Hozzávalók:
- 4 ek mangalicazsír
- 30 dkg kolozsvári szalonna
- 1 kg darált sertésdagadó
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kg savanyú káposzta
- 2 marék rizs
- csombor ízlés szerint
- 5 dl zsíros tejföl
- só
Elkészítés:
A kolozsvári szalonnát apró darabokra vágjuk, majd egy nagyobb edényben kipirítjuk a zsírját. Az elején tehetünk alá egy kevés zsírt, hogy könnyebben ki tudjon sülni. Ha elkészült, az egyik felét a zsírral együtt átrakjuk egy magasabb falú serpenyőbe, és átpirítjuk rajta a felaprított savanyú káposztát. Fűszerezzük pirítás közben egy jó adag csomborral.
A maradék szalonnához hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát, és lassú tűzön szalmasárgára dinszteljük. Amint a hagyma megpuhult, jöhet rá a darált sertéshús és egy gerezd aprított fokhagyma. Amint a darált húsról elfő a lé, amit a dinsztelés során kiengedett magából, megszórjuk fűszerpaprikával, és csomborral is ízesítjük.
A rizst megpirítjuk egy kevés mangalicazsíron, majd kétszeres mennyiségű sós vízben készre főzzük.
Amint mindennel elkészültünk, válasszunk ki egy megfelelő méretű tűzálló tálat. Legalulra terítsük el a savanyú káposzta felét, erre jöhet rá a hús, majd a rizs, újra hús és végül a maradék káposzta. A tetejét gazdagon meglocsoljuk tejföllel. Ezután szalonnaszeletekkel díszítjük.
Ha elkészültünk, tegyük az ételt 180 fokos sütőbe. Kb. 45 perc alatt meg is sül.
Ajánljuk még:
Birsalma, a gyógyító gyümölcs – 7 csodálatos recept őszi hangolódásra
Barackos receptek: 14 fogásban a nyár egyik legjobb gyömölcse
Mit lehet júniusban befőzni? – Nem vagy még lekésve
Nem a „vantú” kell félni, hanem a „nincstű”
Ezt olvastam valamelyik nap a neten, és tudtam, miről beszél az, aki torkig volt már a befőzéssel és ezzel a mondattal hozta lendületbe magát. Egyébként nagymamáját idézte szó szerint.