Ünnep

Karácsony

Megfizethető fogások: nincs gond, ha idén szűkebb költségvetésből főznéd a karácsonyi menüt

Halászlé, töltött káposzta, egészben sült csirke, diós bejgli – de mégis miből? Az idei karácsonyi készülődés közepette talán többször hangzik majd el ez a kérdés, mint gondolnánk. A minőségi ételekről viszont akkor sem szabad lemondani, amikor nehéz idők járnak: csak olyan recepteket kell keresni, amelyekben kevés, de jó alapanyagból készíthetünk pompás falatokat. Ebben igyekszünk most segíteni.

A december végi ünneplésen valószínűleg minden családban megszokott menü kerül az asztalra akár évtizedek óta, így talán nem látjuk, mégis hogyan faraghatnánk a karácsonyi vacsora költségein, ha szükség lenne rá. Ebben a cikkben arra törekedtünk, hogy tippeket adjunk, miképp lehet a megszokott ízeket, vagy azokhoz hasonló ízvilágot teremteni akkor is, ha idén karcsúbb pénztárcával indulunk az ünnepi nagybevásárlásra. Mert ha lemondásokat is kell tennünk idén, a minőségi házi kosztnak nem szabad búcsút inteni!

A kihagyhatatlan (töltött) káposzta 

Ha igazi töltött káposztát akarunk főzni, az idén nem lesz olcsó mulatság: a csülök, a szalonna, a káposzta, rizs, darálthús és a tetejére kerülő tejföl lényegesen többe kerül, mint tavaly. Káposztából ráadásul még kis adagot sem lehet csinálni, ezt minden gyakorlott háziasszony tudja – ellenben az étel jó lesz másnap, harmadnap, lefagyasztva és újra felengedve még szilveszterkor is, vagyis bár nagy a kiadás, sokáig táplál bennünket az elkészült étel is.

Amennyiben spórolnánk a költségekkel, de maradnánk a töltött káposztánál, lehet kicsit játszani az összetevőkkel: kihagyni a csülköt vagy éppen a szalonnát, alacsonyabb kategóriájú rizzsel főzni, a sertéshúst csirkehúsra cserélni. Ez is egy megoldás. De ha a töltelékes káposzta nem elég jó csülök nélkül, vagy ha eltérünk a megszokott recepttől, akkor idén kipróbálhatunk olcsóbb, de ugyanannyira ünnepi káposztás ételeket is.

Jó alternatíva lehet a tepsis töltött káposzta vagy a kolozsvári rakott káposzta, és

ha a receptben lévő sertésdagadót combhúsra cseréljük, akkor még többet foghatunk rajta.

Ha szeretnénk valami káposztás ételt az asztalra, de nem ragaszkodunk a szaftos megoldásokhoz, akkor érdemes kipróbálni a káposztában sült húst, amit a kedvezőbb árú csirkehúsból is elkészíthetünk. Sokan lenézik a lucskos káposztát, pedig szerintem egy ünnepi asztalra illő étel lehet abból is. A maradéka pedig napokig eláll, sőt, az is bizonyítást nyert, hogy napról napra finomabb lesz!

Maradékfelhasználás és húsok másképp

Ha már maradék: az ünnepekkor valahogy elfelejtkezünk a fagyasztóról, pedig rengeteg korábban eltett finomságot felhasználhatunk onnan. A zöldségeszacskókban lapuló egy-egy maréknyi maradék fagyasztott termékből bátran összedobhatunk egy ínycsiklandozó zöldséglevest, amibe akár csontokat is főzhetünk.

Ez is fontos:

ne filézett húst vegyünk, hanem csontosat, mert úgy a csontokat is mindig felhasználhatjuk, és összességében jobban járunk!

Az így „keletkezett” extra termékekből, a csontból és a lepotyogó húsdarabkákból lehet például tárkonyos vagy karácsonyi raguleves, esetleg egy kéznél lévő alapanyagok szerint variált krémsajtos quiche, ami önálló fogásként is megállja a helyét.

Ha pedig valami újdonságra vágyunk az ünnepi asztalon, akkor érdemes kipróbálnunk a libaszárnytő recepteket. Készíthetjük szaftosan sütve dinsztelt káposztával, de akár pörköltet, paprikást is főzhetünk belőle. Ugyanígy megismerhetjük a kacsanyakban rejlő lehetőségeket is: töltve, sütve is elkészíthetjük, de még ragulevesbe vagy egy jó vörösboros pörköltbe is tehetjük. 

A hús esetében azt se felejtsük el, hogy 

nemcsak a mellet, combot, szárnyat érdemes felhasználni – a belsőségek is kincset érnek!

Sertésmájból kiváló savanyú máj készülhet, ami mellé ideális a gőzgombócos köret. Sokan ódzkodnak tőle, de igenis helye lehet az asztalon a resztelt májnak vagy a paradicsomos májnak is, de egy odahaza friss májból készített pástétom pirítóssal, friss salátával vagy vékony szeletekre vágott lilahagymával tökéletes előétele lehet egy ünnepi menünek.

Halak, ha hiányozna a jó falat

Ha karácsony, akkor sok helyen elhagyhatatlan a hal. Csakhogy a harcsa, az amúr, a csuka, a fogas és a pisztráng sajnos nem a legolcsóbbak. Idén sokak számára jó választás lehet a klasszikus ponty, esetleg a busa; készíthetünk belőle sült busát, busafasírtot, de sörtésztában is kisüthetjük és halászlé is bátran főhet belőle.

Ugyancsak érdemes újra felfedeznünk a kárász-keszeg párost, mert megfizethető, de rendkívül finom fogások készülhetnek belőlük: egészben sütve tökéletes ünnepi fogás a halakat kedvelőknek, de ugyanúgy bundázhatjuk, főzhetjük is, mint a többi halat.

Mivel sokaknak talán e fogások újragondolása okozza a legnagyobb fejtörést, összegyűjtöttünk egy ünnepi válogatást halas receptjeinkből, amelyek közül bármelyiket alakíthatjuk kedvünkre az elérhető halaknak, alapanyagoknak megfelelően: nem csalódhat senki a tepsis pontyban, de gombás hallevesben, a rántott pontyban és a balatoni halászlében sem. 

Édességek olcsóbban

Nem véletlen, hogy régen a diós, mogyorós, mákos süteményeket az ünnepre tartogatták – ezek voltak a legdrágább alapanyagok, nem ették hát őket mindennap, csak a kiváltságos alkalmakkor. Ma is így vagyunk ezzel sokan, de előfordulhat, hogy még az ünnep környékén is oda kell figyelnünk, miből mennyit vásárolunk. Ez azonban nem állhat a finom desszertek útjába!

Kezdjük a klasszikussal: a bejglivel!

Idén a mák sokkal olcsóbb, mint a dió,

így akinek nem volt lehetősége eltenni dióból, annak érdemesebb a mákos változatot választania. Aki pedig nem bejglirajongó, az számos más mákos receptek közül választhat. Tökéletes például a klasszikus mákos guba vagy a modern mákosgubatorony, a mákos bejgli, de az igazán ünnepi mákos ködmönujj is remek opció lehet.

Klasszikus karácsonyi, ám mákmentes édesség a böszörményi parasztkifli és a klasszikus keksztekercs, ráadásul ezeket elkészíteni is olcsóbb (és egyszerűbb!) mint egy bejglit.

Ugyanolyan lesz-e így az ünnep? Igen is, meg nem is. Nem lesz ugyanolyan, mert némiképp furcsa lehet, ha tíz év után nem a megszokott haltípus fogadja az embert az asztalon. Viszont reméljük, mindenki számára szép lehet ez a karácsony így is. Mert bár nem jó lemondani, nem jó eltérni a rítusainktól, jelenlegi helyzetben sokak számára ez nem választás kérdése. Ha pedig csak a menüben kell változtatni e karácsonyunkon, de még mind körbeülhetjük egészségben, békességben az ünnepi asztalt, hálásak lehetünk.

A cikk megjelenését a Metro támogatta.

 

Már követem az oldalt

X