Krémsajtos zöldséges quiche

Gasztro

Krémsajtos zöldséges quiche

Borbás Marcsi receptje

A quiche a franciák nemzeti étele, reggelire, vacsorára, de még ebédre is jó lehet ez az ezerféle módon készíthető finomság! Most krémsajttal és sok zöldséggel készítjük el! 

 
Egy.hu

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 db  tojás
  • 0,5 dl víz
  • 1 kk só

A zöldségtöltelékhez:

  • 1/2 zellergumó
  • 1 szál újhagyma
  • 2-3 nagy levél fodroskel
  • 1 csokor petrezselyem
  • olívaolaj a dinszteléshez

A krémhez:

  • 1,5 dl zsíros tejszín
  • 125 g natúr krémsajt
  • 125 g zöldfűszeres krémsajt
  • 4 tojás
  • A tetejére 5 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A tésztához gyors mozdulatokkal összekeverjük a lisztet és a hideg vajat, sózzuk, hozzáöntjük a hideg vizet, majd a tojással összegyúrjuk. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj minél kevésbé olvadjon meg, így lesz omlós a tészta! Ha összeállt, fóliába vagy zacskóba tesszük, és fél órát pihentetjük a hűtőben.

Míg a tészta pihen, előkészítjük a zöldségeket. Megpucoljuk a zellergumót, apró darabokba vágjuk, újhagymát vágunk mellé, a fodroskelt lehúzzuk a száráról, a petrezselymet felaprítjuk. Olívaolajon megdinszteljük az egészet: először a zellert, majd a hagymát, végül a kelt és a petrezselymet adjuk a keverékhez. Nem kell pépesre főzni, a lényeg csak az, hogy megpuhuljanak a zöldségek!

Fél óra elteltével a pitetésztát kinyújtjuk egy lisztezett felületen, majd a sütőformába illesztjük. Megszurkáljuk egy villával, hogy a sütés során ne púposodjon fel.

A krémhez az egész tojásokat villával egy kissé felverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és a krémsajtokat. Ezután a keveréket a piteformába öntjük, majd ráhalmozzuk a zöldségeket. Végül a piténket megszórjuk a lereszelt sajttal. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: