Kolozsvári rakott káposzta

Gasztro

Kolozsvári rakott káposzta

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 4 ek mangalicazsír
  • 30 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 kg darált sertésdagadó
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 2 marék rizs
  • csombor ízlés szerint
  • 5 dl zsíros tejföl

Elkészítés

A kolozsvári szalonnát apró darabokra vágjuk, majd egy nagyobb edényben kipirítjuk a zsírját. Az elején tehetünk alá egy kevés zsírt, hogy könnyebben ki tudjon sülni. Ha elkészült, az egyik felét a zsírral együtt átrakjuk egy magasabb falú serpenyőbe, és átpirítjuk rajta a felaprított savanyú káposztát. Fűszerezzük pirítás közben egy jó adag csomborral.

A maradék szalonnához hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát, és lassú tűzön szalmasárgára dinszteljük. Amint a hagyma megpuhult, jöhet rá a darált sertéshús és egy gerezd aprított fokhagyma. Amint a darált húsról elfő a lé, amit a dinsztelés során kiengedett magából, megszórjuk fűszerpaprikával, és csomborral is ízesítjük.

A rizst megpirítjuk egy kevés mangalicazsíron, majd kétszeres mennyiségű sós vízben készre főzzük.

Amint mindennel elkészültünk, válasszunk ki egy megfelelő méretű tűzálló tálat. Legalulra terítsük el a savanyú káposzta felét, erre jöhet rá a hús, majd a rizs, újra hús és végül a maradék káposzta. A tetejét gazdagon meglocsoljuk tejföllel. Ezután szalonnaszeletekkel díszítjük.

Ha elkészültünk, tegyük az ételt 180 fokos sütőbe. Kb. 45 perc alatt meg is sül.

Ajánljuk még:

Kastélykonyhák édes titkai: „édes, mint a szerelem és gyengéd, mint a csók”

Lessünk be kastélyok konyháiba! Vajon mi kerülhetett karácsonykor az asztalra? Milyen süteményeket sütöttek? Miféle finom illat lengte be a süteményestálak környékét? Vajon megtudhatjuk-e pontosan, mi minden került Erzsébet királyné és családja ünnepi sütemény kínálatába, ahol egybekelt a hatalmas birodalom sokszínű ízvilága érvényesült?