Zöldfűszeres, gombás halleves

Gasztro

Zöldfűszeres, gombás halleves

Elsőre talán nem tűnik egyszerűen elkészíthető fogásnak a sok hozzávaló miatt, de a látszat csal. Mint a legtöbb leves, ez is igen kevés munkát igényel, de annál kiadósabb. 

Hozzávalók ( 10 adaghoz):

  • 1,5 kg halcsont
  • 1 db keszeg
  • 30 dkg pontyfilé
  • 30 dkg harcsafilé
  • 3 evőkanál vaj
  • 5 evőkanál olíva olaj
  • 4 db babérlevél
  • 6 szál kakukkfű
  • 5 szál rozmaring
  • 4 db sárgarépa
  • 1 kisebb zellergumó
  • 2 szál angol zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 5 dl csopaki, száraz fehérbor
  • 15 dkg lebbencs tészta
  • 20 dkg vargánya
  • 15 dkg szegfűgomba
  • 1 evőkanál frissen vágott kapor
  • 3 dl tejföl

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A halcsontokat és a keszeget megpirítjuk a vaj és az olaj keverékén. Hozzáadjuk a babérlevelet, kakukkfüvet, rozmaringot, a félbevágott vöröshagymát, fokhagymát, illetve a paradicsompürét és a zöldségeket. 5-6 perc pirítás után beleöntjük a fehérbort. A bort a felére beforraljuk, majd felengedjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi.
1,5-2 órán át főzzük, közben kivesszük belőle a megfőtt sárgarépákat és feldaraboljuk, majd a levet leszűrjük. A lebbencs tésztát serpenyőben kevés zsiradékon megpirítjuk. A hal alaplevet visszatesszük a tűzre, sóval, finomra vágott rozmaringgal, kakukkfűvel ízesítjük, beletesszük a kockára vágott vargányát és az egészben hagyott szegfűgombát. Hozzáadjuk a tésztát és a felkockázott ponty- és harcsahúst, illetve a feldarabolt sárgarépát. Az egészet készre főzzük, majd tálalás előtt kapros tejfölt keverünk hozzá. 

 

 

Ajánljuk még:

Ételek, amiknek jól áll a majonéz: 8 fogást ajánlunk

A majonéz nem bonyolult alapanyag, de annál jobb: tojás és olaj adja az alapját, de ízesíthetjük citrommal, tárkonnyal, tormával és még annyi minden mással! Aztán finom falatokra tehetjük, hogy mesteri párosítások révén jobbnál jobb ízkombinációkat alkossunk!

 

Már követem az oldalt

X