Zöldfűszeres, gombás halleves

Gasztro

Zöldfűszeres, gombás halleves

Elsőre talán nem tűnik egyszerűen elkészíthető fogásnak a sok hozzávaló miatt, de a látszat csal. Mint a legtöbb leves, ez is igen kevés munkát igényel, de annál kiadósabb. 

Hozzávalók (10 adaghoz)

  • 1,5 kg halcsont
  • 1 db keszeg
  • 30 dkg pontyfilé
  • 30 dkg harcsafilé
  • 3 evőkanál vaj
  • 5 evőkanál olíva olaj
  • 4 db babérlevél
  • 6 szál kakukkfű
  • 5 szál rozmaring
  • 4 db sárgarépa
  • 1 kisebb zellergumó
  • 2 szál angol zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 5 dl csopaki, száraz fehérbor
  • 15 dkg lebbencs tészta
  • 20 dkg vargánya
  • 15 dkg szegfűgomba
  • 1 evőkanál frissen vágott kapor
  • 3 dl tejföl

Elkészítés

A halcsontokat és a keszeget megpirítjuk a vaj és az olaj keverékén. Hozzáadjuk a babérlevelet, kakukkfüvet, rozmaringot, a félbevágott vöröshagymát, fokhagymát, illetve a paradicsompürét és a zöldségeket. 5-6 perc pirítás után beleöntjük a fehérbort. A bort a felére beforraljuk, majd felengedjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi.

1,5-2 órán át főzzük, közben kivesszük belőle a megfőtt sárgarépákat és feldaraboljuk, majd a levet leszűrjük. A lebbencs tésztát serpenyőben kevés zsiradékon megpirítjuk. A hal alaplevet visszatesszük a tűzre, sóval, finomra vágott rozmaringgal, kakukkfűvel ízesítjük, beletesszük a kockára vágott vargányát és az egészben hagyott szegfűgombát. Hozzáadjuk a tésztát és a felkockázott ponty- és harcsahúst, illetve a feldarabolt sárgarépát. Az egészet készre főzzük, majd tálalás előtt kapros tejfölt keverünk hozzá.