A quiche a franciák nemzeti étele, reggelire, vacsorára, de még ebédre is jó lehet ez az ezerféle módon készíthető finomság! Most krémsajttal és sok zöldséggel készítjük el!
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 db tojás
- 0,5 dl víz
- 1 kk só
A zöldségtöltelékhez:
- 1/2 zellergumó
- 1 szál újhagyma
- 2-3 nagy levél fodroskel
- 1 csokor petrezselyem
- olívaolaj a dinszteléshez
- só
A krémhez:
- 1,5 dl zsíros tejszín
- 125 g natúr krémsajt
- 125 g zöldfűszeres krémsajt
- 4 tojás
- só
- A tetejére 5 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A tésztához gyors mozdulatokkal összekeverjük a lisztet és a hideg vajat, sózzuk, hozzáöntjük a hideg vizet, majd a tojással összegyúrjuk. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj minél kevésbé olvadjon meg, így lesz omlós a tészta! Ha összeállt, fóliába vagy zacskóba tesszük, és fél órát pihentetjük a hűtőben.
Míg a tészta pihen, előkészítjük a zöldségeket. Megpucoljuk a zellergumót, apró darabokba vágjuk, újhagymát vágunk mellé, a fodroskelt lehúzzuk a száráról, a petrezselymet felaprítjuk. Olívaolajon megdinszteljük az egészet: először a zellert, majd a hagymát, végül a kelt és a petrezselymet adjuk a keverékhez. Nem kell pépesre főzni, a lényeg csak az, hogy megpuhuljanak a zöldségek!
Fél óra elteltével a pitetésztát kinyújtjuk egy lisztezett felületen, majd a sütőformába illesztjük. Megszurkáljuk egy villával, hogy a sütés során ne púposodjon fel.
A krémhez az egész tojásokat villával egy kissé felverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és a krémsajtokat. Ezután a keveréket a piteformába öntjük, majd ráhalmozzuk a zöldségeket. Végül a piténket megszórjuk a lereszelt sajttal. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.
Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:
Ajánljuk még: