10 mutatós húsvéti asztaldísz, amit magad is könnyen elkészíthetsz

Szép

10 mutatós húsvéti asztaldísz, amit magad is könnyen elkészíthetsz

Az üzletek ugyan hetek óta roskadoznak a húsvéti dekorációs mindenfélétől, de ha jól körülnézünk otthon, a hangulatos és szép díszekért nem kell a boltba menni. Sőt, így szebb is, és nem terheljük vele feleslegesen sem a környezetet, sem a pénztárcánkat.

Vörösboros csillámtojás

(nyitóképünkön)

A tavalyi év slágere volt a TikTokon a vörösborban főtt csillámos tojás. Először nem hittem el, de tényleg működik! A nyers tojásokat tegyük annyi vörösborba, amennyi ellepi, és csöndes gyöngyözéssel főzzük 3 percig, majd hagyjuk kihűlni. A tojások különös, bordóból antracitba hajló színt fognak kapni, a bortól függően, és olyan szépen fognak csillogni, mintha csillámporban forgattuk volna meg őket! Néhány ilyen tojás a legegyszerűbb asztalt is feldobja, lehet, hogy ki is meríti a minimál-dekoráció igényét?

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Zselatinos-virágos tojásdekor

A természet kora tavasszal már megörvendeztet üde virágokkal. Ezeket felhasználva olyan gyönyörűen dekorálhatjuk ki a tojásokat, hogy asztaldísznek is beillenek! A kiválasztott virágokat, érdekes leveleket olvasztott zselatin segítségével ragasszuk rá a tojáshéj felületére. Finom ecsettel kenjük el a zselatint, igazítsuk el a szirmokat, és húzzunk rá egy újabb vékony réteg zselatint. Száradás után már gyönyörködhetünk a természet adta tojásmotívumokban!

Húsvéti koszorú tojáshéjakból

A tojáshéjakat ne dobjuk ki, sőt, már jóval az ünnep előtt összegyűjthetjük őket. Szépen kimosva várakozhatnak arra, hogy a húsvéti asztalon akár mini vázává váljanak. Válasszunk egy mutatós tálat, a fél tojáshéjakat állítgassuk rá szépen körbe. Hogy ne boruljanak fel, egy-egy borsónyi gyurmával, gyurmaragasztóval rögzítsük. Töltsük meg őket vízzel, és apró tavaszi virágokat, zöld levelecskéket rakosgassunk bele a kis tojáshéjvázákba. A most nyíló ibolya, százszorszép, nefelejcs szépen mutatnak benne!

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Fűszernövények tojáshéjban

Aki az egyszerűbb megoldások híve, a vízzel töltött fél tojáshéjakat helyezze tojástartóba, és a frissen vágott fűszernövény-hajtásokat, leveleket rendezze el bennük. Ez a letisztult, finom dekoráció egyaránt illik a modern enteriőrbe, vagy a rusztikus teríték mellé. És még finoman illatozik is!

Asztaldísz tojáshéjakból

A fél tojáshéjak a húsvéti mécsesek alapjai lehetnek. Ehhez az összegyűjtött, törött gyertyákat, maradék gyertyavégeket felhasználhatjuk. Egy üres konzerves dobozban melegítsük meg a gyertyákat, vigyázva arra, hogy a viasz ne melegedjen túl, mert a könnyen kigyulladhat! A tojáshéjakba tegyünk egy-egy viaszba mártott madzagot kanócnak, töltsük meg viasszal. Ha megdermedtek, akkor a tojás-mécsesekkel, pici virágokkal, apró gyöngybarkával, madártollakkal egy kiürült tojástartóban pillanatok alatt kialakíthatunk egy kedves húsvéti kompozíciót.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Macskabiztos tojásfa

Cicád van, aki szívesen eljátszaná a tojásfa függő díszeit, ha nem vagy résen? Semmi gond, készíts olyan tojásfát, ami elérhetetlen számára! Egy csavartfűz ágat erősíts a mennyezetre, az erre aggatott tojások biztonságban lesznek. Kicsi lakásban is tökéletes megoldás az asztal fölé függesztett tojásfa.

Áttört tojáshéjak

Szereted a finom eleganciát? Válassz fehér héjú tojásokat, fújd ki őket. Ehhez mosd meg alaposan a tojásokat, a két végükre ejts egy-egy lyukat. Fújj be erősen az egyik lyukon, így a másik felén szépen ki fog folyni a tojás belseje. Ezt ételkészítéshez felhasználhatod. A tojáshéjakat mosd ki, és ha megszáradtak, akkor állj neki a munkának. Kicsi fúróval fúrj lyukakat a tojáshéjra. Nem olyan ördöngösség, mint amilyennek látszik, és ha előre megrajzolod a mintát, akkor egészen különleges, áttört tojásokat tudsz varázsolni pár perc alatt. Legyen geometrikus vagy romantikus minta, mindegyik szép, és ha vékony madzagot fűzöl át a tojásokon, úgy fognak lebegni a tojásfán, mint könnyű pillangók.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Barkás-rusztikus asztaldísz

Aki a természetet szereti, az asztalára is beviszi. A terítékhez illő szép tál méltó helyet kaphat az asztalon, és rajta megjelenhetnek az ébredő természet kincsei. Hiszen a húsvét tavaszköszöntő ünnep is egyben, a rügyező, virágos ág, a barka, a zöld hajtásokkal kukucskáló hagymások remek összhangba hozhatók. A tál aljára terítsünk mohát, ebbe könnyen beleszúrhatjuk az ágakat, szépen elrendezhetjük a hagymákat. Nedvesítsük meg, így biztosítsuk a folyamatos növekedést is! A rugalmas fűzágakból fészek-imitációt is hajthatunk, ebbe kerülhetnek a húsvétra szánt tojások, vagy a hímesek.

Nyuszifészek gyöngybarkával

A böjti szelek nyomán gyönge nyírfagallyak fekszenek a fák alatt. Ezekből egy maréknyit gyűjtsünk össze, a puha ágak frissen könnyen hajlíthatók. Egyszerűen egymásba tekerjük-csavarjuk az ágakat és máris készen van a kicsi fészek. Néhány madártollal, apró gyöngybarka ágakkal kidíszíthetjük, kerülhet bele tollmadár, vagy hímes tojás. Jól mutat az asztalon, akár minden teríték mellé tehetünk egy-egy fészkecskét.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Barkás asztaldísz

A barka a fűzek szürke, bolyhos, gömbölyded virágzatú ágai. Néhány nyelven találóan cicának, cicamicának nevezik, ha megsimogatjuk az apró barkabogyókat, érezhetjük is, miért. Ezekből az apró, puha „cicákból” egészen különleges díszek készülhetnek! Aki nem ragaszkodik a húsvét hagyományos, tarka világához, szeretne visszafogott, finom színeket, bársonyos selymességet látni, tapintani, annak a barkás dekorációk a legtökéletesebbek. Elkészítésük nem igényel extra tudást, csak türelmet és időt. Akár a barkaágakról lepotyogott „cicamicákból” is elkészülhet. A kifújt tojáshéjra ragasszuk rá egyenként, szépen egymás mellé a kis barkabogyókat. A szalvétagyűrűhöz vágjunk egy szeletet a konyhai papírtörlő kartonhengeréből, és arra ragasszuk a barkákat.

A cikk megjelenését a METRO támogatta.

 

Már követem az oldalt

X