Ünnepi falatok: Káposztában sült malac

Gasztro

Ünnepi falatok: Káposztában sült malac

Jahni László receptje.

Hozzávalók:

  • 40 dkg malaccomb
  • 15 dkg darált malaccomb
  • 1 fej lapos káposzta

Dinsztelt káposzta:

  • 20 dkg apróra vágott káposzta
  • 1 dl étolaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 dkg cukor
  • só, bors

Frissítők:

  • petrezselyemzöld
  • petrezselyemszár
  • gyömbér
  • citromhéj
  • sóban eltett citrom
  • zellerszár
  • csombor

Elkészítés:

Fontos, hogy ehhez az ételhez vékony levelű káposztát használjunk, vagy olyat, ami még nagyon zsenge, fiatal. Elsőként a káposzta torzsáját távolítjuk el óvatosan úgy, hogy a fej egyben maradjon. Akkora részt távolítsunk el körkörös irányban, amekkorába belefér a húsunk. A káposztát és a malachúst is jól besózzuk és borsozzuk. A húst kisebb darabokban is behelyezhetjük a káposztába, nem muszáj egyben. Ezután a húsrészeket összetapasztjuk a darált hússal, és beletömjük az egészet a káposztába, hogy a hús teljesen kitöltse a kivágott részt. Ezután két külső levelet egészben leszedünk a káposztáról, betakarjuk vele a húst, és az egész káposztát megfordítjuk, hogy a takarólevelek kerüljenek alulra. 180 fokra tesszük be sülni, és kb. 50 perc alatt, a hústól függően készre sütjük. Mielőtt tálalnánk, ellenőrizzük óvatosan, hogy megsült-e. A káposzta külső levelei jól meg fognak barnulni, ettől ne ijedjünk meg, azokat tálaláskor leszedjük.

A dinsztelt káposztához a kivágott részeket jól felaprítjuk, és besózzuk, hogy kiengedje a levét. A cukrot karamellizálni kezdjük egy serpenyőben egy kevés olajon, majd óvatosan, amikor már felolvadt, hozzáöntjük a bort. A káposztát, mielőtt beletesszük, kissé kicsavarjuk. Ha a káposzta megdinsztelődött, akkor a végén ízesítjük sóval és borssal.

Ha minden elkészült, a sült káposztát cikkekre vágva tálaljuk a dinsztelt káposztával. Friss zöldfűszerekkel, citromhéjjal frissíthetjük.