Fonyódi petyek: a legrégibb balatoni halászlé

Gasztro

Fonyódi petyek: a legrégibb balatoni halászlé

Borbás Marcsi receptje

HOZZÁVALÓK (6 fő részére):

  • 2 kg ponty 
  • 1 kg harcsa 
  • 0,5 kg kárász vagy keszeg
  • 3-4 db paradicsom 
  • 1 ek zsír 
  • 4-5 közepes fej vöröshagyma 
  • 2 szál új fokhagyma
  • 5-6 db paprika (fehér, pritamin, kápia)
  • 5 ek finomra őrölt házi fűszerpaprika

 

Tovább olvasok

ELKÉSZÍTÉSE:

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és a zsíron megdinszteljük. Közben meg is sózzuk. A megmosott paprikákat és fokhagymát fölaprítjuk, és a hagymára téve azokat is párolni kezdjük. Öntünk rá egy kevés vizet is, nehogy megégjenek a zöldségek.

Közben a halakat megtisztítjuk. A ponty fejét és farkát levágjuk, a maradékot kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A harcsát is feldaraboljuk, a kárászokat pedig sűrűn beirdaljuk. Ezután besózzuk a halat, de figyeljünk rá, hogy maximum 15 perccel azelőtt végezzük ezt a műveletet, mielőtt a zöldségekhez adnánk.

A ponty- és a harcsafejet hosszában kettéhasítjuk, és elsőként ezeket tesszük a bográcsba. Öntünk rá még egy kis vizet, és 15 percig főzzük. Hozzáadjuk ezután a megmosott paradicsomot is, a legegyszerűbb belereszelni.

Ha letelt a 15 perc, beletesszük az ételbe a halszeleteket és a kárászokat, annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen csak ellepje, majd felforraljuk. Amikor már erősen forr, akkor adjuk hozzá a fűszerpaprikát, és továbbra is nagy lángon főzzük maximum 25 percig.

 

 

Már követem az oldalt

X