Az ünnepi asztal egyik legszebb éke a pisztráng. Szerencsére Magyarországon már két tökéletes pisztrángtenyészet is van. Az én szívemhez Sáfrány Laciék szilvásváradi tenyészete áll közelebb. Nagy szakértelemmel zajlik náluk a tenyésztés, a füstölés és a kályhában sütés is. Mivel a pisztráng íze igen karakteres, jó olajos, ezért ha són kívül nem teszünk mást rá, akkor is mennyei végeredményt kapunk.
Hozzávalók
- 2 db pisztráng
- rozmaring
- só
- olívaolaj
- citrom
- ½ dl fehérbor
- fokhagyma
Elkészítés
A pisztrángot nem szoktam pikkelyezni, csak alaposan lemosni. Ezt azért tehetem teljes nyugodtsággal, mert ez a hal csak a legtisztább vizekben él meg, és folyamatosan úszik az árral szemben.
Mosás után kívül-belül jól besózom, a hasába behelyezek egy szál rozmaringot és két gerezd fokhagymát. Meglocsolom olívaolajjal, és aláöntöm a fehérbort. Forró sütőben addig sütöm, amíg szépen megpirul.
Amíg elkészül, gyufaszálnyira aprítok egy szép ásotthalmi batátát, és forró olajban apránként ropogósra sütöm. Egy adag kb. 3-4 perc alatt készül el. Mindig itatóspapírra szedem ki, hogy lecsepegjen róla a fölösleges olaj.
Ajánljuk még: