Marhaszegy egyben sütve

Gasztro

Marhaszegy egyben sütve

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 2 kg marhaszegy
  • 2 szál friss kakukkfű
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • 1 tk zöld és 1 tk fekete bors
  • 1 kk piros paprika
  • 1 kk őrölt kömény

Elkészítés:

A húshoz először a fűszerkeveréket készítjük el. Egy mozsárban összetörjük a friss kakukkfüvet, a fokhagymát, a borsokat és a köményt, majd hozzáadjuk a sót és a fűszerpaprikát is – aki szereti, keverjen hozzá nyugodtan csípős paprikát vagy bármilyen más fűszert!

Ha kész a házi keverék, jó alaposan bedörzsöljük vele a húst, és félretesszük minimum egy órára pihenni!

Ez idő alatt, ha kemencében sütjük, megrakhatjuk a tüzet vagy beüzemelhetjük a grillt, de természetesen sütőben is készíthetjük az ételt. Akármiben is sütjük a húst, fontos, hogy ne túl magas hőmérsékletre tegyük be, kb. 130 fokra melegítsük fel az eszközt.

Ilyen hőmérsékleten a húst először három és fél-négy órát sütjük, majd kivesszük, alufóliába csomagoljuk, és visszatesszük még két órára. Ha van maghőmérőnk, ellenőrizni tudjuk, hogy megfelelő-e a hús hőmérséklete: ideális esetben valamivel 75 fok fölött kell lennie.

A hús ennyi idő alatt tökéletesen átsül, omlós, puha eredményt kapunk. Azonban annak érdekében, hogy az ízek tökéletesen érvényesülni tudjanak, elérjük a lehető legjobb állagot és a szaftok a rostok között újra megtalálják a helyüket, a megsült húst tiszta konyharuhába csavarjuk, és szobahőmérsékleten pihentetjük még egy órán át.

És az eredményt szinte vágni sem kell, olyan omlós lesz:

 

 

 

 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.