Sült csirkecombok zöldségekkel

Gasztro

Sült csirkecombok zöldségekkel

Tipikus esete annak, amikor egy jó, és időben felrakott pác és a sütéshez használt minőségi edény olyan ízt ad az ételnek, amiről álmodni sem mertünk. 

Szeptember vége felé a pörgés már állandósul az életünkben, kevesebb időnk van, mint nyáron, mégis fontos, hogy minél többet egyen a család otthoni főztet. Megéri a sok fáradozást, hogy biztosan csak olyan alapanyagok kerüljenek a vacsorába, amik megfelelnek a minőségi elvárásainknak. 

Hozzávalók: 

  • 4 db kicsontozott csirke felsőcomb
  • Pác: 1 dl olívaolaj, 1 tk só, frissen őrölt bors
  • olívaolaj
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 3 dkg vaj
  • 2-3 cukkini
  • 4-5 szem előfőzött burgonya
  • 1 csokor petrezselyem
  • fél citrom héja
  • 1 ek balzsamecet

Elkészítés: 

A csirkecombokat 1 órával a sütés előtt olívaolajas, sós, borsos pácba tesszük, és szobahőmérsékleten, lefedve hagyjuk.

A sütéshez használt eszközt – tárcsát, vaslapot vagy vasserpenyőt – forróra melegítjük.

A csirkecombokat a forró edénybe vagy lapra helyezzük. Közben nem szurkáljuk, nem tépjük fel. Amikor a lap elengedi a húst, akkor megfordíthatjuk. Ha a másik oldalt is elengedi az edény, akkor még néhányszor forgassuk meg a húst, hogy mindenhol szép pirosra süljön.

Közben egy serpenyőben kevés olívaolajon átpirítunk néhány gerezd fokhagymát. A zöldségeket karikára vágjuk, és a fokhagymához adjuk. Ezeket is megpirítjuk, közben rádobjuk a felaprított petrezselymet, és meg is sózzuk. Ha megpuhultak a zöldségek, akkor nyomunk rájuk citromot is, és levesszük a tűzről. Ha a húsok is puhák, akkor meglocsoljuk őket balzsamecettel, és kiszedjük őket egy tálra.

Mindegyikre teszünk egy késhegynyi vajat, és a sült zöldségekkel tálaljuk.

 

Zöldfűszeres, gombás halleves

Elsőre talán nem tűnik egyszerűen elkészíthető fogásnak a sok hozzávaló miatt, de a látszat csal. Mint a legtöbb leves, ez is igen kevés munkát igényel, de annál kiadósabb.