Mákos guba torony

Gasztro

Mákos guba torony

Juhos József receptje

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 150 g cukor
  • 50 g méz
  • 80 g tojássárgája (4 db)
  • 1 citrom héja
  • 1 narancs héja
  • vanília
  • 260 g darált mák
  • 375 g kalács

Vaníliasodó:

Tovább olvasok
  • 200 ml tej
  • 200 ml tejszín
  • 64 g cukor
  • 80 g tojássárgája (4 db)
  • vanília

Elkészítés: 

A kalácsot apró darabokra vágjuk, ízesítjük a citrom és a narancs héjával, valamint a mézzel. A darált mákot is hozzáadjuk. Közben a tejet felmelegítjük a cukorral és a vaníliával. Amikor már csípősen meleg, akkor egy merőkanálnyit hozzáadunk a tojássárgákhoz, és jól elkeverjük. Ezzel a tojássárgáját felmelegítjük, így fogjuk majd hozzáadni a forró, cukros tejhez. Ha a tej elkezd forrni, belekeverjük a hőkiegyenlített tojássárgáját, miközben egy kézi habverővel folyamatosan keverjük. Amint újra felforr, már le is húzzuk a tűzről, és a kalácsra öntjük. Az egészet alaposan átkeverjük, és megvárjuk, hogy a kalács az összes nedvességet magába szívja.

Ezután magunk elé terítünk egy darab folpackot. A szélére halmozunk egy csíknyi kalácsos keveréket, és betekerjük a folpackba, hogy egy szép, vékony rudat kapjunk belőle. Ezután a fóliahenger két végét megfogjuk, és a levegőben tartva az egészet megtekerjük, hogy a végek összecsavarodjanak. Azután az egészet betekerjük alufóliába is. Figyeljünk, hogy a végeknél jól tekerjük meg az alufóliát, hogy sütés közben ne jöjjön szét a csomagolás.

Ebből az adagból nyolc rudat tudunk készíteni.

Ezután egy tepsibe tesszük a rudakat szorosan egymás mellé, mindegyiket megszurkáljuk, és előmelegített, 130 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

A sodóhoz a tej és a tejszín keverékét elkezdjük melegíteni a vaníliával és a cukorral. A tojások sárgáját kicsit kikeverjük, majd öntünk hozzá egy keveset a meleg tejes, tejszínes keverékből. Alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a lábasban lévő, forró elegyhez. Egyet még forralunk rajta, és el is zárjuk. Ne ijedjünk meg, ha kissé hígnak találjuk, sokat fog még sűrűsödni, miközben hűl.

Tálaláskor leszedjük a csomagolást a kihűlt rudakról, és a sütőben, 60-70 fokon átmelegítjük őket 15-20 perc alatt. Mindegyik rudat három különböző hosszúságú részre vágjuk. Mélytányérokba teszünk egy adag vaníliasodót, beleállítunk 3-3 gubatornyot, majd egy kis mézzel meglocsoljuk, és már tálalhatjuk is a csodás ünnepi desszertet.

Ha pedig egy klasszikusabb édességre vágynátok, Borbás Marcsi mákos ködmönujjának receptjét javasoljuk!

 

 
 
 

 

 

 

Ajánljuk még:

Kincset érő régi recepteskönyvek és az ő nagy tanításaik

Sokszor elképzeltem, milyen jó lenne Fiuméban üldögélni, lógatni a lábamat a tengerbe, élvezni illatát és elmerengeni, milyen csuda dolgok készültek abban a tengerre néző házban, ahol a recepteket rótták cirkalmas betűkkel a hozzám került, aranyfedeles füzetbe.

 

Már követem az oldalt

X