Cserépedényben sült csülök téli zöldségekkel

Gasztro

Cserépedényben sült csülök téli zöldségekkel

Kovács Lázár receptje

Hozzávalók: 

  • 1 közepes méretű csülök
  • gyömbér
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • bors
  • őrölt chili ízlés szerint
  • 3 fej vöröshagyma
  • ¼ zeller
  • 2 tk sertészsír
  • 2 dl víz
  • 1 karika narancs


Tálaláshoz: 1 ek sertészsír

Elkészítés: 

Ennél a receptnél nagyon fontos a hús előkészítése, ezért a csülköt mindenképpen áztassuk egy napra sóoldatba. Annyira legyen sós a víz, mint amikor krumplit főzünk. Az oldat teljesen lepje el a húst, hogy tökéletesen át tudja járni. Ezután tegyük be a hűtőbe. Másnap elkezdhetünk vele dolgozni.

A fahéjat, a szegfűszeget, a chilit, a sót és a borsot ízlés szerint elkeverjük egymással. Hozzáreszeljük a narancs héját és a gyömbért, és jól összekeverjük. Ezután alaposan belemasszírozzuk a húsba a keveréket. Fontos, hogy mindenhová jusson! Kb. 1 púpos evőkanálnyi keverékre van szükség ehhez a művelethez. A sütéshez mindenképpen agyagedényt válasszunk, hiszen akkor olyan eredményt kapunk, mintha kemencében sütöttük volna meg a csülköt.

Elsőként az alaposan megmosott és kiáztatott céklákat tesszük az edénybe. Körkörösen helyezzük el őket, hogy a csülköt ezután be tudjuk tenni középre a szélesebb felével lefelé. Ezután a hús köré rakjuk az edénybe a meghámozott hagymákat és a feldarabolt, meghámozott zellert is. Felöntjük az egészet 2 dl vízzel.

Ha esetleg nem áztattuk be a húst sóoldatba, akkor kétszer ennyi vizet adjunk hozzá. Befejezésként a tetejére rakunk két kanál sertészsírt, és a csülök felfelé néző végére pedig egy karika narancsot. Ezután lefedjük az edényt, és betesszük a hideg sütőbe. Ha a sütőnk elérte a 200 fokot, két órán át hagyjuk sülni a csülköt. Ezután ellenőrizzük, hogy megsült-e. Ha igen, akkor óvatosan vegyük ki az edényből, és kenjük meg a külsejét egy kanál sertészsírral. Ezt szépen be fogja szívni a bőr, és gyönyörű fénye lesz tőle. A sült zöldségekkel tálaljuk.