Egészség

Ha ledobnál pár kilót: fehérjedús finomságok, amikkel sikerülhet!

„Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál, csárdást jár a habverő, bokázik a máktörő” – mi pedig bátran ehetünk jókat, ha tudjuk, mivel őrizhetjük meg karcsúságunkat. Szinte minden alakreform-szakértő hangsúlyozza, hogy a titok az étrend összeállításában rejlik: több fehérje és zöldség, de kevesebb szénhidrát lehet a kiegyensúlyozott, mégis laktató táplálkozás kulcsa. Összegyűjtöttük a legjobb fehérjedús fogásokat, hogy farsang idején se kelljen lemondanunk az ínyenc lakomákról úgy, hogy mégse kelljen folyton a mérleget figyelni.

Az emberi szervezet 14-16 százaléka fehérjékből épül fel, 20 féle aminosavat tartalmaznak, amelyeknek igen fontos szerepük van: az izmok, a kötőszövetek, az inak, a csontok, a haj és a szőr szerkezeti elemei (kreatin, kollagén, elasztin), a hormonok, az enzimek alkotórészei, és szerepük van az immunrendszer felépítésében is. A fehérjék biztosítják a folyadék- és sav-bázis egyensúlyt, valamint fenntartják az érrendszer rugalmasságát, ezért a megfelelő, minőségi fehérjepótlás létfontosságú az egészséges szervezet számára. 

Mi történik fehérjehiány esetén?

A szegényes táplálkozás egyik velejárója a túlzottan alacsony fehérjefogyasztás, amelynek több jellegzetes tünete is van. Fehérjehiány esetén csökken a sejtek tömege, azaz vízmegkötő képessége, ezáltal a sejtközi térben gyülemlik fel a folyadék, így ödémásodik el a láb, a kéz, de az arcon is jelentkezhetnek a vizesedés tünetei. A fehérje-deficit eredményeként csökken a szervezet immunreakciója, azaz védekezőképessége és ezzel összefüggésben a teljesítőképességünk is, ráadásul felszívódási, emésztési zavarokkal, súlyosabb esetekben hormonproblémákkal is számolnunk kell. Nem véletlenül hangsúlyozza minden testkultúrával foglalkozó szakma, hogy a fehérje az izmok építőköve.

Fotó: 123RF 

A mérték az érték!

Egy egészséges nőnek napi 45 gramm fehérjére van szüksége ahhoz, hogy ne lépjen fel fehérjehiány a szervezetében, ugyanezt egy egészséges férfi napi 52 gramm fehérjével tudja fedezni. Ez a minimum érték, amit a táplálkozástudományi szakértők zöme túlságosan alacsonynak tart és inkább 90 grammot ajánlanak a nőknek és 105 grammot a férfiaknak az egészséges táplálkozás fenntartásához.

A leggyakoribb tévhitet itt kell eloszlatnunk: a több fehérje nem több húst jelent. Szerencsére sok és sokféle fehérjét tudunk beépíteni a táplálkozásunkba, hogy elkerüljük az egyoldalú menü csapdáját. Ne feledjük: a kiegyensúlyozott táplálkozás nem azt jelenti, hogy megvonjuk a szánktól a falatot, sokkal inkább azt, hogy mértékkel fogyasztunk minőségi ételeket!

Mutatunk néhány fehérjedús fogást, ami ínyenceknek sem fog csalódást okozni! 

HÚSÉTELEK

Köztudott, hogy a húsfélék jó fehérjeforrások, így egy-egy sült, főtt húsos finomság bármelyik diétában jól jöhet. 

Szárnyasokból készült ételek:

Large group of food, healthy food for a protein diet

Fotó: 123RF  

Vörös húsos ételek:

Halételek:

VEGETÁRIÁNUS ÉTELEK

Nagy tévedés az, hogy csak a húsból jó fehérjét magunkhoz venni! Egyrészt a különféle tejtermékek fehérjetartalma is magas, másrészt számos növényi alapú fehérjeforrást ismerünk! Utóbbiakhoz tartoznak a hüvelyesek (bab, borsó, lencse stb.), bizonyos zöldségek (brokkoli, spenót, avokádó stb.) és különféle magok is (chiamag, lenmag, napraforgómag stb.).

Ilyen recepteket készíthettek például ezekből:

Healthy salad with Raw Champignons with vegan salad with raw mushrooms.

Fotó: 123RF  

Fehérjedús édességek is akadnak ám:

Nyitókép: 123RF