Ünneprevaló édesség: Mákos ködmönujj

Gasztro

Ünneprevaló édesség: Mákos ködmönujj

Borbás Marcsi receptje 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 30 dkg vaj
  • 3 dl tejföl
  • kb. 2 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 15–20 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 1 kk só

A töltelékhez:

  • 80 dkg darált, cukros mák
  • 4-5 ek sárgabaracklekvár
  • 3-4 darab alma lereszelve, kinyomkodva
  • tejbe áztatott, kis marék mazsola
  • fél citrom reszelt héja

 

+ 1 tojás (a kenéshez)

 
Fotó: Krisztics Barbara

Elkészítés:

Az élesztőt kevés cukorral a meglangyosított tejfölhöz keverjük, majd hagyjuk, hogy felfusson.

A szobahőmérsékletű vajat egyenletesen elmorzsoljuk a lisztben. Hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat és a sót, majd a felfuttatott élesztőt is. Lassan hozzácsorgatva a tejet, lágy tésztát dagasztunk belőle. Amennyiben a megadott tej mennyisége kevés, akkor egy picit öntsünk még hozzá. Amikor már szép sima és buborékos a tészta, vékonyan megkenjük a tetejét olajjal, letakarjuk, és meleg helyre tesszük pihenni.

Ha duplájára kelt a tészta, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, majd attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb ködmönujjakat szeretnénk sütni, 4–6 cipóra osztjuk. A cipókat egy kicsit átgyúrjuk, és újra pihentetjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. Az almát lereszeljük, és elkeverjük egy kevés cukorral, hogy kieressze a levét. A mazsolát tejbe áztatjuk. A mákot frissen ledaráljuk a cukorral együtt. A darálóba két evőkanál mákhoz adunk egy evőkanál cukrot, és az egészet finomra őröljük.

Ha elkészültünk a mákkal, hozzáadjuk a kicsavart almát, a lecsöpögtetett mazsolát, a lekvárt, majd ízesítjük finomra reszelt citromhéjjal. Krémesíthetjük a lekvár helyett az alma kifacsart levével is, de vigyázzunk, ne legyen túl lágy a töltelék, mert akkor nem lesz szép a végeredmény. Csak cseppenként adjuk az almalét a mákhoz.

Ha a tésztáink megpihentek, elkezdhetjük a formázást. A cipókat egyenként, vékony téglalap alakúra sodorjuk, és vastagon megkenjük a töltelékkel. Ezután óvatosan feltekerjük, és az így kapott hengert U alakúra hajtjuk. A megtöltött tekercseket fél órát pihentetjük, megkenjük őket felvert tojással, és egy hurkapálcával teljes vastagságában átszurkáljuk őket, hogy a sülés közben felszabaduló gőz el tudjon távozni a tésztából, ne repessze szét. Végül 180 fokra előmelegített sütőben 30–40 perc alatt szép pirosra sütjük a ködmönujjakat.

 

 

 

 

 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.