Gasztro

BBQ sertéscsászár batátapürével és amerikai káposztasalátával

Kállai Csaba receptje.

Hozzávalók:

  • 1 kg császárhús
  • 2 ek mustár

Fűszerkeverék:

  • koriander
  • cukor
  • só, paprika
  • fokhagymapor
  • vöröshagymapor
  • fekete bors
  • chili
  • 1 ek méz
  • 1,5 dl almaecet
  • 1,5 dl almalé

Batátapüré:

  • 1 kg batáta
  • 0,5 dl tejszín
  • 5 dkg vaj

Amerikai káposztasaláta (coleslaw):

  • 80 dkg káposzta
  • 15 dkg sárgarépa
  • 2 ek almaecet
  • cukor ízlés szerint
  • 3-4 ek majonéz
  • 0,5 dl tejszín

 

Tovább olvasok

Elkészítés: 

A sertéscsászárt feldaraboljuk, megsózzuk, majd a mustár segítségével alaposan beledolgozzuk a fűszerkeveréket.
Ezután 140 fokra betesszük a sütő rácsára sülni. Körülbelül egy óra elteltével a húsokat beletesszük egy fedeles sütőedénybe, adunk a húshoz egy evőkanál mézet, illetve ráöntjük az almaecet és almalé keverékét. Így sütjük addig, amíg teljesen meg nem puhul.

A batátapüréhez a zöldséget megtisztítjuk, feldaraboljuk, majd sós vízben puhára főzzük. Ezután pürésítjük, hozzáadjuk a vajat, a tejszínt és szükség szerinti mennyiségben a sót.

A salátához a káposztát nagyon vékonyra szeleteljük vagy gyaluljuk, a répát lereszeljük. Ezután az egészet lesózzuk, majd hagyjuk, hogy a káposzta kiengedje a levét. Ha ez megtörtént, alaposan kicsavarjuk. Ízesítjük sóval, cukorral és almaecettel, belekeverjük a majonézt, majd tejszínnel krémesítjük.

Ha jó téli káposztából csináljuk – tehát nem friss káposztával –, jó két napig eláll, érik a salátánk, és egyre finomabb lesz! 

Ajánljuk még:

Citromos túrókrémmel töltött tészta

Nagyanyám nem ismerte a raviolit. Fogalma sem volt, hogy a töltött laskát az olaszok így hívják. Csak szerette derelyevágóval felcakkozni a frissen gyúrt és nyújtott házi tésztát, közéje pedig legtöbbször tehéntúró, juhtúró vagy hagymára pirított szalonna került. Hússal ritkábban készítette, de kétségtelen, hogy ezt az egyszerű fogást ezerféleképpen variálhatjuk. Ezúttal egy citromos, túrókrémes változatot mutatunk.