A tökéletes túrógombóc

Gasztro

A tökéletes túrógombóc

Horváthné Tamaskó Ildikó receptje

Hozzávalók:

A gombóchoz:

Tovább olvasok
  • 50 dkg túró
  • 2 db tojás
  • 1 egész citrom héja
  • 2 ek. porcukor
  • 7-8 dkg búzadara
  • pici só

A pirított morzsához:

  • 1 ek. olaj
  • 3 marék zsemlemorzsa
  • 2 ek. cukor

a tálaláshoz:

  • tejföl
  • porcukor 

Elkészítés: 

A túrót jó alaposan elkeverjük a búzadarával, a tojásokkal és a porcukorral. Ezután ízesítjük egy egész citrom héjával és egy pici sót is teszünk bele.

Ne ijedjünk meg, ha a massza lágynak tűnik, hiszen akkor nyeri majd el a végső állagát, amikor a búzadara kellően bedagadt. Ehhez minimum két órára van szükség, de akkor sem lesz baja, ha egész délelőtt hűtőben áll.

Amikor a túrós massza eleget állt, elővesszük a hűtőből, és ízlés szerinti méretű gombócokat formázunk belőle. Közben felteszünk egy nagyobb lábasban vizet forrni, illetve megpirítjuk a zsemlemorzsát is egy kevés olajon egy kis cukorral. Vigyázzunk, nehogy megégjen a morzsa, akkor is kevergessük még egy kicsit, amikor már lehúztuk a tűzhelyről.

Ha a vizünk forr, kicsit vegyük vissza a tüzet, és főzzük ki a gombócokat. Miután feljöttek a víz tetejére, várjunk még 2-3 percet, majd szedjük ki őket, és azonnal forgassuk a pirított zsemlemorzsába. Ezután tejföllel és porcukorral tálaljuk.