Hozzávalók
- 50 dkg sertés- vagy borjúmáj
- 1 ek sertészsír
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- frissen őrölt feketebors
- 1 ek mustár
- friss majoranna
- 2-3 ek teföl
- só
A gombóchoz:
- 30 dkg liszt
- 2 dl víz
- 2 dkg élesztő
- 1 tk só
- friss majoranna
Elkészítés
Elsőként előkészítjük a gombócokat. Az alapjuk egy egyszerű kenyértészta, melyet néhány szál apróra vágott, friss majorannával is fűszerezhetünk. Ha kidagasztottuk a tésztát, langyos helyen hagyjuk kelni. Ha már szép levegős a tésztánk, akkor lisztezett deszkára borítjuk, és dupla diónyi nagyságú gombócokat szaggatunk belőle. Közben felteszünk vizet forrni egy széles szájú lábasban. Egy tiszta konyharuhát erősítünk a lábas tetejére, erre helyezzük a gombócokat, majd lefedjük egy zománcos tállal. 20 perc alatt el is készülnek a gombócok, ezalatt semmi esetre sem szabad a tálat felemelni, mert elszökik a gőz, és összeesnek a gombócok. Ha jól időzítünk, pont egyszerre főnek majd meg a májjal.
A vetrecéhez a hagymát felkockázzuk, majd egy evőkanálnyi sertészsíron megdinszteljük. A májat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és a hagymához adjuk. Hagyjuk, hogy a szeletek minden oldala egy kicsit megpiruljon. Ezután felöntjük húslével vagy egy kevés vízzel, és hagyjuk egy kevés ideig párolódni. Jócskán megszórjuk borssal és apróra vágott friss majorannával. A fokhagymagerezdeket felkarikázzuk, és szintén beleszórjuk az ételbe. 20-25 perc alatt a máj szépen meg is puhul. Ekkor ízesítjük még egy kanál mustárral, néhány csepp ecettel és sóval, majd behabarjuk a tejföllel. A tejfölt először keverjük ki krémesre egy- két kanálnyi forró szafttal, hogy ne maradjon csomós.
Végül az elkészült gőzgombóccal tálaljuk.