Cserépedényben sült csülök téli zöldségekkel

Gasztro

Cserépedényben sült csülök téli zöldségekkel

Kovács Lázár receptje

Hozzávalók: 

  • 1 közepes méretű csülök
  • gyömbér
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • bors
  • őrölt chili ízlés szerint
  • 3 fej vöröshagyma
  • ¼ zeller
  • 2 tk sertészsír
  • 2 dl víz
  • 1 karika narancs


Tálaláshoz: 1 ek sertészsír

Tovább olvasok

Elkészítés: 

Ennél a receptnél nagyon fontos a hús előkészítése, ezért a csülköt mindenképpen áztassuk egy napra sóoldatba. Annyira legyen sós a víz, mint amikor krumplit főzünk. Az oldat teljesen lepje el a húst, hogy tökéletesen át tudja járni. Ezután tegyük be a hűtőbe. Másnap elkezdhetünk vele dolgozni.

A fahéjat, a szegfűszeget, a chilit, a sót és a borsot ízlés szerint elkeverjük egymással. Hozzáreszeljük a narancs héját és a gyömbért, és jól összekeverjük. Ezután alaposan belemasszírozzuk a húsba a keveréket. Fontos, hogy mindenhová jusson! Kb. 1 púpos evőkanálnyi keverékre van szükség ehhez a művelethez. A sütéshez mindenképpen agyagedényt válasszunk, hiszen akkor olyan eredményt kapunk, mintha kemencében sütöttük volna meg a csülköt.

Elsőként az alaposan megmosott és kiáztatott céklákat tesszük az edénybe. Körkörösen helyezzük el őket, hogy a csülköt ezután be tudjuk tenni középre a szélesebb felével lefelé. Ezután a hús köré rakjuk az edénybe a meghámozott hagymákat és a feldarabolt, meghámozott zellert is. Felöntjük az egészet 2 dl vízzel.

Ha esetleg nem áztattuk be a húst sóoldatba, akkor kétszer ennyi vizet adjunk hozzá. Befejezésként a tetejére rakunk két kanál sertészsírt, és a csülök felfelé néző végére pedig egy karika narancsot. Ezután lefedjük az edényt, és betesszük a hideg sütőbe. Ha a sütőnk elérte a 200 fokot, két órán át hagyjuk sülni a csülköt. Ezután ellenőrizzük, hogy megsült-e. Ha igen, akkor óvatosan vegyük ki az edényből, és kenjük meg a külsejét egy kanál sertészsírral. Ezt szépen be fogja szívni a bőr, és gyönyörű fénye lesz tőle. A sült zöldségekkel tálaljuk.

 

 
 
 

 

Ajánljuk még:

Túrós desszertek: 12 könnyű finomság

Laza, puha finomságok készíthetőek ebből a sokoldalú hozzávalóból! Bármennyire tele vagyunk, egy kis túrós desszert mindig belénk fér, ha pedig csak édességre vágyunk, ez az egyik legkevésbé hizlaló alapanyag, amiből valamilyen sütemény készülhet. Mutatunk olyan receptet is, amivel el lehet indulni a legjobb háziasszony címért, de akkor is tudsz készíteni tortát, ha alig van hozzávaló otthon.

 

Már követem az oldalt

X