Szép

Aranysárga egészség: fiatalít és megszépít a sütőtök (házi kencefice receptekkel!)

Amikor elkezd színesedni a táj, és lehullanak a falevelek, rögtön az ősz egyik közkedvelt csemegéje jut eszembe: a sütőtök!

Emlékszem, amikor még gyerekfejjel a Gőgös Gúnár Gedeonból olvasgattam a meséket, a süni anyóhoz érve (Téli lakoma c. mese) mindig megkívántam a sütőtököt... Mondhatni, azóta vagyok nagy rajongója. És bizony, igaza is volt a kis süninek: akár krémlevesként, akár sütőben sült csemegeként fogyasztjuk, vagy csak pirított tökmagot ropogtatunk, egy biztos: rendkívül egészséges eledel.

A sütőtök, amellett, hogy rostokban gazdag, még az anyagcserét is némileg felgyorsítja, így a szervezet méregtelenítését is elősegíti, a bőr állapota is szebbé válik tőle.

Kiemelkedő többek között az antioxidáns-, a karotin- és C-vitamin-tartalma, vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatással is rendelkezik, kiváló tápanyagforrás.

De a táplálékon kívül nem kis hasznát vehetjük a szépségápolásban is. 

Sütőtökös arcpakolás 

A sütőben sült, majd lehűtött sütőtököt aprítsuk pépessé, majd adjunk hozzá némi tejfölt, mézet és élesztőt. Arányait tekintve egy maréknyi sütőtök mennyiségéhez egy evőkanál tejfölt, egy evőkanál mézet és egy csipet élesztőt adagoljunk. Alaposan keverjük el, majd gondosan oszlassuk szét arcunkon és a dekoltázson. Körülbelül húsz percet adjunk a hatóanyagok felszívódásának, aztán vízzel mossuk le és törölgessük szárazra. A házi arcápoló keverék méregtelenítő, gyulladáscsökkentő és hidratáló hatását azonnal érezni fogjuk. 

Tökmagolajos arcmasszázs

Nem csak a salátáinknak tesz jót a tökmagolaj, hanem alkalmazását arcunk is meghálálja. Körülbelül fél decinyit öntsünk ki az olajból, amit majd felviszünk az arcunkra. Ha nem az ujjainkkal szeretnénk szétoszlatni az olajat az arcon, akkor használjunk ásványi görgős masszírozó arcrollereket – ezáltal duplán részesülhetünk a kényeztetésben és a fiatalító hatásban. A tökmagolaj fiatalítja a bőrt, növeli a rugalmasságát és puhábbá varázsolja azt. 

Sütőtökmagolaj: fény és tápanyag hajnak és körömnek

Hajmosás előtt kenjük be hajkoronánkat sütőtökmagolajjal, fedjük be a fejünket egy zuhanysapkával vagy egy olyan kendővel, amit nem sajnálunk. Fél óráig maradhat ez az „előkezelés”, majd a szokásos módon mossunk utána hajat.

Hajszárítás előtt vékonyan átkenhetőek a hajvégek is az olajjal, így az ápoló hatás segít a hajtöredezettség felszámolásában. Rendszeres használata mellett csillogóbbá és egészségesebbé válnak hajfürtjeink, és az új hajszálak növekedése is erőre kap.

Ugyanezt a körmeinkkel is megtehetjük: áztassuk be ezeket tíz percre tökmagolajba, majd ezt követően alaposan mossuk le. A körmök erősebbé, rugalmasabbá és fényesebbé válnak a természetes kezeléstől.  

Ajánljuk még:

Kálciumban gazdag ételek – különösen időseknek

Az idősek fizikai egészsége és általános jólléte (well-being) szorosan összefügg a megfelelő táplálkozással. A kalcium szerepe több okból is kiemelkedő fontosságú ebben a folyamatban. A kalcium nélkülözhetetlen ásványi anyag, amely egyaránt kulcsszerepet játszik a csontok, a fogak és az idegrendszer egészségének fenntartásában. Ebben a cikkben részletesen foglalkozunk a kalcium szerepével az idősek életében, a megfelelő napi bevitel mennyiségével, valamint olyan ételekkel, amelyek kiváló forrásai ennek az esszenciális ásványi anyagnak.