Balaton

Öt kilátó, ahonnan a legszebb a balatoni panoráma

Néha el kell távolodni, hogy valamire igazán rá tudjunk pillantani. Magasra kell mászni, hogy a maga teljességében megláthassuk fizikai és lelki természetű dolgainkat is. A Balaton fizikai és „lelki” tünemény, ezért kilátókban álldogálva tudjuk csak igazán befogadni. 

 

Ha a magyar tengerre készülünk, két dolog biztosan az ott töltött napok kötelező kelléke: gyönyörködni a naplementében vagy a napfelkeltében, illetve rácsodálkozni az elénk táruló vízi panorámára. Sokszor teszik fel a kérdést, vajon melyik part a szebb? Aki északra voksol, azt azzal ugratják, hogy azt a legjobban délről lehet látni. Aki pedig a déli part híve, az pedig ha szeretné, ha nem, az északi partot látja szemben.

Akármelyik verzió is lesz végül a befutó, inkább megmutatom az öt kedvenc helyemet, ahonnan garantáltan nem lehet panasz a balatoni kilátásra.

Szigligeti vár

Kezdjük is rögtön egy kakukktojással, a Szigligeti várral, ami ugyan nem kilátó, viszont panoráma terén verhetetlen. Könnyen megközelíthető, nem kell hozzá hegyet mászni, így családosok számára is az egyik legnépszerűbb hely a Balaton északi csücskében. Jelenleg a vár felújítás alatt áll, de így is érdemes a nyitás előtti órákban érkezni, hogy elkerülve a tömeget, zavartalanul tudjunk gyönyörködni az elénk táruló panorámában. A Balaton égszínkék vizére a tömlöctoronyból nyílik a legszebb kilátás, míg az átellenes oldalon a Badacsony környéki tanúhegyekre vethetünk egy pillantást.  

 
Szombati Orsolya, traveladdict.hu
 

Jókai kilátó – Balatonfüred

Ha szeretnénk a magáért beszélő látványhoz egy kis testmozgással és természetjárással eljutni, jó szívvel ajánlom a balatonfüredi Tamás-hegyen álló, három szintes kilátót. Az út a Lóczy-barlangtól vagy Tamás-hegyi kereszttől indul, innen a kéktúra részeként turistaút vezet a 317 méter magas hegy tetejére. Útközben, ha megpihennénk, Jókai Mór Az arany ember című regényének szereplőiről mintázott pihenőhelyeken szusszanhatunk egyet, hogy utána megújult erővel folytassuk utunkat. Bár a séta kevésbé edzettek részére megterhelő lehet, de a kilátás tényleg minden izzadságcseppet megér. Fentről Tihanyi-félsziget fantasztikus látványa tárul elénk, ami a félszigeten csúcsosodó templomtoronnyal együtt

az északi part egyik legszebb látványossága közelről s távolról nézve is.

Balatonboglári Gömb kilátó

A déli part egyik legkülönlegesebb építménye kétségkívül a Gömb kilátó, ami hivatalosan Xantus János nevét viseli. Az eredetileg az ’50-es évek brüsszeli világkiállítására készült épület a mai formáját 2012-ben nyerte el, és azóta belépő ellenében látogatható. A 15 méter átmérőjű fémgömbből elsősorban az előttünk elterülő Balatont csodálhatjuk meg, de ha kedvünk tartja, a közelben lévő kalandparkban íjászattal, bobozással tovább fokozhatjuk az élményeket.  

 
Szombati Orsolya, traveladdict.hu
 

Csere-hegyi kilátó – Alsóörs

A Balatonalmádi és Alsóörs között található épületegyüttes az egyik legkedveltebb balatoni kilátónak számít. Nem feltétlenül a magasságának köszönhetően vonzza az érdeklődőket, hiszen mindössze 11,5 méter magas, ám tetején állva mégis mindenkit levesz a lábáról.

A Balaton első kőből készült kilátója gyerekekkel is könnyen megközelíthető, nem jelenthet különösebb erőfeszítést a dombra való felkapaszkodás sem. Elsősorban Alsóörs, Balatonalmádi, Felsőörs házaira, és persze a Balatonra nyílik innen széles panoráma, de tiszta időben akár Veszprémig is elláthatunk.

Sipos-hegyi kilátó – Fonyód

Fonyód kilátók tekintetében nagyon szerencsés helyzetben van, ugyanis rögtön kettő is található itt. A Várhegyi kilátó az egyik legszebb körpanorámával bír, azonban ha valami igazán különlegeset szeretnénk látni, akkor a Sipos-hegy felé vegyük az irányt. Hogy miért éri meg felkapaszkodni a csigalépcsős építmény tetejére? Azért, mert

ez az egyetlen olyan kilátó, ahonnan teljes hosszában látható a magyar tenger. 
 
Szombati Orsolya, traveladdict.hu
 

Cholnoky Jenő földrajztudós a festői panorámát a következő szavakkal jellemezte: „Ilyen tájképet nemigen látni többet Európában!” 

És valóban. Bár fentről a Balaton picinek tűnhet, 77 km-es hosszával nekünk akkor is tenger marad.

Balaton rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség

Ajánljuk még: 

KÉKVARÁZSLAT: EZÉRT NYUGSZIK MEG AZ EMBER, HA A VÍZPARTRA KERÜL

EGY ÚJJÁSZÜLETŐ FALU, AHOL A LEVEGŐVEL SZÍVOD MAGADBA A NYUGALMAT: EGY NAP SALFÖLDÖN

FEDEZD FEL A KÁLI-MEDENCE 5 LEGSZEBB ROMTEMPLOMÁT!

 

Már követem az oldalt

X