Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 150 g cukor
- 50 g méz
- 80 g tojássárgája (4 db)
- 1 citrom héja
- 1 narancs héja
- vanília
- 260 g darált mák
- 375 g kalács
Vaníliasodó:
- 200 ml tej
- 200 ml tejszín
- 64 g cukor
- 80 g tojássárgája (4 db)
- vanília
Elkészítés:
A kalácsot apró darabokra vágjuk, ízesítjük a citrom és a narancs héjával, valamint a mézzel. A darált mákot is hozzáadjuk. Közben a tejet felmelegítjük a cukorral és a vaníliával. Amikor már csípősen meleg, akkor egy merőkanálnyit hozzáadunk a tojássárgákhoz, és jól elkeverjük. Ezzel a tojássárgáját felmelegítjük, így fogjuk majd hozzáadni a forró, cukros tejhez. Ha a tej elkezd forrni, belekeverjük a hőkiegyenlített tojássárgáját, miközben egy kézi habverővel folyamatosan keverjük. Amint újra felforr, már le is húzzuk a tűzről, és a kalácsra öntjük. Az egészet alaposan átkeverjük, és megvárjuk, hogy a kalács az összes nedvességet magába szívja.
Ezután magunk elé terítünk egy darab folpackot. A szélére halmozunk egy csíknyi kalácsos keveréket, és betekerjük a folpackba, hogy egy szép, vékony rudat kapjunk belőle. Ezután a fóliahenger két végét megfogjuk, és a levegőben tartva az egészet megtekerjük, hogy a végek összecsavarodjanak. Azután az egészet betekerjük alufóliába is. Figyeljünk, hogy a végeknél jól tekerjük meg az alufóliát, hogy sütés közben ne jöjjön szét a csomagolás.
Ebből az adagból nyolc rudat tudunk készíteni.
Ezután egy tepsibe tesszük a rudakat szorosan egymás mellé, mindegyiket megszurkáljuk, és előmelegített, 130 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
A sodóhoz a tej és a tejszín keverékét elkezdjük melegíteni a vaníliával és a cukorral. A tojások sárgáját kicsit kikeverjük, majd öntünk hozzá egy keveset a meleg tejes, tejszínes keverékből. Alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a lábasban lévő, forró elegyhez. Egyet még forralunk rajta, és el is zárjuk. Ne ijedjünk meg, ha kissé hígnak találjuk, sokat fog még sűrűsödni, miközben hűl.
Tálaláskor leszedjük a csomagolást a kihűlt rudakról, és a sütőben, 60-70 fokon átmelegítjük őket 15-20 perc alatt. Mindegyik rudat három különböző hosszúságú részre vágjuk. Mélytányérokba teszünk egy adag vaníliasodót, beleállítunk 3-3 gubatornyot, majd egy kis mézzel meglocsoljuk, és már tálalhatjuk is a csodás ünnepi desszertet.
Ha pedig egy klasszikusabb édességre vágynátok, Borbás Marcsi mákos ködmönujjának receptjét javasoljuk!
Ajánljuk még: