Marhaszegy egyben sütve

Gasztro

Marhaszegy egyben sütve

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 2 kg marhaszegy
  • 2 szál friss kakukkfű
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • 1 tk zöld és 1 tk fekete bors
  • 1 kk piros paprika
  • 1 kk őrölt kömény

Elkészítés:

Tovább olvasok

A húshoz először a fűszerkeveréket készítjük el. Egy mozsárban összetörjük a friss kakukkfüvet, a fokhagymát, a borsokat és a köményt, majd hozzáadjuk a sót és a fűszerpaprikát is – aki szereti, keverjen hozzá nyugodtan csípős paprikát vagy bármilyen más fűszert!

Ha kész a házi keverék, jó alaposan bedörzsöljük vele a húst, és félretesszük minimum egy órára pihenni!

Ez idő alatt, ha kemencében sütjük, megrakhatjuk a tüzet vagy beüzemelhetjük a grillt, de természetesen sütőben is készíthetjük az ételt. Akármiben is sütjük a húst, fontos, hogy ne túl magas hőmérsékletre tegyük be, kb. 130 fokra melegítsük fel az eszközt.

Ilyen hőmérsékleten a húst először három és fél-négy órát sütjük, majd kivesszük, alufóliába csomagoljuk, és visszatesszük még két órára. Ha van maghőmérőnk, ellenőrizni tudjuk, hogy megfelelő-e a hús hőmérséklete: ideális esetben valamivel 75 fok fölött kell lennie.

A hús ennyi idő alatt tökéletesen átsül, omlós, puha eredményt kapunk. Azonban annak érdekében, hogy az ízek tökéletesen érvényesülni tudjanak, elérjük a lehető legjobb állagot és a szaftok a rostok között újra megtalálják a helyüket, a megsült húst tiszta konyharuhába csavarjuk, és szobahőmérsékleten pihentetjük még egy órán át.

És az eredményt szinte vágni sem kell, olyan omlós lesz:

 

 

 

 

Ajánljuk még:

Mélyhűtött mentes termékek: finomak és egészségesek

Egyre inkább népszerűvé válnak a „mentes” termékek. Általában ezt a jelzőt a tej-, glutén-, szója- és hozzáadott cukor-mentes élelmiszerekre használják. Ez a tulajdonság pedig lefedi az ételérzékenyek, paleosok, sőt még a cukorbetegek igényeit is. Tehát szinte bárki jön hozzánk vendégségbe, meg tudjuk kínálni, ha van nálunk „mentes” süti. Ráadásul ilyenkor ma már nem azokról a „fűrészpor ízű” ételekről beszélünk, amik fogyasztása régebben sok lemondással járt a fogyasztóik részéről, hanem olyan finomságokról, amikről szinte senki el nem tudná mondani, hogy búzaliszt, cukor vagy éppen tehéntúró nélkül készültek el.