Balaton

Ünnepi halas recept: tepsis ponty

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 1 db 1,5 kg-os ponty filézve
  • 1 kg burgonya
  • 3-4 db vöröshagyma
  • 5-6 nagy gerezd fokhagyma
  • 20 dkg bacon szeletelve
  • 0,5 dl olaj
  • 10 dkg liszt
  • só, bors

Elkészítés:

A pontyot egy hajlékony kés segítségével kifilézzük. A hátuszonyoktól indulva a gerinc mentén óvatosan végigvágjuk, és követve a bordák ívét mindkét oldalon lefejtjük a húst a csontokról. Ezután a filéket a bőrös oldalukkal lefelé magunk elé fektetve sűrűn beirdaljuk. Ügyeljünk arra, hogy a húst végigvágjuk, de a bőr, ami majd összetartja a filénket, ne sérüljön. Ha jól csináltuk a műveletet, akkor az összes ipszilonszálkát átvágtuk, és így könnyedén elfogyaszthatjuk a megsült pontyot.

Ha elkészültünk a filézéssel, alaposan besózzuk a halhúst, és a többi hozzávalót is előkészítjük. A burgonyát meghámozzuk, és közepes nagyságú darabokra vágjuk. A hagymákat is nagyobb szeletekre aprítjuk.

Egy nagyobb tepsi alját kibéleljük vékony húsosszalonna-szeletekkel. Rászórjuk a burgonyát és a hagymát, fűszerezzük fokhagymával, sóval, borssal. A pontyfiléket lisztbe forgatjuk, és bőrrel lefelé a baconos, krumplis, hagymás ágyra fektetjük. Végül az egészet meglocsoljuk egy kevés olajjal, és 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Ha a halunk szépen megpirult, a burgonya pedig megpuhult, akkor el is készült az ételünk. Az utolsó tíz percben meglocsolhatjuk tejföllel, de tálaláskor is adhatunk mellé petrezselymes tejfölt.

Balaton rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség

Ajánljuk még:

Öt kilátó, ahonnan a legszebb a balatoni panoráma
Néha el kell távolodni, hogy valamire igazán rá tudjunk pillantani. Magasra kell mászni, hogy a maga teljességében megláthassuk fizikai és lelki természetű dolgainkat is. A Balaton fizikai és „lelki” tünemény, ezért kilátókban álldogálva tudjuk csak igazán befogadni. 

Citromos csirkeleves, ahogy a görögök is készítik

Ha csirkehúsból szeretnénk levest főzni, legtöbben a húslevest választjuk, pedig felsorolni is nehéz lenne hányféleképpen elkészíthetnénk. Talán Görögországban a csirkeleves örvend olyan népszerűségnek, mint a mi hagyományos hétvégi fogásunk. Nagy előnye a mi húslevesünkkel szemben, hogy nem kell órákon át főzni. 

 

Már követem az oldalt

X