Böszörményi parasztkifli: csodarecept azoknak, akik félnek kalácsot sütni

Gasztro

Böszörményi parasztkifli: csodarecept azoknak, akik félnek kalácsot sütni

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

Tovább olvasok
  • 1 kg félfogós liszt (fele finomliszt, fele rétesliszt)
  • 5 dkg élesztő
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1 kk só
  • 5 dl tej
  • 2 tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1 nagy üveg birs- vagy baracklekvár

A kenéshez:

  • 1 tojás

A díszítéshez

  • 20 dkg darabolt dió
  • 15 dkg cukor
 
Fotó: Krisztics Barbara
 

Elkészítés:

Meglangyosítunk 2 dl tejet, elkeverünk benne egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.

Közben átszitáljuk a szobahőmérsékletű lisztet, alaposan elmorzsoljuk benne a lágy vajat, majd hozzáadjuk a habos élesztőt, a sót, a megmaradt cukrot és a maradék tejben elkevert tojásokat. Puha tésztát dagasztunk belőle. Amikor már szépen simul a tészta felülete, felolvasztjuk a maradék vajat, és azt is beledolgozzuk. Ha úgy érezzük, hogy a tésztánk ezután túlságosan ragacsossá válik, és nehezen kezelhető, nyugodtan adjunk még hozzá 1-2 evőkanál lisztet. Ha a massza tetején apró levegőbuborékok jelennek meg, akkor kenjük meg vékonyan olajjal, hogy ne száradjon meg a felülete, és letakarva tegyük meleg helyre. Szobahőmérséklettől függően, kb. egy óra alatt minimum duplájára kelesztjük.

Ha a tésztánk szépen megkelt, elkezdjük a formázást. Az egészet egy lisztezett gyúródeszkára borítjuk, majd öt részre osztjuk. Mindegyik részt cipóra formázzuk, és újból pihentetjük. Amikor szépen növekednek, akkor egyenként vékonyra, korong alakúra nyújtjuk őket. Mindenképpen egy újabb kelesztés után kezdjük csak el a cipók nyújtását, különben nem engedelmeskedik a tészta. A köröket ezután óvatosan nyolc cikkelyre vágjuk. Mindegyik háromszög szélesebbik végébe egy nagyobb teáskanálnyi lekvárt teszünk, és feltekerjük őket csinos kifli formájúra. A kiflik végét egy kicsit egymás felé hajtjuk. Ezután mindegyiket megkenjük felvert tojással, majd a megkent felületet belemártjuk a durvára darabolt dió és cukor keverékébe. Végül sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, és kb. 15 perces kelesztés után, 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.

A kifliket ízlés szerint tölthetjük túróval, diókrémmel vagy akár baracklekvárral is.

Ha érdekel benneteket, kalácsreceptet itt találtok – klasszikustól az egészen különlegesig!

Ajánljuk még:

Barackos gombócok büszkesége

Nálunk a szilvás gombóc volt az uralkodó gombócfajta. Nem is tudom, ettem-e gyerekkoromban barackos gombócot. Felénk hatalmas sárgabarackok termettek, akkorák, mint egy teniszlabda. Mekkora lett volna belőle a gombóc? Később azonban volt sok kajszifánk, és kipróbáltam, milyen lehet a gombóc barackkal. Közepébe fahéjas- vagy vaníliás cukor került, diós morzsába hemperegtek az öklömnyi gombócok. Sok éhes szájnak éppen ideális volt, de megsúgták jámbor lelkek, hogy apróbb barackokból még elegánsabb. Bár nem olyan szapora, de tényleg kecsesebb, játékosabb.