A legfinomabb sült hal

Gasztro

A legfinomabb sült hal

Borbás Marcsi receptje.

Azokon a napokon, amikor végre együtt ehet a család, még nehezebb a diéta. Nincs is annál lehangolóbb, mint mikor szeretteimnek feltálalom a finom ebédet, én pedig valami szomorú ételt majszolok mellettük. Nem is kell, hogy így legyen!

Vannak egyszerű trükkök, amelyekkel megúszhatjuk azt, hogy igazán szerencsétlennek érezzük magunkat. Az egyik módszer, hogy az ételnek csak azt a részét esszük meg, ami nem hízlal, például a húslevest sok zöldséggel, a sült húst pedig salátával. A másik módszer, hogy olyan ebédet főzünk, ami mindenkinek ízlik, de a diétába is belefér. Én most ez utóbbit választottam.

A legfinomabb sült hal

Hozzávalók (4 főre):

  • 1-1,5 kg-os hal (fogas, pisztráng,  harcsa, tengeri halak)
  • 4 szem sütnivaló burgonya
  • friss petrezselyem
  • citrom
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • só, bors

Vegyessaláta:

  • spenót
  • rukkola
  • sárgarépa
  • zeller
  • fehér retek
  • radichió saláta vagy vöröskáposzta
  • újhagyma
  • tökmagolaj
  • citrom

Elkészítés:

A bőrében sütött halnál nincs finomabb, de oda kell figyelnünk, hogy milyen fajtát választunk. A nagyon szálkás halak nem alkalmasak ilyen elkészítésre, mert nem tudjuk sem filézni, sem beirdalni a halat. Ezért az édesvíziek közül a legjobb választás a fogas, a pisztráng és a harcsa. Nekem a karácsonyi beszerzésből maradt a mélyhűtőben egy fogas, így abból készítettem – talán nem vagyok egyedül ezzel. A halat úgysem lehet túl sokáig tárolni, még a fagyasztóban sem, tehát ha maradt nálatok is, itt az ideje elkészíteni. (Egyébként pisztrángot nagyon jó áron lehet kapni egyik-másik népszerű bolthálózatban.) 

A halból fejenként kb. 30 dkg-gal érdemes számolni. Az előkészítés után egy tűzálló, öntöttvas, kerámia, zománcozott vagy jénai edényt vékonyan megkenünk olajjal, arra ráfektetjük a kívül-belül jól megsózott hala(ka)t, a hasába beleteszünk egy adag petrezselyemzöldet, 2-3 gerezd felkarikázott fokhagymát és egy karika citromot.

Ezután körberakjuk a halat a cikkekre vágott burgonyával, elhelyezünk néhány gerezd fokhagymát, majd enyhén meglocsoljuk olívaolajjal és 170 fokos sütőben, 30 perc alatt készre sütjük. Amikor a burgonya kezd pirulni, és a hal bőre is barnul picit, akkor kész is van. Vigyázzunk, mert a hal legnagyobb ellensége a túlsütés!

Mindenképpen készítsünk mellé egy friss salátát, ami nagyon passzol a halhoz, és hosszan eltelít bennünket. A saláta segít abban, hogy a burgonyát meghagyjuk a család többi tagjának. Érdemes minél többféle és több színű zöldséget felaprítunk, majd csak keverjük össze pici sóval, citrommal vagy balzsamecettel, esetleg egy kis tökmagolajjal vagy olívaolajjal!

Ez a recept is része Borbás Marcsi január havi menütervének, amelyet itt találsz. A hónap minden napjára ajánlunk egy-egy ételt az egy.hu több száz receptje közül, a hét elején pedig egy összeírt bevásárlólistával segítünk, hogy mindent el tudj készíteni az előtted álló napok során.

A menüterv így néz ki:

heti menü

A hónap menütervét és az 1. hét bevásárlólistáját itt találod, a 2. hetit itt, és már a 3. heti is elérhető itt 

A Vacsorázz Borbás Marcsival-cikksorozat eredetileg
2020 januárjában futott az egy.hu oldalán,
sok receptet már onnan is ismerhettek.
A benne szereplő összes receptet megtaláljátok itt.

Diétás recepteket tartalmazó sorozatunk korábbi cikkeit itt éritek el.