahagymával tökéletes előétele lehet egy ünnepi menünek.
Halak, ha hiányozna a jó falat
Ha karácsony, akkor sok helyen elhagyhatatlan a hal. Csakhogy a harcsa, az amúr, a csuka, a fogas és a pisztráng sajnos nem a legolcsóbbak. Idén sokak számára jó választás lehet a klasszikus ponty, esetleg a busa; készíthetünk belőle sült busát, busafasírtot, de sörtésztában is kisüthetjük és halászlé is bátran főhet belőle.
Ugyancsak érdemes újra felfedeznünk a kárász-keszeg párost, mert megfizethető, de rendkívül finom fogások készülhetnek belőlük: egészben sütve tökéletes ünnepi fogás a halakat kedvelőknek, de ugyanúgy bundázhatjuk, főzhetjük is, mint a többi halat.
Mivel sokaknak talán e fogások újragondolása okozza a legnagyobb fejtörést, összegyűjtöttünk egy ünnepi válogatást halas receptjeinkből, amelyek közül bármelyiket alakíthatjuk kedvünkre az elérhető halaknak, alapanyagoknak megfelelően: nem csalódhat senki a tepsis pontyban, de gombás hallevesben, a rántott pontyban és a balatoni halászlében sem.
Édességek olcsóbban
Nem véletlen, hogy régen a diós, mogyorós, mákos süteményeket az ünnepre tartogatták – ezek voltak a legdrágább alapanyagok, nem ették hát őket mindennap, csak a kiváltságos alkalmakkor. Ma is így vagyunk ezzel sokan, de előfordulhat, hogy még az ünnep környékén is oda kell figyelnünk, miből mennyit vásárolunk. Ez azonban nem állhat a finom desszertek útjába!
Kezdjük a klasszikussal: a bejglivel!
Idén a mák sokkal olcsóbb, mint a dió,
így akinek nem volt lehetősége eltenni dióból, annak érdemesebb a mákos változatot választania. Aki pedig nem bejglirajongó, az számos más mákos receptek közül választhat. Tökéletes például a klasszikus mákos guba vagy a modern mákosgubatorony, a mákos bejgli, de az igazán ünnepi mákos ködmönujj is remek opció lehet.
Klasszikus karácsonyi, ám mákmentes édesség a böszörményi parasztkifli és a klasszikus keksztekercs, ráadásul ezeket elkészíteni is olcsóbb (és egyszerűbb!) mint egy bejglit.
Ugyanolyan lesz-e így az ünnep? Igen is, meg nem is. Nem lesz ugyanolyan, mert némiképp furcsa lehet, ha tíz év után nem a megszokott haltípus fogadja az embert az asztalon. Viszont reméljük, mindenki számára szép lehet ez a karácsony így is. Mert bár nem jó lemondani, nem jó eltérni a rítusainktól, jelenlegi helyzetben sokak számára ez nem választás kérdése. Ha pedig csak a menüben kell változtatni e karácsonyunkon, de még mind körbeülhetjük egészségben, békességben az ünnepi asztalt, hálásak lehetünk.
A cikk megjelenését a Metro támogatta.