Hozzávalók:
- 1 db 1,5 kg-os ponty filézve
- 1 kg burgonya
- 3-4 db vöröshagyma
- 5-6 nagy gerezd fokhagyma
- 20 dkg bacon szeletelve
- 0,5 dl olaj
- 10 dkg liszt
- só, bors
Elkészítés:
A pontyot egy hajlékony kés segítségével kifilézzük. A hátuszonyoktól indulva a gerinc mentén óvatosan végigvágjuk, és követve a bordák ívét mindkét oldalon lefejtjük a húst a csontokról. Ezután a filéket a bőrös oldalukkal lefelé magunk elé fektetve sűrűn beirdaljuk. Ügyeljünk arra, hogy a húst végigvágjuk, de a bőr, ami majd összetartja a filénket, ne sérüljön. Ha jól csináltuk a műveletet, akkor az összes ipszilonszálkát átvágtuk, és így könnyedén elfogyaszthatjuk a megsült pontyot.
Ha elkészültünk a filézéssel, alaposan besózzuk a halhúst, és a többi hozzávalót is előkészítjük. A burgonyát meghámozzuk, és közepes nagyságú darabokra vágjuk. A hagymákat is nagyobb szeletekre aprítjuk.
Egy nagyobb tepsi alját kibéleljük vékony húsosszalonna-szeletekkel. Rászórjuk a burgonyát és a hagymát, fűszerezzük fokhagymával, sóval, borssal. A pontyfiléket lisztbe forgatjuk, és bőrrel lefelé a baconos, krumplis, hagymás ágyra fektetjük. Végül az egészet meglocsoljuk egy kevés olajjal, és 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Ha a halunk szépen megpirult, a burgonya pedig megpuhult, akkor el is készült az ételünk. Az utolsó tíz percben meglocsolhatjuk tejföllel, de tálaláskor is adhatunk mellé petrezselymes tejfölt.
Balaton rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség
Ajánljuk még: