Szép

„Te csak megnyomsz egy gombot, nem?"

A bloggerélet (és különösen a fotózás része) nem mindig leányálom, és nem is olyan egyszerű, mint sokan hiszik. Mutatom, mi minden jár együtt akár egyetlen kép elkészítésével!

Csak kattintasz egyet, és már kész is! Igaz? Ha annyiszor kaptam volna egy százast, ahányszor ezt hallottam, akkor már egy hatalmas házban laknék.

„Sokan nincsenek tisztában azzal megrendelői oldalról, hogy mennyi idő is egy adott kép elkészítése, ám szerencsére ez a terület egyre jobban fejlődik, és az utóbbi kb. 1,5 évben el is kezdték értékelni a minőségi tartalom előállítást influenszer/blogger részről.

Pár évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy főállásban tartalomgyártással, fotózással és írással fogok foglalkozni, de a sors így hozta, és nem bánom, hisz azt csinálom, amit szeretek, még ha ez sokszor napi 10+ óra munkával is jár.

Rengeteget cipekedek, rohangálok, éjszakába nyúlóan dolgozok, ötletelek, és igyekszem szépet, rám jellemző tartalmakat gyártani, ami bevallom sokszor nem könnyű. Rettentően könnyen ki lehet benne égni, és el lehet benne veszni. Néha nagyon nehéz valami újat kitalálni egy márkához, ami nem klisé, hanem megragadja a követők figyelmét.

Mi, bloggerek/influenszerek egyszerre vagyunk stylistok, sminkesek, fodrászok, modellek, fotósok, grafikusok és szövegírók, és ez még csak a fotós tartalom.

A videós ennél százszorta összetettebb, mert ott még bejön a képbe az operatőri és a vágói munkafolyamat is.

Mivel nekem a fő tevékenységem a fotó és az írás, így ezeket a munkafolyamatot tudom nektek bemutatni.

Egy kép elkészülését rengeteg minden előzi meg:

  • Be kell szerezni / össze kell állítani a szettet.
  • Ki kell találni a sminket, hajat hozzá.
  • Meg kell találni a tökéletes helyszínt.
  • Meg kell alkotni a tökéletes kompozíciót.
  • Ügyelni kell a kényes egyensúlyra a termék arcba tolása és a finom reklám között.
Ezután jön csak a fotózás.

De azzal  sem ér véget a munkafolyamat, mert:

  • Meg kell szerkeszteni a képet: a feedbe illeszkedő esetleges filterezés és utómunka.
  • Szövegírás a fotóhoz. Ha ez egy blogbejegyzés, akkor komplett cikket kell írni.
  • Majd, ha mindez megvan, akkor el kell küldeni a megrendelőnek ellenőrzésre, és jöhet az esetleges módosítás.
  • Ha le van okézva minden, be kell tervezni a feedbe, és ezután mehet is ki a bejegyzés.

Ugye, hogy nem két perc?

Rengeteg háttérmunka van mögötte, és az anyagi részéről még nem is beszéltünk, hisz be kell szerezni hozzá a technikát (kamera, objektív, állvány, fények, derítőlap, gyors számítógép, programok), fizetni kell a stúdiót, és az esetleges stábot is.

Persze mindezt meg lehetne oldani telefonnal is (sokan így csinálják), de teljesen más minőséget hoznak a mobilos gépek, mint egy profi kamerával készült anyag. 

És ha ez nem lenne elég, közben folyamatosan fejlődnünk kell. Megyünk előre, igyekszünk trendszetterek lenni, mert ha a legjobbak közé akarsz tartozni, ahhoz itt sem elég egyszerűen csak jó munkát végezni.

 

Ajánljuk még:

4 lépés a hatékony és kiegyensúlyozott hétköznapok felé

Kapkodunk, rengeteg dolgunk van, semmire sincs időnk, miközben úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni az életünkön, semmit nem csinálunk jól, de legalábbis nem időben... Pedig lehetne ellenkezőképpen. Ismerjétek fel a buktatókat, és tegyetek tudatos lépéseket azok kiküszöbölésére, hogy ti is egyre közelebb kerülhessetek a kiegyensúlyozott és hatékony hétköznapokhoz.

 

Már követem az oldalt

X