Klasszikus mákos guba

Gasztro

Klasszikus mákos guba

Borbás Marcsi receptje a mákos gubához, avagy bobájkához

Hozzávalók

  • 1 kg finom liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 5 dl víz
  • 6 ek kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1-2 csipet só
  • 1 dl olaj
  • 6 dl tej
  • 1 citrom héja
  • 2 ek cukor
  • 1 rúd vanília
  • 20 dkg mák
  • 10 dkg cukor

Elkészítés

1-1,5 dl langyos vízben egy kis cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez keverjük a maradék cukrot, a sót és a citromhéjat. Hozzáadjuk az olajat, a felfutott élesztőt, illetve annyi vizet, amennyit a tészta felvesz, és szép simára dagasztjuk.

Kb. egy órát hagyjuk pihenni, majd a deszkán átgyúrjuk. Ezután négyfelé vágjuk a tésztát, majd mindegyik darabot további négy adagra osztjuk. Ezeket a kis cipókat hosszú rudakra sodorjuk, és egy olajozott-lisztezett tepsibe helyezzük. Ha a gubatésztával teleraktuk a tepsit, akkor vagdossuk be keresztbe, falatnyi darabokra őket. Ne vágjuk át teljesen a tésztát, így a rudak sütéskor egyben maradnak, és szét lehet majd törni őket. 170 °C-on 20 perc alatt készre sütjük, és a kamrába rakjuk szikkadni. 2-3 nap száradás után lehet készíteni belőle mákos vagy diós gubát.

3 dl tejet melegíteni kezdünk, majd ízesítjük citromhéjjal, cukorral és vaníliával. Ha felforrt, megöntözzük vele a darabokra szaggatott, vágott tésztát. Ha nem szeretnénk, hogy túlzottan elázzon, néhány perc után szűrjük le róla a maradék tejet. Végül az egészet megszórjuk cukros darált mákkal, és óvatosan átforgatjuk. Ha szeretnénk, ekkor még néhány percre visszatehetjük a sütőbe.

Tipp: Úgy tudunk szép rudakat sodorni a tésztából, ha nem lisztezzük be a gyúródeszkát.