Igazi retró sütemény, mindenki ismeri, mindenki kóstolta már. Ráadásul még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá! Viszont fontos, hogy jó alapanyagokból készítsük, és mindenképpen vajat használjunk hozzá!
Hozzávalók (két rúdhoz):
- 50 dkg darált háztartási keksz
- 6 ek kakaó
- 12 dkg porcukor
- 3,5 – 4 dl tej
A krémhez:
- 20 dkg vaj
- 12 dkg porcukor
- 8 dkg kókuszreszelék
- 2 dkg kókuszreszelék, amibe beleforgatjuk
Elkészítés:
A krémhez a szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral. Ezután beleforgatjuk a kókuszreszeléket.
A tésztához alaposan elkeverjük a darált kekszet a porcukorral és a kakaóval. Hozzáöntünk először 3,5 dl tejet, és összegyúrjuk. Formázható, nyújtható állagú masszát kell kapnunk, viszont ne legyen ragacsos. Ezért a maradék tejjel állítsuk be a megfelelő állagot.
Ezután egy nagyobb tepsi méretű sütőpapírt magunk elé terítünk, és a tészta felét vékonyra nyújtjuk rajta. Egy szép téglalapot készítsünk belőle, így lesz szép a végére a tekercsünk. Ha kinyújtottuk, akkor a krém felét egyenletesen elkenjük rajta, és a hosszabb felénél kezdve óvatosan feltekerjük. Ezután szórunk egy marék kókuszreszeléket a sütőpapírra, és beleforgatjuk a tekercsünket. A maradék tésztával és krémmel ugyanígy járunk el. Végül folpackba csomagoljuk, és hűtőben legalább egy órát állni hagyjuk a rudakat, hogy a vaj vissza tudjon dermedni, és szépen fel tudjuk szeletelni.
Az eredeti recept szerint 20 dkg cukor kell a krémbe és a tésztába is, de én nem raktam bele mindet. Érdemes megkóstolni a krémet és a masszát is, mielőtt összeállítjuk a süteményt, így olyanra tudjuk beállítani az édességét, ami az ízlésünknek megfelel. A tésztát megbolondíthatjuk akár egy kis rummal is.
Ajánljuk még: