Szép

A bababőr nem csak álom! – Kollagénnel a korunk nyomában

Bőrünk rugalmassága és a velünk született „babapofi” az idő múlásával elmúlni látszik. Elég csak a stresszes életmódra, a kevés folyadékfogyasztásra, a napozás káros hatásaira és az évszakok kihívásaira gondolni, amik mind-mind csökkentik bőrünk ellenállóképességét. A jó hír, hogy a károsító hatások következményeit némileg tudjuk mérsékelni.

A „modern életmód” bizony rohanással, stresszel és sokszor egészségtelen táplálkozással is jár. Pillanatnyilag kielégítjük égető igényeinket, de azért valljuk be, többnyire nem figyelünk oda gondosan magunkra. Én bevallom, szintén így tettem... Sokszor bennem volt az a bizonyos „vezérhangya” és néha még arra is sajnáltam az időt, hogy hétköznap készítsek magamnak egy minőségi ebédet, vagy elinduljak egy igényesebb bevásárlókörútra. Az is csak sok időt vesz el, hogy fogok én ezzel is, azzal is végezni?

Fáradt vagyok, ideje inni egy kávét. A nap végén pedig csak azt veszem észre, hogy fáj a fejem és szörnyen szomjas vagyok, hiszen ma még alig ittam... 

És hogy mi lett mindennek a következménye? Belenéztem a tükörbe és azt vettem észre, hogy: 

  • Hé, ezek... szarkalábak? Ennyit nevetnék vagy már tényleg öregszem?
  • Te jó ég, de nyúzott a bőröm... pedig azért szerintem most aludtam eleget
  • Hull a hajam és sprődebb is – holott most évszakváltás sincsen
  • A francba, már olyan szépen növekedett, mégis letört a körmöm, épp csak picit nekiütöttem az ajtófélfának
  • Sebes vagyok itt is-ott is, fogalmam sincs mitől, de alig akar gyógyulni, ahol pedig beütöm, rögtön megkékül és alig múlik el
  • Miért fájnak néha az ízületeim is?

Nem, ez egyáltalán nem egyfajta önszabotázs a tükör előtt, csak a meglepődésem kifejeződése. Amikor az én-idő részeként alaposan megvizsgáljuk magunkat a tükör előtt, néha elgondolkozunk, hogy valami nem oké és esetleg változtatni kellene.

De hogyan kellene nekikezdeni? 

Sokat olvastam a kollagénről, hogy mi a szerepe, milyen formában érhető el és hogyan érdemes alkalmazni vagy fogyasztani. Ma már sokféle formában el lehet érni, étrend-kiegészítőként is: kapszulában, italban, krémben, de az a jó hír, hogy vannak természetes kollagéntartalmú ételek is. 

De mi is a kollagén?

Ez a testünkben nagy mennyiségben megtalálható fehérje, amelyet egyféle „ragasztóként” is emlegetnek, nemcsak a puha bőr szempontjából fontos, hanem többek között azért is, hogy csökkentse az ízületi fájdalmakat is és gördülékenyebbé tegye a mozgást, valamint a haj növekedésére és a szív egészségére is jótékony hatással van. 

Az idő múlásával és a fentebb említett mérsékeltebb kitettség esetén a kollagéntermelődés csökken, majd idővel meg is szűnik, és ez ízületi fájdalmakat, ráncokat és porcgyengülést is okozhat.

A három természetes kiemelkedően kollagéntartalmú étel:

1. Csontleves: igen, a hagyományos vasárnapi ebédek „sztárja”, amely minden bizonnyal nem véletlenül kerül szinte minden család asztalára a hét utolsó napján.

2. Zselatin: elég csak a gyümölcstortára gondolnunk, amelynek a tetejét ízesített zselatinnal öntjük le. És miközben jóízűen elfogyasztottunk egy tortaszeletet, még a bőrünknek is jót tettünk vele, hiszen a zselatin kollagénben igencsak gazdag.

3. Spirulina: egy algafajta, melynek fogyasztása a vegán életmódba is tökéletesen beilleszthető. Szárított formában már elég sokfelé elérhető, és remek kiegészítőjévé válhat egy desszertnek vagy egy kivi-avokádó-alma turmixnak. 

A kollagéntermelés beindításához érdemes sok zöld levelű zöldséget fogyasztanunk: sóskát, spenótot, salátát, ruccolát. Sok van belőle a citrusfélékben is, jöhet a narancs, a mandarin, a grapefruit és a citrom is minden mennyiségben, ráadásul ezek mind C-vitaminban is gazdagok. A tökmagot akár csemegeként, akár ételre, salátára szórva fogyasztjuk, mindenképp kollagén áll a házhoz. 

+1: 

Ahhoz, hogy meglegyen a külső-belső harmónia, lefekvés előtt ne felejtsük el kollagén tartalmú ápoló krémmel bekenni az arcunkat!

Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra és folyadékfogyasztásra, illetve próbáljunk belassulni néha, hagyni magunknak is időt.

Saját tapasztalatom, hogy ha ezekre az apró lépésekre sikerül figyelni, akkor ragyogóbbá és élettel telibbé válik a tekintetünk és könnyebben tudjuk venni a mindennapok akadályait is.

 

Már követem az oldalt

X