Ha megpróbáljuk fellelni a világhálón az tzatziki eredeti receptjét, számos variációt találunk, melyet eredetiként aposztrofálnak. Ezért úgy gondoltuk, megkérdezzük erről Papalexis Ildikót, akit a Gasztroangyal Beloianniszon forgatott epizódjából jól ismerhettek. Ildikó természetesen küldött nekünk egy jó receptet, ráadásul a Görögországban élő ismerősei véleményét is kikérte, akik pontosan úgy készítik ezt az ételt, ahogyan ő. Közben egyébként az is kiderült, hogy a görögöknél is létezik többféle változat – kicsit olyan ez náluk, mint nálunk a töltött káposzta.
Tzatziki (fokhagymás-uborkás joghurt)
Hozzávalók:
- 1 db kígyóuborka
- 5 dl joghurt
- 2-3 gerezd fokhagyma lereszelve (ízlés szerint)
- 2 ek extra szűz olívaolaj
- 1 ek fehérborecet
- só
- friss kapor apróra vágva
Elkészítés:
A kígyóuborkát meghámozzuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Ezután megsózzuk, és kb. ¼ órát állni hagyjuk, utána jól kinyomkodjuk. Ekkor egy tálban hozzákeverjük az olívaolajat, az ecetet, a fokhagymát majd a joghurtot is. Kaporral ízesítjük, és ha még szükséges, teszünk bele sót. (Aki nem szereti a kaprot, ne tegyen bele. Nem általánosan jellemző, de szokták mentalevéllel is készíteni a kapor helyett.) Végül fogyasztásig, de legalább 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
A tzatzikit általában előételként szolgálják fel, de kitűnő sültekhez és grill ételekhez is. Tálaláskor díszíthetjük még egy kis friss kaporral vagy olívabogyóval.
A recept alapján úgy tűnhet, mintha kevés lenne az uborka mennyisége ennyi joghurthoz, de Görögországban tényleg nem joghurtos uborkát esznek, hanem uborkás joghurtot.
Ajánljuk még: