Hozzávalók
- 30 dkg borjúlapocka
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek olívaolaj
- 3 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 citrom héja
- citromlé ízlés szerint
- friss tárkony ízlés szerint
- 1-2 babérlevél
- durvára őrölt bors
- só
Elkészítés
A vöröshagymát finomra vágjuk, és az olívaolajon megdinszteljük. Közben a lapockát is falatnyi darabokra vágjuk, majd a hagymához adjuk. Alaposan átforgatjuk, hogy minden oldala teljesen kifehéredjen. Ha így körbepirítjuk a húst, akkor nem fog habzani a leves, ráadásul az íze is jobb lesz.
Ezután felöntjük vízzel, és kb. 30 perc alatt megfőzzük. Ízesítjük sóval, durvára tört borssal és babérlevéllel. A zöldségeket ízlés szerint feldaraboljuk, majd kevés olajon átpirítjuk két gerezd felkarikázott fokhagymával. Ezután adjuk hozzá őket a leveshez, mikor már csak tíz percet kell főnie a húsnak. Így a zöldség roppanós, friss marad, nem fog szétfőni.
Mikor minden megfőtt, akkor öntünk a leveshez kb. 1 dl tejszínt. Ízesítjük fél citrom héjával és egy kevés citromlével, valamint a friss tárkonnyal. Tálalás előtt mindenképpen kóstoljuk meg, és állítsuk be az ízét, hogy kissé savanykás legyen a végeredmény.
Ajánljuk még: