Hidratáltabb és egészségesebb bőr: a gombák szerepe a szépségápolásban

Szép

Hidratáltabb és egészségesebb bőr: a gombák szerepe a szépségápolásban

Nem feltétlenül a gomba az első összetevő, amit egy kozmetikum esetében keresünk a csomagoláson lévő felsorolásban. Pedig a gombák a szépségápolás minden területén használhatóak, hidratáltabb és fiatalabb lehet tőlük az arcbőrünk – többek között ezt is elárulta nekünk Sándor Nóra vegyészmérnök.

Rajongok a gombapaprikásért, a rántott gombafejekért és a gombás rizottóért, nem bánom, ha gomba van a tésztaszószban, és ha meglátom a kedvenc gombáimat a piacon vagy az üzletek polcain, nem tudom megállni, hogy ne vegyek legalább egy adagot. A gombafogyasztásnak számos egészségügyi előnye van, ráadásul a különböző gombák különféle formában segíthetnek abban, hogy minél jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Többek között segíthetnek kordában tartani a koleszterinszintünket, kiváló vasforrások lehetnek, jó hatással bírhatnak a csontjaink egészségére és támogathatják az immunrendszerünk megfelelő működését. Vajon a szépségápolásban is hasznukat vehetjük?

A szervezet természetes egyensúlyához gombákra is szükségünk van

A bőrápolási trendek jönnek és mennek, az egyik nap még az egyik összetevőt favorizálják a szakemberek, a másik nap egy másik hatékonyságát bizonygatják a reklámokban. A gombákról kevesebbet hallani, amikor bőrápolásról van szó, pedig a hagyományos kínai orvoslásban évszázadok óta alkalmazzák őket mindenféle formában.

A gombák adaptogén anyagok – az adaptogének olyan növények, gyökerek és egyéb növényi származékok, amelyek támogathatják a szervezet egészséges működését, és segítségünkre lehetnek a stressz szervezetünkre gyakorolt hatásainak csökkentésében. Egyes elméletek szerint az adaptogének képesek visszaállítani a szervezet természetes egyensúlyát. Többek között a gyógynövények is ide tartoznak.

Amikor a gombák bőrápolásban betöltött szerepéről beszélünk, akkor nem egy gombákkal teli hidratáló készítményre kell gondolni, a szépségápolásban gomba kivonatokkal és fermentált hatóanyagokkal találkozhatunk. A kivonat készítés is többféle lehet a szokásos glycerines oldattól a mikrohullámmal kinyert anyagokig – tudtuk meg Sándor Nóra kozmetikum-fejlesztő vegyészmérnöktől. „A gombák a szépségápolás minden területén használhatóak, beleértve például az arcápolást, a testápolást és a hajápolást is. A legtöbb gomba jelentős antioxidáns hatással bír, nagymértékű hidratálást biztosítanak, nyugtatnak, egyes fajok gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. A gombák természetesen polifenolokban gazdagok, megerősítik a bőr védelmi rendszerét: segítségükkel csökkenhet a gyulladáskeltő hatás. Számtalan hasznos vegyületet tartalmaznak, mint például az aminosavak, a cukoralkoholok és különféle szerves savak” – magyarázta a szakember.

Fotó: Sándor Nóra

Mi mindenre képesek a gombák?

Segíthetnek a gyulladás enyhítésében. A gyulladt bőr nehezen kezelhető, gyakran kivörösödik és kényelmetlen érzést válthat ki bennünk. Viszkethet, kiszáradhat vagy megduzzadhat. A gombában található zsírsavak és fenolvegyületek azonban segíthetnek a gyulladás enyhítésében.

Erős antioxidáns tulajdonsággal rendelkeznek. A gombás bőrápoló segíthet csökkenteni a külső környezeti stresszorok és a szabadgyökök által okozott károkat. A szabadgyökök által okozott károsodás idővel felhalmozódhat, ami végül többek között kiszáradáshoz, egyenetlen pigmentációhoz, ráncosodáshoz, megereszkedett bőrhöz és foltosodáshoz vezethet. A gombák antioxidáns tulajdonságai segíthetnek csökkenteni a szabadgyökök okozta károkat.

Hidratálhatnak. A gombák ugyanis kiváló természetes hidratáló tulajdonsággal rendelkeznek. S mivel a bőr általános egészségi állapota szorosan összefügg annak hidratáltságával, így a gombák alkalmazása a bőrápolási rutinunkba nagyszerű módja lehet annak, hogy egészségesebb arcszínt varázsoljunk magunknak.

Segíthetnek helyreállítani a bőr természetes védekezését. A gombák olyan hatóanyagokat is tartalmaznak, amelyek javíthatják a bőr természetes védőrétegét. Mivel a bőr folyamatosan ki van téve az ultraibolya sugárzásnak, a toxinoknak és a modern életből származó szennyező anyagoknak, elengedhetetlen, hogy a bőrápoló rutinunkban figyelmet szánjunk a természetes védelem megerősítésére.

Melyik gomba mire jó?

  • Reishi: antioxidáns, tonizál, nyugtat.
  • Ezüst rezgőgomba: hidratálás, antioxidáns.
  • Chaga: antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatás.
  • Maitake: ránctalanító és korpásodás ellen is hasznos.
  • Sárga zsemlegomba:  nyugtató, hűsítő.
  • Shitake: feszesítő hatással bír.
  • Nyári (fehér) szarvasgomba: tonizál, hidratál, élénkít és kisimít. Igazi prémium hatóanyag, magas aminosav tartalommal.

Csak tiszta forrásból!

Mielőtt arra gondolnánk, hogy majd otthon elkészítjük a saját gombapakolásunkat, hogy ragyogóvá varázsoljuk a segítségével az arcbőrünket, bízzuk inkább a szakemberekre a kozmetikumok előállítását. „Mint más növények esetében, úgy a gombákra is igaz, hogy nagy szakértelemmel kell eljárni a szüreti idő megválasztásakor, valamint az elkészítés technológiája és higiéniája terén. A megvásárolt kivonatokat az előállítás során és után is analizálják, és csak az kerülhet forgalomba, ami nem tartalmaz káros anyagokat. Ezt otthon nem tudjuk megtenni. Fontos megjegyezni, hogy nem kizárólag hasznos az, ami a természetből származik” – figyelmeztet a vegyészmérnök.

Ajánljuk még:

Magad ellen dolgozol, ha túl sokat takarítasz durva vegyszerekkel – kutatások bizonyítják, hogy jó ötlet a régiek módszerével fertőtleníteni

Azt hiszem, sokan élünk tévhitek közepette. Nem mintha ez akkora nagy baj lenne, hiszen nincs az az ember, akinek mindennapjai között ne bújnának meg a helytelen tanítások vagy rosszul levont következtetések apró részletei. Vannak azonban olyan területek, ahol érdemes képbe kerülni: ilyen a fertőtlenítés. Legyen szó egy óvodai csoportban végigsöprő járványról, betegségről a családban, a vágódeszkák lemosásáról vagy éppen otthonunk takarításáról – nem mindegy, valódi-e a fertőtlenítés. Pláne, ha a kórokozók rezisztenssé is válhatnak.

 

Már követem az oldalt

X