Húspástétom vagy vagdalt hús házilag

Gasztro

Húspástétom vagy vagdalt hús házilag

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • fél kiló darált sertésdagadó
  • egy közepes fej vöröshagyma
  • egy nagy gerezd fokhagyma
  • fél reszelt alma (héj nélkül)

fűszerek ízlés szerint:

  • bors
  • köménymag

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A hozzávalók mindkét recept elkészítésekor megegyeznek, de másképpen kell előkészíteni az alapanyagokat. Ha leturmixoljuk az apróra vágott hagymát és a dagadót, akkor húspástétomot kapunk. Ha a darált húshoz hozzáadjuk a lereszelt hagymát, és úgy tesszük üvegbe, akkor vagdalt húst kapunk.

A sertéshúst ledaráljuk, a hagymákat felaprítjuk vagy lereszeljük. Az almát megpucoljuk, lereszeljük. Az egészet jól összekeverjük, ízlés szerint fűszerezzük.

Ha pástétomot készítünk, néhány kiskanálnyi jéghideg vizet adunk a keverékhez, és turmixgéppel lepépesítjük. Fontos, hogy minden alapanyag, a hús, az alma és a víz is jó hideg legyen! Az elkészült krémet üvegekbe töltjük. Fontos, hogy ne maradjanak benne levegőbuborékok, ezért jól nyomkodjuk le a húst az üvegben!

Ezután a szokásos módon kidunsztoljuk az üvegeket.

 

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

Virágzó közösségek, áldáshozó hagyományok – az idei Úrnapja legerősebb üzenete Budaörsről

Országszerte több településen is szokás virágos sátrat és virágszőnyeget készíteni Úrnapjára. A hagyomány leglátványosabb formáit talán a Budapest környéki, jórészt sváb és szlovák nemzetiségű településeiben figyelhetjük meg, és a káprázatos virágözön jelentéstartalma és üzenete egyre gazdagabb, ahogy távolodunk a szokás 19. századi formáitól. Az eredetileg elsősorban paraliturgikus cselekvésként meghonosodott úrnapi sátor-állítás és virágszőnyeg-készítés szerepe mára jócskán túlmutat az egyházi, vallásos kereteken: a helyi közösségek identitásának szerves részévé vált, és felértékelődött generációkat összekovácsoló, közösségszervező ereje. Idén Budaörsön követtük nyomon az egyik legszebb oltár készítését, majd a szombati koszorúkötést, a vasárnapi virágszőnyeg leterítését, és elmondhatjuk: a látvány csak a felszín, a lényeg a közösségi összetartozáson van. A hagyomány emberi oldalát mutatjuk.