Gasztro

Krémsajtos zöldséges quiche

Borbás Marcsi receptje

A quiche a franciák nemzeti étele, reggelire, vacsorára, de még ebédre is jó lehet ez az ezerféle módon készíthető finomság! Most krémsajttal és sok zöldséggel készítjük el! 

 
Egy.hu

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 db  tojás
  • 0,5 dl víz
  • 1 kk só

A zöldségtöltelékhez:

  • 1/2 zellergumó
  • 1 szál újhagyma
  • 2-3 nagy levél fodroskel
  • 1 csokor petrezselyem
  • olívaolaj a dinszteléshez

A krémhez:

  • 1,5 dl zsíros tejszín
  • 125 g natúr krémsajt
  • 125 g zöldfűszeres krémsajt
  • 4 tojás
  • A tetejére 5 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A tésztához gyors mozdulatokkal összekeverjük a lisztet és a hideg vajat, sózzuk, hozzáöntjük a hideg vizet, majd a tojással összegyúrjuk. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj minél kevésbé olvadjon meg, így lesz omlós a tészta! Ha összeállt, fóliába vagy zacskóba tesszük, és fél órát pihentetjük a hűtőben.

Míg a tészta pihen, előkészítjük a zöldségeket. Megpucoljuk a zellergumót, apró darabokba vágjuk, újhagymát vágunk mellé, a fodroskelt lehúzzuk a száráról, a petrezselymet felaprítjuk. Olívaolajon megdinszteljük az egészet: először a zellert, majd a hagymát, végül a kelt és a petrezselymet adjuk a keverékhez. Nem kell pépesre főzni, a lényeg csak az, hogy megpuhuljanak a zöldségek!

Fél óra elteltével a pitetésztát kinyújtjuk egy lisztezett felületen, majd a sütőformába illesztjük. Megszurkáljuk egy villával, hogy a sütés során ne púposodjon fel.

A krémhez az egész tojásokat villával egy kissé felverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és a krémsajtokat. Ezután a keveréket a piteformába öntjük, majd ráhalmozzuk a zöldségeket. Végül a piténket megszórjuk a lereszelt sajttal. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:

 

Ajánljuk még:

Fogyókúra vagy életmódváltás? – Egyensúly az egészséges életért

Vékonyak és egészségesek szeretnénk lenni – legalábbis erre utal a számtalan életmódváltó program, amivel lépten-nyomon találkozunk. E sorok írója is szó szerint évtizedeket töltött el az álomalak kergetésével, mindenféle csodadiéta, életmódváltó program és időnkénti böjtölés bevetésével. De valóban elérhető mindkét cél egyszerre? Tényleg egészségesebbek leszünk, ha testünk minden paramétere az ideális tartományba kerül az egységesen elfogadott mérőrendszerben? Mi van, ha mindeközben folyamatosan azon stresszelünk, hogy megehetünk-e még egy kocka csokit. Vagy, ha nem vagyunk „ideálisak”, de tökéletesen érezzük magunkat? Az életmódváltás alapelveit és számos aspektusát vettük górcső alá Keczeli Viola dietetikussal.